Nordre Aker Budstikke

Gulldalen «reddet» nå – men én barnehage skal legges ned

Gulldalen barnehage på Kjelsås blir ikke lagt ned nå – men i desember skal bydelspolitikerne vurdere fem barnehager fr nedleggelse. Nordre Aker avvikle én av sine barnehager i 2021 fastholder bydelsdirektøren. Foto: Kristin Tufte Haga

Bydel Nordre Aker må redusere barnehagekapasiteten med én hel barnehage i 2021. Det ble ikke Gulldalen i denne omgang, slik først varslet. I desember får bydelsutvalget fem kandidater å «velge mellom».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2020 kl 12:53

KJESÅS: Lettelsen var nok stor blant foreldrene i Gulldalen barnehage da saken om nedleggelse av barnehagen ble utsatt i bydelsutvalgsmøtet torsdag kveld. Om lag 100 mennesker fulgte det digitale BU-møtet via videoplattformen Zoom – hvilket er digital rekord. Det var flere store saker på kartet, som engasjerer mange av bydelens innbyggere, slik som beboerparkering og Grefsenveien 78d, men det er grunn til å tro at de fleste tilhørerne kom fra Gulldalen.

Barnehagepappa Øyvind Svare Lorentzen ledet et innlegg i åpen halvtime, der foreldrenes argumenter mot nedleggelse ble presentert, og der de også mener enkelte av vurderingene fra bydelsadministrasjonen i saksforberedelsen er feil. Dette har de også presentert i en sak i Nordre Aker Budstikke tidligere denne uka.

Sjokkavgjørelse

Beskjeden om at Gulldalen barnehage skal legges ned til sommeren 2021, kom som en bombe på foreldrene for kort tid siden, slik Nordre Aker Budstikke har beskrevet.

De har barn med spesielle behov i Gulldalen barnehage, og kan ikke få rost nok personalet og barnehagen for hvordan barna deres imøtekommes og tas vare på. Fra venstre Thomas Occhipinti, Kristin Stava og Cecilie Hertzberg. Foto: Kristin Tufte Haga

Bakgrunnen er at byrådsavdelingen for Oppvekst og Kunnskap, som er ansvarlig for å overvåke og styre barnehagekapasiteten slik at den står i forhold til behovet, i kommunens budsjett for 2021 må gjøre justeringer i barnehagetilbudet i Oslo. I økonomiplanen for neste planperiode (2021-2024) legges det opp til å opprettholde nåværende nivå på barnehagekapasiteten i Oslo, ettersom det samlet sett anses å være god nok kapasitet, ifølge sakspapirene.


Barnehagekapasiteten i Oslo er i dag skjevt fordelt: Noen områder har overkapasitet, slik som for eksempel Nordre Aker, mens andre områder har behov for nye plasser – her trekkes bydeler som Gamle Oslo, Grünerløkka, Bjerke og Stovner inn.

– I takt med bygging av nye barnehager, så skal midlertidige, små og uhensiktsmessige barnehager avvikles. Derfor legges det opp til at det avvikles plasser/reduseres kapasitet i Nordre Aker i 2021. Overkapasitet av barnehageplasser medfører økonomiske utfordringer for Bydel Nordre Aker, og må finansieres av bydelens totale ramme, skriver bydelsdirektør Øyvind Henriksen.

Han opplyste at Gulldalen er valgt ut blant annet på grunn av vedlikeholdsetterslep, og at det har vært vanskelig å fylle opp barnehagen. Dette tilbakevises av foreldrene, som også viser til at Gulldalen scorer høyt på foreldreundersøkelsene, får svært gode skussmål blant annet for hvordan de forbereder skolestartere og ivaretar barn med spesielle behov, og at sykefraværet blant ansatte er svært lavt sammenliknet med resten av Oslo. Bydelspolitikerne understreket også at det ikke bør gå utover tilbudet i en god barnehage at barnehageeier Omsorgsbygg ikke har vedlikeholdt sine barnehager, slik som om lag 20 år gamle Gulldalen barnehage.

Valget av Gulldalen ble tatt av bydelen i samråd med byrådsavdelingen. Det har ikke vært noen politisk behandling, og før torsdagens møte i bydelsutvalget (BU) ble det klart at et tverpolitisk utvalg ville sette nedleggelsen på vent.

Fem barnehager skal vurderes for avvikling

BU vedtok dermed torsdag: «Bydelsutvalget ber om at en nedleggelse av Gulldalen barnehage settes på hold. Bydelsutvalget ber bydelsadministrasjonen om å gå i dialog med byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap for å gjøre en ny vurdering og se på andre alternativer til hvor barnehagekapasiteten skal reduseres. Justering av barnehageplasser i bydelen legges frem for bydelsutvalget sammen med budsjettforslaget for 2021.»


