Elevrådslederen hadde en klar beskjed til kunnskapsministeren

Guri Melby ble vist rundt på Morellbakken av elevrådsleder Jens Gørvell. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Denne våren har kanskje vært mest krevende for ungdomsskoleelevene, sier Guri Melby etter besøket på Morellbakken skole – som fikk en klar oppfordring fra elevrådslederen.
Publisert: 17.08.2020 kl 16:40
Sist oppdatert: 18.08.2020 kl 09:39
GREFSEN: – Det er kanskje for ungdomsskoleelevene at denne våren har vært mest krevende. De er i en alder hvor venner ofte er viktigere enn familien. Jeg tror mange har kjent på rastløshet i tiden det var hjemmeskole og de ikke kunne treffe venner og klassekameratene sine fysisk. Det har nok vært tøft, sier Guri Melby.
Mandag formiddag kom kunnskapsministeren på første skoledagsbesk til Morellbakken ungdomsskole på Grefsen. Der fikk hun blant annet møte elevrådsleder Jens, og de tre ferske 8. klassingene Christer, Louise og Alva.

Guri Melby hilser på Alva, Christer og Louise. Bak er elevrådsleder Jens, rektor Synnøve og lærer Kaisa. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
De fikk et merkelig siste halvår på barneskolen, først med hjemmeskole, så strenge restriksjoner og smittevernregler å huske på.
– Det var litt vanskelig i starten. Det vanskeligste å huske på har vært at man ikke kan ha fysisk kontakt. For meg er det helt vanlig å gi folk en klem. Jeg har glemt meg noen ganger og fått kjeft for det, sier Christer.
Louisa og Alva synes det har gått greit med koronareglene, men at hjemmeskole er kjedelig.
– Og det å ikke kunne møte de andre. Jeg håper ikke det blir sånn igjen, sier Alva, som er spent på hvordan hverdagen blir som ungdomsskoleelev.

Melby i samtale med elevrådsleder Jens og 8. klassingene Christer, Louise og Alva. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Målet er ikke å stenge igjen
Tidligere mandag morgen sa statsministeren at målet er at det ikke skal bli nødvendig å stenge skolene, slik man gjorde i mars og april. Samtidig kan det bli nødvendig å sette enkeltskoler, enkeltklasser, eller enkeltgrupper i karantene hvis det blir lokale smitteutbrudd.
– Elevene forteller at de håper det ikke blir en ny nedstenging, og er engstelige for at de igjen ikke får møte vennene sine på skolen. Hva vil du si til dem?
– Jeg vil egentlig si noe til alle andre, ikke bare skolelevene, men oss voksne; vi har en jobb å gjøre. Vask hendene, hold en meters avstand, bli hjemme om du er syk, jobb på hjemmekontor om du kan, la være å ta t-banen – dette er prisen vi må betale for at ungdommene skal få komme på skolen. Det er kanskje ikke i år du skal arrangere den 40-årsdagen, som du er litt usikker på. Det er det vi voksne må ofre, og det er en viktig oppfordring, sier Guri Melby.
Gult nivå
Det var i strålende og sommerlige omgivelser at den nye rektoren på Morellbakken, Synnøve Fidje, kunne ønske nye og gamle «moreller» velkommen etter sommerferien. Til en skolehverdag på «gult nivå», der hele klasser kan være sammen, som en såkalt «kohort». Foreløpig starter elevene til samme tid om morgenen, men klasserommene åpner et kvarter før timene starter, slik at ikke alle må komme samtidig.
– Så må vi se på om vi skal forskyve oppmøtetiden for noen klasser etterhvert. Nå i friminuttet ser vi at det ikke er store ansamlinger av elever, og at de holder god avstand. Vi går også aktivt inn for å bruke hele skolens uteområde i friminuttene. Men her må det gå seg litt til underveis, når vi ser hvordan det fungerer i praksis, sier Fidje.
Fokuset på hygiene og håndvask er stort, og rektoren og opplever at elevene tar det på alvor.
En mer inkluderende skole
Det var elevrådsleder Jens Gørvell som fikk oppdraget med å vise kunnskapsministeren rundt på Morellbakkens uteområder, og han hadde en klar appell til statsråden.
– Som elevrådsleder har det vært viktig for meg å jobbe med og bygge fellesskap på skolen, slik at alle skal føle seg velkomne her. Jeg gikk på en annen skole før jeg kom hit til Morellbakken, og der opplevde jeg å ikke passe inn, sier han.
Han mener skolehverdagen og skoleløpet i dag i for stor grad er tilpasset «A4-eleven».
– Og det er et problem med skolen i dag, sier han, og legger til at det derfor er fare for at både de som ikke klarer å henge med på dette A4-løpet, og de som ligger foran mister motivasjon, faller av, eller ikke trives. Det må også være rom for å være og uttrykke seg annerledes, poengterer han.
– Du må få være deg selv, og ikke bli tvunget inn i A4-boksen.
Han foreslår overfor statsråden at man har månedlig samtaler mellom tre elever fra hver klasse og læreren, der man kan diskutere metode, og hva elevene har likt og hva som har fungert dårlig. Dermed kan skolen bli mer tilpasset den enkelte eleven, og ikke «fantasieleven», mener han.
– Hva synes du om innspillet fra elevrådslederen, Guri Melby?
– Det han sa om A4-skolen var veldig fine innspill. Jeg synes det er bra at Morellbakken har en elevrådsleder som er så engasjert i at elevene skal trives på skolen. Og jeg oppfatter at skolen også har fokus på det. Ungdomsskolen er tid mange søker bekreftelse og prøver å finne sitt uttrykk, og der mange vil passe inn, svarer hun.
– Er skolen god nok på å lage plass til alle i dag?
– Vi kan helt sikkert bli bedre på det.
– Hva kan gjøres?
– Den nye læreplanen er ett viktig grep, der folkehelse og livsmestring er overordnede temaer. Når dette blir arbeidet inn i skolen tror jeg vi vil forstå hverandre bedre, både elever og lærere. Og det at vi får flere andre fagpersoner inn i skolen – flere helsesykepleiere, miljøfagarbeidere og andre – som har annen kompetanse og kan nærme seg elvene på ulike måte, sier Melby.

Melby i samtale med Christer, Louise og Alva. Bak elevrådsleder Jens, ass.rektor Marit Jensen, rektor Synnøve Fidje og lærer Kaisa Leskinen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!