Nordre Aker Budstikke

Gull til Kjelsås i nisse-OL

Han er ikke så hurtig til beins at skorsteinsklatring og sparkrace er av favoritt (jule)grenene, men Fred Osther slo hele eliten i Santa Wintergame i jule-Quiz nylig, og det holdt til aller øverste pallplassering for den profesjonelle jule-tomten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2017 kl 10:59

KJELSÅS/SAVALEN: – Regnet ikke med å vinne, men dette var morsomt, og har hengt medaljen opp på medaljehylla mi, og den er svær, sier julestjernen fra Kjelsås til vår utsendte pressenisse.

Det er noen som ikke tror på at 13. januar (20.dag jul) er siste offisielle juledag.

Og at julen heller ikke varer til påske. For julefanatikere, varer den tilogmed juli.

Og første august starter forberedelsene til neste jul.

Nisser fra 12 nasjoner

550 kvadrat julehus. Som alltid høyest - Fred Osther. Under fra venstre Jokkmokk-tomten og svenskejulebukk Lars-Erik Lundin. Foto: NILS BAKKE


Men på Savalen i Tynset kommune samles hvert år hel-, halv- og høyst uprofesjonelle tomter gjennom årene fra 12 nasjoner. Og kappestrider om edelt metall – og bli kjend(n)iss.

Men Fred Osther liker ikke å si at det var deilig å slå medkonkurrerende svenskene både gul og blå, for Fred er en fredens mann.

– Santa Wintergame er en av de bedre oppleggene jeg har bivånet, og av de er det blitt mange internasjonale gjennom årene.

Oslo-nissen, som han kaller seg, har vært semi-profesjonell julenisse i 40 år. Julaften kan han rekke opp til 12 besøk.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke besøkte Oslo-nissen på 75-årsdagen i fjor: Han ble kalt mannen med de ville ideene

Julestjerne

Den (h)julbeinte sto over postsekkastingen. Der slengte for øvrig en dansk julemand for noen år siden ned dommeren.

På ny verdensrekord vel 10,5 meter.

Aking uten hemning. Den skjeggbeprydede Linda Erikli i ledelsen foran danske julemand Kjeld Rye. Foto: NILS BAKKE

På grunn av pondusproblemer også, stilte han ikke opp i hinderløp med skorsteinsklatring.


Da er hoveddør bedre alternativ for Fred å ta seg inn i hus på julekvelden.

– Hvordan er det å være ekte nisse?

– Å glede barn, er mitt motto. Å se ivrige små som stråler over å få pakker er stort. Og så alle klemmene da, stråler julestjernen.

– Blir du aldri lei etter alle år?

– Aldri, kommer det kontant.


– Har stor glede av aktiviteten, som også bringer meg verden rundt på nissekonferanser.

– Jeg måtte slutte som varehusnisse fordi mine dårlige bein ble for skjelvende, sier ex-bissnissen og smiler i skjegget når han fortsetter.

– Når jeg kler meg ut i sivilt og tar offentlige transport, hører jeg ofte barn si - der sitter julenissen! Og så kommer det fra flaue foreldre - han bare ligner…

Og fra meg: – Jo, det er jeg som er julenissen!

Høy skjeggfaktor

Selv uten nisselua blir han kalt julenissen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Osther startet Norway Cup i 1972.

Fred har vært ene av to norske offisielle Coca Cola-nisser i 10 år.

Han er eneste europeiske medlem av 1000 i amerikanske «Amalgamed Orded of Real Bearded Santas.» En ekte høyfaktor skjegg-forening.

Julefantasten samler avisartikler, og om standen har han vel 2000.

– Derav 500-1000 utklipp om meg selv, sier han.

– Også er jeg filatelist og har vel 80 prosent av alle utkomne julenissefrimerker i verden, cirka 500-1000 forskjellige, opplyser grautgramsen, ganske så høy i hatten.

Bare for å nevne noen av de kule jule-merittene han har flesket seg til.

Normal (jule)galskap

Er man medlem av «Julenisselauget Norge» så har til og med Fred Osther muligheter til videreutdannelse på jule(uni)versitetet på Savalen. I det tømrede nissehuset på 550 kvadratmeter midt i den 250 meter lange nissegata, undervises de rødmussede i dørbanking, skorsteinsklatring, sledekjøring, julens historikk med mer.

Da kan grøtnissen bli cand. jul.

De julegale er blitt foreviget av en rekke internasjonale TV-selskap. Foruten NRKs Dagsrevyen, TV2-nyhetene og i Are Sende Osens «Normal galskap».

Og julens budskap handler om håp for alle, og som en nisse sa: – Nissen kommer til alle snille barn. Jesus kommer til alle snille - og slemme.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke besøkte Oslo-nissen på 75-årsdagen i fjor: Han ble kalt mannen med de ville ideene

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...