Nordre Aker Budstikke

Glasskunstner Pål inviterer inn i glasshytta - han skal lage julenissen

Glasskunstner Pål Roland Janssen i glasshytta ved Akerselva. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

– I år tenker jeg at vi skal lage en ekte liten fjøsnisse som kan vokte hus og hjem, en nisse som bærer godt bud inn i jula, sier glasskunstner Pål Roland Janssen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2017 kl 08:35

KJELSÅS: Fremover mot jul presenterer flere av Frysja-kunstnerne seg i Nordre Aker Budstikke, som de også gjorde i lokalavisa før jul i fjor.

Søndag 3.desember inviterer glasskunstner Pål Roland Janssen inn i glasshytta for en, ifølge pressemelding fra Frysja kunstnerne, intensiv og varm opplevelse. For glasskunstneren skal skulpturere julenissen anno 2017.

Fascinerende og brennhet materiale

– Glass er et fascinerende, brennhett materiale - som fanger oppmerksomheten til folk i alle aldre, i timevis. At noe som er så hardt, en gang har vært rødglødende og flytende er en nøtt å begripe - og gjør glasset desto mer magisk, videre fra pressemeldingen.

Glasshytta på Frysja har vært i drift fra 1978. Pål Roland Janssen kom til glasshytta i 2015. Han deler atelier med glasskunstner Karen Klim. Pål har spesialisert seg innen varmskulptur i glass.

Hva er glass?

– Glass er sand, soda og pottaske som smeltes sammen ved 1300°c. Det er varmere enn i en vulkan! For at glassmassen skal være uten luftbobler og andre urenheter, tar smelteprosessen drøye tolv timer. Deretter må glasset holdes flytende, dag og natt. Når glasset er smeltet og har fått riktig konsistens, kan jeg sette i gang med arbeidet, Roland Janssen.


Han forklarer videre at i varm tilstand er glass svært elastisk, og kan blant annet senkes i vann uten å sprekke. Glassblåsing krever timing, for å hele tiden å ha en glassmasse som er elastisk nok til å formes. Er det for varmt, mister glasset formen sin - blir glasset for kaldt, kan det sprekke.

– Når glasset er ferdig formet, er det fremdeles svært varmt. For å unngå at det sprekker, kjøler jeg glasset sakte ned i en avspenningsovn. Hvor lang tid avkjølingen tar, avhenger av hvor tykt gods det er i glasset. Bruksgjenstander som vinglass eller vannkarafler, tar rundt tolv timer å avspenne, legger han til.

En fjøsnisse

Roland Janssen har holdt en rekke utstillinger – samme helg som julemarkedet åpner han også utstilling på Nøstetangen glassmuseum.

– I år tenker jeg at vi skal lage en ekte liten fjøsnisse som kan vokte hus og hjem, en nisse som bærer godt bud inn i jula og holder tradisjoner ved hevd. Jeg regner med å være i gang med nissen fra klokken 13.00 og at jeg bruker drøye tre timer. Jeg lever dermed etter en god regel, det er lov å glede seg over arbeidet og prosessen - men først når objektet er ute av ovnen, kan det feires.

Julemarked

Denne helgen er det tradisjonelle julemarkedet til kunstnerne ved Frysja kunstnersenter, og da åpnes dørene. Det blir mulig å få både besøke Pål og de andre kunstnerne, og få et innblikk i arbeidene deres.


LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...