Nordre Aker Budstikke

Godt miljøvalg – stem SV!

Arnodd Håpnes, leder i Nordre Aker SV. Foto: Tom Schandy

MENINGER: Helt lokalt skal vi få på plass utbygging av veiskulder i Maridalen. Det skjer allerede svært mye spennende på klima- og miljøutfordringene i byen vår, og mye mer kommer!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Det er på overtid å avskaffe dagens negative natur- og klimapolitikk. Regjeringen Solberg har vært en kraftig bremsekloss og gjort naturen til en salderingspost. Lover som skal bevare naturgrunnlaget vårt er svekket, naturkompetansen undergraves og settes til side til fordel for uansvarlig nedbygging av natur. I offisielle rundskriv har Regjeringen Solberg påpekt at natur skal nedprioriteres i plansaker og energisaker. Effektivisering kaller Regjeringen det, irreversibelt naturtap og ødeleggelse av store naturverdier er resultatet.

For SV er Oslomiljøet viktig

En utdødd art er ikke fornybar. Vi kan ikke padle ei tørrlagt elv. I Oslofjorden er torskens lever uspiselig og det anbefales ikke å spise mye fjordtorsk som et generelt kostholdsråd. I tillegg er lokale bestander av kysttorsken stedvis sterkt truet. Det er dobbelt trist, for det er gøy å fiske og fisk er sundt og godt.

Oslo er kåret til Europas miljøhovedstad for 2019. Det er mange og gode grunner til det. Fordi vi er Norges el-bil-hovedstad og om få år blir vi også el-båthovedstaden når fjordferjene elektrifiseres. Bilfritt og levende sentrum, bekkeåpning, støyreduksjon, grøntanlegg, grønne tak og urbant landbruk er satsningsområder som skal gjøre byen miljøvennlig, god og gøy å bo i. Her gjør kommunens fagfolk og politikerne, inkludert SV, en svært god jobb. Nye og smarte metoder implementeres for håndtering av overflatevann, flomdemping og redusert avrenning. Videre satses det på den grønne sykkelbyen og stadig bedre kollektivløsninger. SV vil verne Østmarka som nasjonalpark. Vi verner om Markagrensa og stanser snikutbygging gjennom forrige byråds «aktivitetssoner». Vi vil bevare markaforskriften og avviser Regjeringens forsøk på å svekke markavernet, slik de har foreslått. Og helt lokalt skal vi få på plass utbygging av veiskulder i Maridalen. Det skjer allerede svært mye spennende på klima- og miljøutfordringene i byen vår, og mye mer kommer!

Natur i klimaendringenes tid

De gratistjenestene vi i dag får fra naturen tar vi for gitt. Marka og fjorden bindes sammen av elver og grøntarealer. Alt dette er særdeles verdifullt for folk og SV verdsetter og vil ta vare på disse fantastiske verdiene som levende og intakt natur gir oss. Fordi dette er avgjørende ressurser som er verdt å ta vare på for en levende by og for framtidige generasjoners skyld. Lokalt, nasjonalt og globalt ser vi imidlertid endringer i naturens verdifulle økosystemtjenester. Og det skjer faretruende raskt! Derfor er det helt nødvendig å tenke naturbevaring og klimaløsning samtidig. Fordi en mest mulig intakt natur er vår beste forsikring for framtida.

Havet varmes faretruende raskt opp og artene følger etter. Det skjer unaturlig raskt og endringer i næringskjeder og økosystem. Makrellen har kommet til Svalbard! Den er blitt en klimaflyktning sammen med blåskjell og hoppekrepsen raudåte. Kysttorsk fra sør kan fortrenge polartorsken. På Svalbard har det vært en temperaturøkning på 2,5°C siste hundre år. Forskerne regner med fortsatt økning på 3-6 grader innen 2080. Det gir uforutsigbarhet for oss mennesker. Vi er avhengige av naturens fantastiske ressurser.


Den lille hoppekreposen raudåte øker sin dominans i nord, mens den arktiske ishavsåta kan få problemer fordi klimaendringene forstyrrer dens livssyklus. Mange arter kan spise raudåte i stedet for ishavsåte. Men den er mindre næringsrik og inneholder mye mindre energi. Forskerne frykter det kan føre til store endringer for biologisk mangfold i arktis. Samtidig er mengden raudåte redusert med hele 70% siden 1960-tallet i artens naturlige utbredelsesområder i Nordsjøen og Norskehavet. Det er trolig en viktig årsak til stor nedgang av kommersielle fiskearter som kysttorsk, øyepål og tobis. Endringene skjer unaturlig raskt og får store konsekvenser. Havforsuring pga økte CO2-utslipp og global oppvarming er hoveddriverne.

Gjøk og sisik, trost og stær, kommer de tilbake?

Klima- og økosystemendringer skjer raskt. Vi står overfor den 6. store utryddelsen i jordas historie. Dinosaurenes utdøing var den forrige. Naturen vil overleve, men flora og fauna vil nok bli betydelig annerledes enn vi kjenner til i dag. Sørlige arter vandrer nordover, artene som allerede lever høyt til fjells eller langt mot nord kan dø ut. Hvor skal høyfjellsplanten issoleie gjøre av seg hvis dvergbjørk og blokkebær overtar høyfjellet? Har villrein, snøugle, fjellrev, fjellrype, jaktfalk og fjellerke leveområder når tregrensa flytter seg stadig lenger oppover i fjellet eller nordover i landet? Snart er ikke fjellene høye nok for fjellartene.

Mye av det kjente og kjære som vi forbinder med norsk natur, kan fortrenges av nye arter. Naturens gratistjenester, som tradisjonelt fiske og nødvendig matproduksjon, vil kunne endre seg dramatisk. Tap av arter og leveområder er alvorlig. En annen bekymring er tapet av forutsigbarhet knyttet til naturens gratistjenester, som vi tar for gitt. Trekkfuglene kommer to til tre uker tidligere nå enn for 30 år siden. En utfordring er at klimaendringene og artenes tilpasningsevne ikke er synkronisert. Hvis insektspisende fugleunger klekkes før insektene utvikles og blir aktive, da er det ikke mat å finne for nyfødte fugleunger. Dermed kan rekrutteringen feile, og bestander svekkes. To tredeler av fugleartene våre har allerede dokumentert bestandsnedgang. En tredjedel av hekkefuglene har kommet på rødlista. Selv folkekjære arter som gjøk, gråsisik, og stær går tilbake. Det samme gjelder lirype, bjørkefink, heipiplerke, steinskvett og snøspurv.

Norsk natur har også et særpreg med de markante årstidene. Vi elsker årstidene. Når vinteren er på hell gleder vi oss til våren. Når vi har solt oss lenge nok i tung sommervarme gleder vi oss til et rød-gult landskap med skarp høstluft. Forresten, kommer ikke vinteren og skiføret snart? Med klimaendringene blir trolig forskjellene mellom årstidene mindre. Og blir det skiføre i våre nærområder for barnebarna våre?

SV tar kliamendringer på alvor og vil igangsette kunnskapsbaserte tiltak for å redusere klimagassutslipp så mye at vi skal kunne begrense temperaturstigning og naturtap. Innfasing av grønne og smarte arbeidsplasser og løsninger er svaret. Oslo går i front for å bidra til å skape endringer og SV er en sentral del av vinnerlaget! Fordi det er nødvendig for framtida for folk og natur, både lokalt og globalt.


Godt valg!

Arnodd Håpnes
Leder Nordre Aker SV

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...