Nordre Aker Budstikke

Bjørg Vigdal får første vaksine på Lillohjemmet. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Bjørg (87) fikk den første vaksinen i Nordre Aker:

– Gleder meg til å treffe barnebarna igjen!

Mandag startet fellesvaksineringen på sykehjem i Bydel Nordre Aker. Bjørg Vigdal på Lillohjemmet var først ut.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.12.2020 kl 11:30

GREFSEN: Søndag ble den aller første koronavaksinedosen i Norge satt i armen til Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet. Mandag var turen kommet til Nordre Aker.

Nordre Aker Budstikke var på plass da 87 år gamle Bjørg Vigdal ble den første på sykehjem i bydelen som fikk koronavaksinen, mandag 28. desember. Bjørg er selv godt kjent i helsesektoren, hun har tidligere vært sykepleier på Gaustad, og bodde også i området.

– Det er veldig spesielt å få en den første vaksinen her, men det er også spennende, synes Bjørg.

– Jeg trives veldig godt her, det er helt fantastisk å bo her, benytter Bjørg anledningen til å rose Lillohjemmet, som hun flyttet til i sommer.


– Det tok litt tid før jeg falt inn i rytmen her. Men etterhvert ble det veldig bra. Nå gleder jeg meg til å treffe barnebarna igjen, sier Bjørg.

Om selve vaksineringen sier hun videre:

– Jeg kjente ingenting. Dette er fint, jeg føler meg litt oppstemt. Det er uvant med så mange tilstede. Jeg har sett frem til denne dagen, på alles vegne. Jeg håper vaksinen kan hjelpe mange!

Naturlig nok, Bjørg gleder seg til å kunne treffe barnebarna igjen. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Fem sykehjem mandag

Klokken 09.45 startet vaksinasjonen av beboerne på Lillohjemmet. Sykehjemmet i Kapellveien på Grefsen er valgt ut som ett av fem sykehjem i Oslo som starter vaksinasjonen før nyttår. Planen er at alle de første utplukkede sykehjemmene skal sette i gang vaksinering mandag.

På Lillohjemmet regner de med å få vaksinert alle 66 beboere i løpet av mandag 28. desember. Det er både lege og vaksinatør på plass på Lillohjemmet under fellesvaksineringen.

Fakta om koronavaksineringen på sykehjem i Oslo:

Oslo kommune var først ut med å starte koronavaksineringen. De neste ukene skal alle beboere på sykehjem få vaksine dersom de ønsker det. Deretter står resten av befolkningen for tur.

Pulje 1 – oppstart 28. desember (alfabetisk rekkefølge)

 • Cathinka Guldberg-senteret
 • Ellingsrudhjemmet
 • Lillohjemmet
 • Vinderen bo- og servicesenter
 • Økernhjemmet.

Pulje 2 – Oppstart uke 1 (alfabetisk rekkefølge)

 • Ammerudlunden Sykehjem
 • Bekkelagshjemmet
 • Fagerborghjemmet
 • Hovseterhjemmet
 • Ilahjemmet
 • Jødisk bo- og seniorsenter
 • Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter
 • Langerud sykehjem
 • Madserudhjemmet
 • Majorstutunet bo- og behandlingssenter
 • Manglerudhjemmet
 • Midtåsenhjemmet
 • Nordberghjemmet
 • Paulus sykehjem
 • Romsås sykehjem
 • Rødtvet Sykehjem
 • Sagenehjemmet
 • Smedstadhjemmet
 • Sofienbergsenteret
 • St. Hanshaugen omsorgssenter
 • Stovnerskogen sykehjem

Pulje 3 – Oppstart uke 2 (alfabetisk rekkefølge)

 • Abildsø sykehjem Østensjø
 • Akerselva sykehjem
 • Ammerudhjemmet bo- og kultursenter
 • Furusethjemmet
 • Grefsenhjemmet
 • Nordseterhjemmet
 • Oppsalhjemmet, avd. Stovner
 • Silurveien sykehjem
 • Ullernhjemmet
 • Uranienborghjemmet
 • Villa Enerhaugen
 • Villa Skaar Kaialunden
 • Vålerengahjemmet bo- og kultursenter

(Kilde: Sykehjemsetaten, Oslo kommune)

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Trond Vigdal er sønnen til Bjørg. Han sier til Nordre Aker Budstikke at det var spesielt og litt uventet at moren skulle være den første vaksinedosen på Lillohjemmet.


– Jeg kjente det litt på nervene. Hun trives veldig godt på Lillohjemmet. Her har hun fått nye venner. Et sosialt vesen er hun, selv om det var litt tungt i starten, sier Trond, som besøker moren jevnlig.

Sønnen til Bjørg, Trond Vigdal, var også på plass på Lillohjemmet, mandag. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Lillohjemmet er kommunalt drevet. Totalt er det 72 plasser fordelt på 18 plasser for demente og 54 somatiske langtidsplasser.

