Nordre Aker Budstikke

Vidar fra Grefsen velger jul i karantene for å ta bilder av håndballjentene

Vidar fotografert av sjefen sin i NTB, Christina Dorthellinger Nygaard, ved avreise fra Grefsen – i retning mesterskapet i Danmark. Foto: Christina Dorthellinger Nygaard

NTB-fotografen Vidar Ruud fra Grefsen er én av svært få på plass i hallen når håndballjentene spiller. Men for det ofrer han tradisjonell julefeiring.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.12.2020 kl 14:31

GREFSEN / HERNING: Det er nettstedet vi.no som forteller om fotograf Vidar Ruud fra Grefsen som med kamera rundt halsen har fulgt håndballjentenes suksess i 35 år.

47 håndballmesterskap – for både kvinner og menn – har han dekket. Det utgjør trolig 750 kamper, bare i mesterskap. Og en mengde bilder har det blitt. 3000 bilder kan det bli i løpet av en kamp, opplyser Ruud, til nettstedet.

Videre står det også at da kvinnelandslaget for første gang kom på medaljeplass med bronse, i Rotterdam i 1986, var Vidar på plass.

Katrine Lunde under kampen mellom Kroatia og Norge i Sydbank Arena i Kolding 12. desember. Foto: Vidar Ruud / NTB

«Ofrer» julefeiring

Men for å dekke det pågående EM i håndball i Danmark, måtte han ta et valg. For skulle Vidar rekke hjem til julefeiringen med barn, uten å måtte gå rett i karantene, så måtte han eventuelt forlate mesterskapet i Danmark før det var ferdigspilt.


Men Vidar har valgt å bli - dette er også siste håndballmesterskapet som som fotograf for NTB, nå skal Vidar bli pensjonist.

Hvordan lader han selv opp til semifinalen mellom Norge og Danmark, eller semifinalene? For Vidar skal selvsagt også dekke kveldens første kamp, mellom Frankrike og Kroatia?

– Jeg har nå vært ute og gått en tur, så skal jeg spise litt. Så drar jeg fra Kolding hvor jeg bor og mot Herning hvor kampene går. Så rigger jeg meg opp til bilder av første semifinale, så gleder jeg meg til selve godkampen etterpå!

Vidar er tett på de store øyeblikkene. Her har han foreviget Nora Mørks jubel under kampen mellom Ungarn og Norge 15. desember. Foto: Vidar Ruud / NTB

Fast fotograf for håndballjentene

– Men er det lett å la seg rive med, hvis det blir skikkelig spennende?


– He, he. Jeg glemmer ikke å ta bilder selv om det er veldig spennende! Det er det automatikk i. Og det er jo de øyeblikkene hvor det er spennende og følelser som man må fange. Det er jo det alle også vil se.

Han forteller at det bare ble litt sånn, at det var kvinnehåndball som han ble "fast" fotograf for:

– Det var jo også veldig moro å kunne ta bilder av noen som vant litt også, det var rett og slett forfriskende med de norske håndballjentene. Blide og hyggelige jenter også fra starten, mimrer Vidar tilbake til 80-tallet.

Hvem vinner?

– Men tilbake til semifinalen mellom Norge og Danmark - hva tror du?

– Jeg tror Norge vinner! De er bedre enn Danmark. Det gjelder bare å få en god start.


Uansett hvordan det går, så er det én kamp igjen på søndag, enten bronsefinalen eller finalen.

Her er Vidar omkranset av redaktør for NTB visuell, Christina Dorthellinger Nygaard, og journalist Espen Hartvig (som han er i Danmark med nå) under EM i Stockholm i januar. Foto: Privat / Utlånt

– Jeg drar hjemover mandag morgen, jeg kjører bil. Så er det karantene. Men det er ikke sånn at jeg skal sitte alene på julaften, jeg har en samboer som jeg skal være sammen med. Men jeg har regnet på det, nyttårsaften er jeg klar for å treffe andre folk igjen også!

Og så er det pensjonisttilværelsen på Grefsen:

– Jeg går jo endel turer, og jeg har selvfølgelig alltid en liten Sony i lomma.


Under pressekonferansen etter seieren mot Ungarn tirsdag, trakk også landslagssjef Thorir Hergeirsson frem Vidar Ruud, og hedret hans lange karriere.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...