Bydelsutvalget under det digitale møtet 5. november. (Skjermdump Zoom)

I BU-møtet opplyste bydelsdirektør Øyvind Henriksen at det er fem barnehager på Gulldalens størrelse, og med tilsvarende standard, som «kvalifiserer» til nedleggelse etter bestillingen fra byrådsavdelingen. Vurderingen av disse vil bli lagt frem for BU i deres budsjettmøte 17. desember.

På direkte spørsmål fra Nordre Aker Budstikke torsdag kveld om hvilke fire barnehager, ved siden av Gulldalen, som nå skal utredes for mulig avvikling, svarer bydelsdirektør Øyvind Henriksen at det ikke er avklart ennå.

Når det er klart hvilken barnehage som blir nedlagt, vil foreldrene få mulighet til å søke seg til andre barnehager i Nordre Aker, før det formelle hovedopptaket i mars. Slik får de tid til å søke om annen plass, dersom de ikke er fornøyde med plassen de får. Det understrekes at alle barn med plass i barnehagen som legges ned, uansett vil få tilbud om plass i en annen av bydelens barnehager.

Spørsmål fra politikerne

Det kom flere spørsmål i BU-møtet, blant annet om man ikke heller kunne legge ned enkeltavdelinger i barnehager med ledig kapasitet, slik at ikke en hel barnehage måtte avvikles. Det ble vist til at dette er gjort i andre bydeler, og at den største kostnaden i en barnehage er ansatte.


Til dette svarte bydelsdirektøren:

– Det vil ha store økonomiske konsekvenser om man skulle ta én avdeling her og der. Barna skal få en barnehage med høy kvalitet. Vi har tid til å spille tett med foreldre i den barnehagen dere velger å avvikle.

– Det vil uansett bli sorg i en barnehage der nedtrekket må tas. Og den avgjørelsen er det politisk vilje til å gjøre sentralt i Oslo kommune, la bydelsdirektøren til.

2/3 av barnehagene i Nordre Aker er private. Hvorfor kan man ikke heller legge ned en privat barnehage, ble det også spurt om.

– Vi har ingen myndighet til å stenge private barnehager. Bystyret har bestemt at det ikke bygges nye private barnehager. Nye barnehager som bygges er kommunale. De private barnehagene er styrt av det markedet som er, og får tilskudd på lik linje med de kommunale. Vi som barnehagemyndighet har ikke myndighet til å legge ned private barnehager, svarte bydelsdirektøren.


Det ble også fremmet ønske om at når saken om nedleggelse kommer til behandling i desember at BU får innblikk i kvalitetsindikatorer som sykefravær, foreldreundersøkelser osv.

Til dette svarte bydelsdirektøren at det er helt umulig å legge kvalitative vurderinger til grunn i nedtrekk av barnehagekapasiteten.

– Kvalitet består av så mange ting. De fleste barnehager i Nordre Aker har høy score, lavt sykefravær osv., svarte Henriksen.

– Det blir et vanskelig desembermøte, sa BU-leder Bente M. Larsen (Ap), og la til at «Vi er flere som kommer til å snakke med våre folk på rådhuset. Vi avventer saken og diskuterer i desembermøtet.

Tilleggsinformasjon vedrørende avvikling av Gulldalen barnehage, lagt frem av bydelsadministrasjonen i BU 5. november:

«Bydel Nordre Aker og byrådsavdeling OVK overvåker behov for nye barnehageplasser i takt med befolkningsprognoser og utbygging i bydelen for å sikre at behov og kapasitet står i forhold til hverandre – også ved vekst og utbygging.

Pr. i dag har bydel Nordre Aker ledig kapasitet i Bergtunet barnehage 1 avdeling, og i Tåsenløkka barnehage med 3 avdelinger. Tåsenløkka barnehage har kapasitet til drift av til sammen 22 avdelinger, hvorav bydel Nordre Aker foreløpig har forpliktet seg til drift av inntil 10 avdelinger, hvorav altså 3 avdelinger ikke er i drift i dag på grunn av manglende behov for plass. De resterende 12 avdelingene lånes pr i dag ut til barnehager som under rehabilitering i andre bydeler. Ved økt behov kan bydel Nordre Aker ta i bruk disse 12 avdelingene – dvs en tilgjengelig kapasitet på til sammen 16 avdelinger som kan tas i bruk ved behov for flere plasser i løpet av kort tid.

I Korsvollområdet er det planlagt, og regulert bygging av barnehage i forbindelse med flerbrukshall. I forbindelse med Frysjautbyggingen er det planlagt bygging av ny barnehage.»

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...