Nordre Aker Budstikke

– Gleder meg til å se hva som vil prege byutviklingen i årene som kommer

Da Øystein Sundelin flyttet til hagebyen tenkte han at oppholdet ville bli midlertidig inntil han flyttet tilbake til hjemlige trakter på Bekkelaget. Både de fine bygningene og den sentrale beliggenheten og samtidig roen i området, fikk ham til å bli. Her sitter han på trikkeholdeplassen med King Charles Cavalier-hunden sin Maggie. Foto: Pål Rødahl

– Det siste tiåret har byen endret seg mye, sier lederen for byutviklingsutvalget Øystein Sundelin, som selv bor på Ullevål. Nå vil kommunen ha tips om arkitekturpris-kandidater.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2020 kl 13:27

OSLO: Til høsten skal Oslo bys arkitekturpris deles ut igjen: Med den årlige prisen «hyller Oslo kommune byens beste arkitektur og håper å motivere og inspirere til enda flere prosjekter på høyt nivå. Derfor er det viktig at du foreslår kandidater du syns fortjener prisen,» skriver Oslo kommunes eget magasin Byplan Oslo.

Til magasinet uttaler lederen for byutviklingsutvalget i bystyret, Høyres Øystein Sundelin, som flyttet til Ullevål Hageby for seks år siden:

– Det siste tiåret har byen endret seg mye. Ikke minst har Fjordbyen vokst fram med nye boligområder i umiddelbar nærhet til fjorden og signaturbygg som har fått oppmerksomhet langt utover landets grenser. Nå står vi ved starten av et nytt tiår, og jeg gleder meg til å se hva som vil prege Oslos byutvikling i årene som kommer, sier Sundelin.

Nominasjonsfrist 21. februar

Alle kan foreslå prosjekter til arkitekturprisen på e-post til Plan- og bygningsetaten, og fristen i år er allerede 21. februar.

Prisen kan gis til alle typer byggverk og landskapsanlegg innenfor bygrensen. Bygg som blir foreslått må være ferdigstilt i 2019, og byrom og parker mellom 2015 og 2019.


Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur, med Plan- og bygningsetaten som sekretariat. Rådet nominerer sine kandidater til utstilling, pris og hedrende omtale for byutviklingskomiteen, som igjen avgir sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune. Prisen tildeles av forretningsutvalget.

Prisen består av en plakett som skal festes på byggverket, diplomer til prisvinnerne, samt et beløp på 50.000 kroner. Hedrende omtale kan gis inntil to nominerte prosjekter. Både vinner og hedrende omtale får diplomer.

De nominerte byggene offentliggjøres i juni, og finalistene avsløres i august, med en utstilling på Fridtjof Nansens plass i september og oktober. Vinneren kåres i oktober.

Lokale vinnere

I 2019 vant Vega Scene, men hele fem bygg i Nordre Aker var blant de nominerte fjor.


Av lokale vinnere finner vi boligprosjektet Ullevål tårn i 2016, Institutt for Informatikk, Ole-Johan Dahls hus på UiO i 2011, og Sognsveien barnehage i 2009.

– Av og til kan man få inntrykk av det at det ikke bygges så mye fint i Oslo, men når man ser på alle som blir nominert hvert år, er det jo et enormt høyt nivå på arkitekturen i Oslo, sier Joakim Skajaa, arkitekt og tidligere leder for Oslo arkitektforening på Oslo kommunes nettsider, der du kan lese mer om kåringen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...