Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Godtar ikke mindre enn 15.000 kvadratmeter sammenhengende park

BU-lederen på Sagene, Helge Stoltenberg, og Aps gruppeleder i BU i Nordre Aker, Bente M. Larsen, står skulder ved skulder med Nydalen-beboerne som krever park på t-banetomta. Sjefen Raymond Johansen er positiv, men avventende. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsutvalget i bydel Nordre Aker er krystallklare: Nydalen må ha en stor park. Og det nye bystyret er bare én stemme unna å sikre en omregulering – hvis de står ved det de har lovet, viser aksjonsgruppas beregninger.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.09.2019 kl 16:07

NYDALEN: Bydelsutvalget i Nordre Aker hadde satt park i Nydalen opp som egen sak i det siste møtet før valget, 5. september.

I åpen halvtime møtte nok en gang Torger Kjeldstad fra aksjonsgruppa for stor park i Nydalen, og holdt en apell, der han minnet lokalpolitikerne på det store engasjementet – med nesten 3000 underskrifter til støtte for oppropet – noe som vil bringe saken opp for det nye bystyret som et innbyggerinitiativ. Han ba BU i Nordre Aker gjøre som bydelspolitikerne i Bydel Sagene allerede har gjort, og gå inn for park i Nydalen.

I BU: Torger Kjeldstad har flere ganger stilt opp i bydelsutvalget for å få støtte til park i Nydalen, her fra juni i år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Også Nydalen-beboer Gisle Erlien tok ordet. Han kommenterte at Plan- og bygningsetaten i arbeidet med Nydalen TOR (tiltaksliste for offentlige rom) har oversett beboernes krav, og heller ikke følger opp bestemmelser i kommuneplanen.

Lokalpolitikerne fikk også høre elleve år gamle Malene lese opp svaret hun fikk fra Erna Solberg, på brevet hun skrev til statsministeren på Sommerskolen. I brevet ba 11-åringen om hjelp til å få en park i nabolaget. Brevet ble også lest opp på politikersamlingen på t-banetomta i august. Du kan se Malene lese svaret her:

Nydalen-beboer Malene, 11 år, sendte brev til statsministeren. Her er svaret hun fikk.

Kommunen må erverve tomt

Bydelsutvalget i Nordre Aker vedtok enstemmig å støtte aksjonsgruppas krav om park, og endret ordlyden i vedtaksforslaget fra «ca. 15 daa» (dekar), til «minimum 15 daa». (For ordens skyld: Et dekar tilsvarer 1000 kvadratmeter).

Bydelsutvalget sier også i vedtaket at dette krever at kommunen erverver nødvendige arealer for å sikre parken.

Her er bydelsutlvagets vedtak i sin helhet:

«Bydelsutvalget støtter beboerne i Nydalen sitt ønske om å anlegge en stor park på minimum 15 daa i forbindelse med foreslått utbygging over T-bane tomten i Sandakerveien 113-119 og på eiendommen til Schibsted trykkeri i Sandakerveien 121, og ber Oslo kommune om at dette blir realisert som del av utbyggingen i området.


Vi forutsetter at videre arbeid med reguleringsplaner for disse to eiendommene, Sandakerveien 113-119 og Sandakerveien 121, legger til rette for å realisere en stor sammenhengende park. Det krever at Oslo kommune erverver nødvendige arealer for å sikre at en ny stor park tilrettelagt for allsidige aktiviteter kan etableres i samtidig med at planlagt utbygging blir gjennomført.

Den nye parken må realiseres som en integrert del av øvrige tiltak i TOR Nydalen for å sikre sammenhengende grøntområder og nødvendige forbindelser fra Storo via Gullhaug torg til Maridalsveien, som påpekt i bydelens innspill til TOR Nydalen. Kommunen må erverve nødvendige arealer som trengs for å kunne gjennomføre forslagene i TOR Nydalen på en helhetlig måte.

Bydelsutvalget støtter Bydel Sagenes tilsvarende vedtak om behov for en stor park i Nydalen, og viser for øvrig til deres vedtak som begrunner dette grundig.»

Bydel Sagenes bydelsutvalg vedtok allerede i juni at de støtter parkaksjonistenes krav.

