Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Grefsen blir mal for alle nye Oslo-skoler

Grefsen skole med idrettshall og kultursal skal være et eksempel til etterfølgelse for all nybygging- og rehabilitering av skolebygg i Oslo. Fra venstre: Iver Waage og Bjørn Boge fra Oslo Musikkråd, Eivind Lilleskjæret fra Grefsen Strykeorkester, Eline Monrad Vistuen, daglig leder i Oslo Musikkråd, assisterende rektor Grefsen skole, Are Enger, næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) bydelspolitiker og på bystyrets valgliste Erik B. Skei (V). Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Nye Grefsen skole med idrettshall og ikke minst kultursal, er et eksempel til etterfølgelse for all videre skolebygging i Oslo, ifølge kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2015 kl 13:34

GREFSEN/OSLO: – Vi vil bygge alle skoler som lokale kulturhus. Nye Grefsen skole med idrettshall og ikke minst kultursal, er et eksempel til etterfølgelse for all videre skolebygging i Oslo, sier byråd Hallstein Bjercke (V) og bystyrekandidat Erik Borge Skei fra Nordre Aker, og peker på nye Grefsen barneskole.

Nye kravsspesifikasjoner

20. august gjorde byrådet endelig vedtak om kravsspesifikasjoner til nye skolebygg i Oslo.

Nye Grefsen skole, hallen, kultursalen og fotballbanen ligger på andre siden for Kapellveien, som ble stengt for gjennomkjøring i forbindelse med rehabilitering og utvidelse av skoleanlegget. Foto: UNDERVISNINGSBYGG

– De nye kravene medfører at alle grunnskoler må planlegges slik at de fungerer til kulturformål. Breddeidrett og breddekultur knyttet til lokale skoler er helt sentralt for å sikre en sunn barndom, og bygge sterke lokalsamfunn. Kommunens rolle er blant annet å stille med gode idrettsanlegg og kulturlokaler. Nå tar vi store skritt mot å gjøre dette over hele byen, sier Bjercke.

LES OGSÅ: Rekordstort kull - nå er Rønningen størst i Norge

Måtte sloss

Politiker Erik Borge Skei (V) var foreldrerepresentant i Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) og leder av FAU ved Grefsen skole, da nybygg- og rehabiliteringsprosessen av skolen, startet for noen år siden.

– Anlegget på Grefsen har blitt flott, men vi måtte sloss for hvert tiltak gjennom syv-åtte særskilte bystyrevedtak. Gode skoler, som fungerer som et hjerte i lokalsamfunnet, bør være standard. Dette anlegget gir idretten og frivilligheten muligheter til å skape gode aktiviteter og opplevelser. Slik får vi levende lokalsamfunn, legger Skei til.

Skolen stod ferdig høsten 2014, idrettshallen og kultursalen noen måneder senere.

I det ferske nevnte byrådsvedtaket heter det også: «Skoleanlegget skal også fungere som et lokalt kulturhus og skal som del av kommunens kulturelle infrastruktur bidra til å styrke lokalmiljøet og utformes på en slik måte at det enkelt kan benyttes til virksomheter utover skolens kjernevirksomhet.»

Samarbeide tettere

Videre skal byrådet også samarbeide tettere med Oslo musikkråd for å utforme kulturlokaler. For det kan være små ting som gjør stor forskjell på om et rom er egnet til konsert eller ikke.

Tidlig inn

Iver Waage, rektor Are Enger, politiker Erik Borge Skei, leder i Oslo Musikkråd Eline Monrad Vistuen, kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke, Eivind Lilleskjæret fra Grefsen strykeorkester og Bjørn Boge fra Oslo Musikkråd. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Oslo Musikkråd har nøye fulgt skoleprosessen på Grefsen, og er strålende fornøyde med resultatet.

– Det handler om å komme tidlig inn i byggeprosessen, med forslag og innspill. Her er det for eksempel nå så bra lydisolert, at det kan spilles en håndballkamp på ene siden av veggen, og øves på fiolinspill på andre siden av veggen, uten at noen sjenerer hverandre, sier prosjektleder Bjørn Boge i Oslo Musikkråd.

LES OGSÅ: – Jeg har stor tro på de unge skeidgutta!

– Akustikk er et annet eksempel, og god akustikk er ikke nødvendigvis spesielt kostbart. Men det krever planlegging å få tilfredsstillende løsninger. Kultursalen her ved Grefsen skole, er første kultursal som passer så veldig bra inn i et skolebygg i Oslo, legger Iver Waage, anleggskonsulent i Oslo Musikkråd, og som møter Nordre Aker Budstikke på Grefsen, også sammen med leder av Oslo Musikkråd, Eline Monrad Vitsven.

Kulturlivet gror

Kulturlivet på Grefsen gror godt. Eivind Lilleskjæret fra Grefsen Strykeorkester forteller om god rekruttering.

LES OGSÅ: Nesten halvparten av 10. klassingene fikk karakter 1 eller 2 i matte

Leder av Oslo Musikkråd, prøver pianoet i kultursalen ved Grefsen Skole, med kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) som publikum. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Vi er vel opp mot 60 barn og unge i strykeorkesteret nå. Foreløpig øver vi i selve skolelokalene, men den nye kultursalen er også et flott sted å holde konserter, sier Lilleskjæret.

Å integrere kulturlokaler i alle nye skolebygg, betyr flere muligheter til å dyrke kulturlivet og å korte ned køene med barn- og unge som ønsker å delta for eksempel i Oslo Musikk- og kulturskoles forskjellige tilbud.

– I Nordre Aker har vi svært mange kor, korps og orkestre. Jeg tror at en nøkkel er å gi disse gode rammevilkår. Bare her på Grefsen har vi et korps med 80 barn, et strykeorkester med som nevnt rundt 60 barn og i tillegg flere kor. Tilsvarende ser vi på Kjelsås, Tåsen, Ullevål og andre skoler i bydelen. Dette er uvurderlig for barna og lokalsamfunnet, sier Borge Skei.

Idrett og kultur på Grefsen skole. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Forplikter

Fungerende rektor ved Grefsen barneskole, Are Enger, er naturlig nok stolt over å kunne tilby skolebarna et så flott anlegg.

LES OGSÅ: Rektoren blir i hvert fall i tre måneder

– Vi er selvsagt takknemlige for å kunne ta alt dette i bruk. Men det forplikter også at vi bruker lokalene. Som blant annet kultursalen til avslutninger, møter, skoledisco og andre forskjellige arrangementer som passer inn her, sier Enger.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...