Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Bente M. Larsen:

Gratulerer med dagen!

Bente M. Larsen, leder av bydelens kultur- og oppvekstkomité. Foto: PRIVAT

Her kan du lese 17. mai-talen som Bente M. Larsen (Ap), leder i bydelens kultur- og oppvekstkomite, holdt på Kjelsås skole i morges.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.05.2015 kl 11:39

Kjære alle sammen, gratulerer med dagen!

Det er en stor ære for meg å få være sammen med dere i dag på Oslos største og vakre barneskole – Kjelsås skole. Siste gang jeg var på besøk her var i august 2012, da dere startet skoleåret i nye flotte skolelokaler.

Vi som er her på skoleplassen i dag, er her av en helt spesiell grunn. Vi er her for å feire Norges nasjonaldag. Hvert år feirer vi 17. mai for å markere at det var nettopp på denne dagen, i 1814, at Norge fikk sin grunnlov på Eidsvoll.

  • Send oss dine 17. mai-bilder fra Nordre Aker til post@nab.no, på var Facebook-side, eller merk bildene dine med #nabudstikke på Instagram. Alle bilder blir med i vår store 17. mai-bildeserie!

I begynnelsen, da det å feire 17. mai var nytt i Norge, var det bare de voksne som fikk gå i tog, men i 1870 gikk det første barnetoget gjennom gatene i Oslo. Det var Bjørnstjerne Bjørnson som innførte 17. mai-tog for barn. Han mente at 17. mai skulle være en fest for både små og store. I det første barnetoget gikk det 1200 gutter, og 20 år senere kom også jentene med!

17. mai er en festdag som er viktig for barn, unge, foreldre, besteforeldre – ja for alle som bor i Norge. Vi er heldige som bor i et land hvor barna har det så fritt som her. I mange land i verden er barn frarøvet muligheten til å være barn. Skolegang er ikke en selvfølge. Fattigdom tvinger mange barn til å arbeide i stedet for å gå på skole. I verden er det 58 millioner barn som ikke får gå på skole, og mer enn 120 millioner barn blir tvunget til å forlate skolen før femte klasse.

Vi kjenner alle Malalas historie. I flere år har hun kjempet for jenters rett til skolegang. I fjor da hun var 17 år mottok hun Nobels fredspris for sin innsats for å gi pakistanske jenter rett til utdanning. Det er viktig å jobbe for barns rettigheter – og historien om Malala viser at barn selv kan bidra i kampen for sin rett til utdanning.

LES OGSÅ: 16. mai-fest for Kjelsås

Dere som går på Kjelsås skole lærer tidlig at dere som barn kan hjelpe andre barn. Det nytter å være engasjert og bry seg om andre mennesker: barn kan forandre verden!

På 17. mai markerer vi et Norge i frihet og fred, men demokrati og ytringsfrihet er ingen selvfølge. For 75 år siden hadde vi ikke frihet i Norge. Det var krig, og vi var okkupert av et annet land. Andre bestemte over oss. Det var ikke lov å feire 17. mai med norske flagg, sang, musikk og korps. I år feirer vi at det er 70 år siden vi fikk landet vårt tilbake. Vi retter en stor takk til de som sto på for landet vårt, og for at vi i dag kan bo i et fritt og godt land.

Nå er det kanskje ikke så mange her som opplevde krigen selv, men mange av dere voksne har vært med på å bygge opp Norge til det velferdssamfunnet vi har i dag – og kanskje tar for gitt. Et velferdssamfunn som gir oss gratis skolegang, skoletannlege, vaksiner, og gratis behandling på sykehus.

Velferdssamfunnet er basert på at alle hjelper til. Nesten som en stor dugnad.
Og apropos dugnad: Dette 17.maiarrangementet har foreldrene på 5 klassetrinn organisert, og forrige helg arrangerte Kjelsås skole musikkorps loppemarked. Å arrangere dugnad er ikke bare viktig for nærmiljøet rundt oss, men det er også viktig for et godt samhold. Små og store, voksne og barn jobber sammen for fellesskapet. Hva ville vel 17. mai her på skolen vært uten musikkorps og sangkor?

Kjelsås skole ligger i nydelige omgivelser som innbyr til kunnskap og læring, rett ved Teknisk museum, Akerselva, Maridalsvannet – og Lillomarka med sine mange turmuligheter.

Selv vokste jeg opp i ei lita bygd på en øy i Lofoten, med mulighet til å bo hjemme og gå på skole frem til 7.klasse. Når jeg var 12 år måtte jeg flytte hjemmefra for å gå på ungdomsskole. Jeg husker enda følelsen av utrygghet ved å komme til en ny skole langt hjemmefra, med barn jeg ikke kjente. Dette er en av grunnene til at jeg er politisk engasjert og brenner for skoleutvikling i Nordre Aker. Noe som innebærer bygging av skoler, stabile skolegrenser, trafikksikkerhet og svømmetilbud. Vi bor i en bydel som mange familier flytter til, og da er det viktig at det finnes mange og store nok skoler slik at barna får trygge oppvekstsvilkår. Jeg ønsker at alle barn skal få gå på sin nærskole – og dette vil jeg fortsette å jobbe for fremover.

I dag skal vi feire friheten, freden, barna og vårt kjære Norge! Gratulerer med dagen Kjelsås skole!

Bente M. Larsen
Leder i bydelens kultur- og oppvekstkomite

  • Send oss dine 17. mai-bilder fra Nordre Aker til post@nab.no, på var Facebook-side, eller merk bildene dine med #nabudstikke på Instagram. Alle bilder blir med i vår store 17. mai-bildeserie!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...