Bydel Nordre Aker hadde 5. september også forslaget til Nydalen TOR (tiltaksliste for offentlige rom) på høring. Også til denne saken understreket BU at det må på plass en stor park i Nydalen.

Håper på bystyrestøtte

Til tross for at et tverrpolitisk BU i Nordre Aker – fra Frp til SV – stilte seg bak parkvedtaket, og et flertall i BU i Sagene gjorde det samme (minus Høyre, som støttet intensjonen, men ønsket utredning), har ikke alle bystyrepartiene vært like tydelige.

I forkant av valget jobbet aksjonsgruppa for park i Nydalen med å få bystyrepartiene til å ta standpunkt til parkkravet. Alle partiene svarte på tre spørsmål fra aksjonsgruppa, og sentrale politikere møtte til og med på på t-banetomta i Sandakerveien for å presentere sine svar. Nordre Aker Budstikke omtalte dette, og du kan se og høre alle svarene i denne saken.

Parksamling i regnet: Daniel Stephanek (FNB), Pia Farstad von Hall (H), Hanne Lyssand (SV), Anders Røberg-Larsen (Ap), Hallstein Bjercke (V), Rasmus Reinvang (MDG), Siavash Mobasheri (R) og Bjørg Sandkjær (Sp). Malene (11 år) foran. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Verken Arbeiderpartiet, Høyre eller Fremskrittspartiet sentralt har ønsket å forplikte seg til å stemme for regulering av hele Sandakerveien 113-119 til park i bystyrets behandling av saken.


Den nye bystyresammensetningen er derfor positiv lesning for aksjonsgruppa. MDG, SV, Rødt, Venstre, FNB, Senterpartiet og KrF, har nemlig svart ja på aksjonsgruppas spørsmål. På Facebook skriver gruppa:

«For et valg! 29 av 59 mandater har lovt å stemme for #jatilstorparkinydalen. Vi trenger en stemme fra AP, H eller FrP - det skal vi klare. Vi bretter opp ermene og står på for park»

Oslo Venstre-leder Hallstein Bjercke og Nordre Aker venstre-leder Ingeborg Briseid Kraft, er blant politikerne som har gitt aksjonsgruppa full parkstøtte. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Avventende byrådsleder

Partiene som ikke har ønsket å låse seg til å stemme for parkregulering, er likevel park-positive, men vil avvente TOR Nydalen og forslagene som kommer fra utbyggerne Avantor (Sandakerveien 113-119) og Obos (Sandakerveien 121). Byrådsleder Raymond Johansen uttalte til Nordre Aker Budstikke tidligere denne måneden:

– Jeg skjønner beboerne i og rundt Nydalen godt i deres krav om en ny park i Nydalen og er kjent med at våre lokale partier på Sagene og Nordre Aker støtter parken. Vi har ambisjoner om å realisere grøntområder i Nydalen. Nydalen bør ha flere parker og grøntområder som burde stått klart da folk flyttet inn i leilighetene i Nydalen. Nå må vi sørge for å få til en rask forbedring av dette.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Han sier videre at han ikke ønsker å låse seg til noe før han har fått en løsning fremlagt, og vet hva en park vil koste.

– Jeg er positiv til en ny park i Nydalen og vil jobbe for å få det realisert. For å nå den ambisjonen så støtter jeg aksjonsgruppas krav nummer. 2, slik at vi kan få lagt alle kortene på bordet og komme nærmere en løsning, har Johansen uttalt.

(Aksjonsgruppas spørsmål nummer to er: «Vil dere forplikte dere til å få PBE og andre etater til å utrede hva en regulering til park i av Sandakerveien 113-119 innebærer av kostnader, hva parken bør inneholde og hvordan plassen må opparbeides, fjerne giftig avfall etc.»)

Aksjonsgruppas håp om å snu noen av representantene i de avventende partiene er kanskje ikke urealistisk:

– Folk som bor her vil ikke finne seg i et lite hjørne med grønt. Nydalen trenger åpne, grønne rom. Det kommer ikke på tale med små flekker her og der, har BU-lederen i Bydel Sagene, Helge Stoltenberg (Ap), slått fast overfor Nordre Aker Budstikke.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...