Sykehjemmet var det første i Oslo som oppdaget smitte i vår. Det var en ansatt som testet positivt 11. mars, dagen før Norge stengte ned.

– I dag starter selve jobben!

Helsebyråd Robert Steen (Ap) var også til stede under vaksinasjonen på Lillohjemmet mandag.

– I dag starter selve jobben! Fem sykehjem skal i gang med vaksineringen i dag - siste vaksinen settes her på Lillohjemmet klokken 16.30. Vi har hele tiden visst at kommer det en vaksine, så kommer det en løsning. Nå ser vi begynnelsen på slutten, mener helsebyråden.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) på Lillohjemmet mandag. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Likevel legger han til at det vil ta lang tid før vi er i mål.

– Det vil fortsatt ta uker og måneder før vi har fått tatt nok vaksiner. Nå starter vi med å beskytte de mest utsatte. Det er flere årsaker til at disse fem sykehjemmene er plukket ut. Lillohjemmet hadde første smittede, en ansatt, det er litt symbolsk. Ellingsrudhjemmet hadde den første som døde, sier Steen.

Han legger til at utvalget av sykehjem er en kombinasjon av små, større, kommunale og ideelle sykehjem.

– Så vil vi bruke erfaringen fra testingen. Det er fortsatt smitte ved tre sykehjem i Oslo - fire beboere er smittet. Nå må vi være ekstra forsiktige, hvis det er smitte så kan vi ikke vaksinere. For beboerne her på Lillohjemmet regner vi med full beskyttelse rundt 25. januar, hvis alt går etter planen. I kveld kan vi ikke slappe av, men skjerpe oss og holde ut de ukene som er igjen! oppfordrer helsebyråden.

Han spoler tilbake til 11. mars, da det ble meldt om den første smittede på sykehjem i Oslo.

– Det var et tungt øyeblikk, det var en onsdag. Torsdag uka før ble Holmenkollen-festivalen avlyst for publikum. Men alle tok jo ikke det seriøst, folk dro likevel opp til Holmenkollen og festet. Tre dager senere var det første dødsfallet. Da tenkte jeg: Nå blir det alvorlig - nå begynner folk å dø. Det var den tyngste tiden min som helsebyråd. Noen inntrykk i livet brenner seg fast.

– Når kan andre også få vaksine?

– Det er veldig avhengig av produksjon og godkjenning av vaksiner. Jo flere vaksiner som blir godkjent for bruk, jo fortere skjer det.

Om hva han tenker om sommeren 2021, svarer byråden:

– Det er avhengig av smitteadferden vår, og hvor fort vi får ned smitten.

Den første vaksinen ble satt klokken 10.00 på Lillohjemmet mandag. Bjørg (87) ble også den sjette i Norge til å få vaksinen.

Prioriterte kommuner

De øvrige sju kommunene på Østlandet som også starter vaksinering mandag er Ringsaker, Sarpsborg, Stange, Hvaler, Fredrikstad og Hamar, melder NTB. Resten av landets kommuner starter etter nyttår.

De første 10.000 dosene fra vaksineprodusenten BioNTech og Pfizer kom til Norge 1. juledag. De ble fraktet til Oslo, som altså startet vaksineringen søndag.

– De seks andre kommunene ble valgt fordi de er i nærheten av hovedstaden og fordi de i likhet med Oslo har hatt et stort smittetrykk, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.

I romjula mottar Norge ytterligere 35.000 doser fra BioNTech og Pfizer, og deretter vil det ukentlig komme rundt 40.000 doser fra denne vaksineprodusenten.

– Også disse vaksinedosene vil bli distribuert jevnt etter folketall. De vil bli sendt til de regionale lagringsstedene rundt om i landet, og vaksinene vil blir distribuert derfra videre til kommunene, opplyser FHI.

Sykehjemsbeboere i hele landet står foreløpig først i køen, etterfulgt av personer over 75 år.

Tredje kategori i vaksinekøen er personer mellom 65 og 74 år, samt personer mellom 18 og 64 år med enkelte alvorlige underliggende sykdommer.

Vaksinen må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Undersøkelser fra legemiddelselskapet Pfizer, som står bak vaksinen, viser at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Når man har tatt den andre dosen, øker dette til 95 prosent.

Godkjent av EU

Amerikanske Pfizer og tyske Biontech har utviklet vaksinen, som er en såkalt mRNA-vaksine. Den må lagres ved minus 70 grader og er kun holdbar i fem døgn.

Vaksinen ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA 21. desember, og en rekke land i Europa har tatt vaksinen i bruk i romjula. I USA og Storbritannia ble den tatt i bruk allerede i begynnelsen av desember, skriver NTB.

6. januar ventes det at EMA også godkjenner Modernas vaksine, og at distribusjonen av denne kan starte kort tid etter. Norge har sikret seg 1,9 millioner doser av denne vaksinen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...