Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Grefsenkollen opp – et kapittel for seg

Rytteren i oransje forfatter Geir Stian Ulstein, helt først Emilie Moberg, mens rytteren i blått er redaktør i bladet Landevei, Henrik Alpers. Alle her på vei til Grefsenkollen. Foto: TOR SIMEN ULSTEIN

Klatringen opp veien til Grefsenkollen er en så populær treningstur, at den slitsomme oppoverbakken nå til og med har fått et helt eget kapittel i den nye boka til Geir Stian Ulstein.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.12.2015 kl 14:53

GREFSENKOLLEN: Om få dager kommer sykkelboka Bakker og berg av Geir Stian Ulstein og bilder ved Tor Simen Ulstein. Med blant annet en skildring av klatringen opp til Grefsenkollen.

Tidligere har de to gutta gitt ut en annen sykkelbok, Drømmenes fjell. Den handler om de klassiske klatringene i Tour de France. Geir Stian Ulstein har også forfattet boka om fotballspilleren Martin Ødegaard.

Skeidbanen(...)starten for en av de mest brukte bakkene i Oslo. Ikke minst er det treningsarena for haldenser og Hitec-rytter Emilie Moberg. Hun står allerede og venter (...) mange økter legges selvfølgelig til Grefsenkollen. Henger hun ikke med over bakkene i et ritt, blir det ikke noe å spurte for.

På vei opp til Grefsenkollen. Et eget kapittel i den nye boka om klatrebakker i Norge. Foto: TOR SIMEN ULSTEIN

«Litterær, ambisiøs sakprosa»

Men altså, den nye boka handler om bakker i Norge. Og om sykling. Utgiver er magasinet Landevei, en del av forlaget Fri Flyt AS, selv beskriver: Dette er ikke guidebøker, men litterær ambisiøs sakprosa fra sykkelsetet. I Bakker og berg er kneikene brattere, asfalten grovere og tilskuerne erstattet av brekende sau. En bok full av sykkelhistorie, melkesyre, lidenskap og lidelse.

Med i jakten på den ultimate klatringen er flere «hjelperyttere», som blant annet Kristoffer Skjerping, Emilie Moberg, Miriam Bjørnsrud, Vita Heine, Stian Remme, Ole Kristian Silseth og Atle Kvålsvoll.

Strava?

Mellom hus og et fortau går bakken oppover fra Skeidbanen. En bilist tuter på oss, muligens av overraskelse fordi vedkommende aldri før har sett to syklister ved siden av hverandre (...) Så har han noe å fortelle når han kommer hjem (...) Det er ganske langt fra dette til Tindevegens øde strekke, det er knapt halvparten så bratt som Juvass, og asfalten er som parkett sammenlignet med Tronåsen (...) Nesten 3000 personer har forsøkt denne bakken og lagt det ut på Strava.

Strava? En av tre bakker i en konkurranse som er populær blant Oslos klatregeiter. Klatrekongen er en live-oversikt over de beste syklistene basert på Strava-tiden opp Grefsenkollen, Tryvann og Kongsveien.

Der Lachmansvei tar til venstre, mens Grefsenkollenveien og vi fortsetter rett frem, starter tidtakingen for Stravasegmentet til Klatrekongen. Bestetid? I skrivende stund Carl Fredrik Hagens 3,58, men hans store bakke er Tryvann.

– Lett å si ja

– Da vi - Tor Simen og jeg - ble spurt om å lage en oppfølger til boka om klatreetappene i Tour de France, om bakkene i Norge, var det lett å si ja. Grefsenkollen er med i boka, i et eget kapittel på lik linje med mer berømte bakker som Trollstigen og Dalsnibba. Hitec, Norges første profflag, ved rytter Emilie Moberg var med og syklet. Grefsenkollen er hennes faste treningsbakke, og hun er jo den norske rytteren nærmest verdenstoppen, med flere seiere i år, forteller Geir Stian Ulstein.

Som legger til at han - kanskje ikke overraskende - bruker trening, helst sykling, som avkobling i skrivingen.

Det fortsetter å stige jevnt(...) Ut til venstre får vi et første utsyn over Oslo by, bak trær og et nettinggjerde (...) Foran oss blir det brattere...Dette virker som en bra wattbakke, kan kjøre jevn fart og frekvens (...) bakker der du kan kjøre kontrollert rundt den anaerobe terskelen (...) ekstra bra med knekkerne i bakken, da får du endret frekvens og motstand.

Siste sving og opp til noe som ser ut som en turistfelle av en restaurant. Det at toppen ikke har stort annet å skilte med enn en restaurant, utsikt og natur, gjør trafikktettheten opp hit lav. Nettopp det trekker syklister – en rolig lomme i travle Oslo.

Boka lanseres på Peleton kafé i Oslo torsdag 10. desember.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...