Nordre Aker Budstikke

Elevrådslederen hadde en klar beskjed til kunnskapsministeren

Guri Melby ble vist rundt på Morellbakken av elevrådsleder Jens Gørvell. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Denne våren har kanskje vært mest krevende for ungdomsskoleelevene, sier Guri Melby etter besøket på Morellbakken skole – som fikk en klar oppfordring fra elevrådslederen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2020 kl 09:39

GREFSEN: – Det er kanskje for ungdomsskoleelevene at denne våren har vært mest krevende. De er i en alder hvor venner ofte er viktigere enn familien. Jeg tror mange har kjent på rastløshet i tiden det var hjemmeskole og de ikke kunne treffe venner og klassekameratene sine fysisk. Det har nok vært tøft, sier Guri Melby.

Mandag formiddag kom kunnskapsministeren på første skoledagsbesk til Morellbakken ungdomsskole på Grefsen. Der fikk hun blant annet møte elevrådsleder Jens, og de tre ferske 8. klassingene Christer, Louise og Alva.

Guri Melby hilser på Alva, Christer og Louise. Bak er elevrådsleder Jens, rektor Synnøve og lærer Kaisa. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

De fikk et merkelig siste halvår på barneskolen, først med hjemmeskole, så strenge restriksjoner og smittevernregler å huske på.

– Det var litt vanskelig i starten. Det vanskeligste å huske på har vært at man ikke kan ha fysisk kontakt. For meg er det helt vanlig å gi folk en klem. Jeg har glemt meg noen ganger og fått kjeft for det, sier Christer.


Louisa og Alva synes det har gått greit med koronareglene, men at hjemmeskole er kjedelig.

– Og det å ikke kunne møte de andre. Jeg håper ikke det blir sånn igjen, sier Alva, som er spent på hvordan hverdagen blir som ungdomsskoleelev.

Melby i samtale med elevrådsleder Jens og 8. klassingene Christer, Louise og Alva. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Målet er ikke å stenge igjen

Tidligere mandag morgen sa statsministeren at målet er at det ikke skal bli nødvendig å stenge skolene, slik man gjorde i mars og april. Samtidig kan det bli nødvendig å sette enkeltskoler, enkeltklasser, eller enkeltgrupper i karantene hvis det blir lokale smitteutbrudd.


– Elevene forteller at de håper det ikke blir en ny nedstenging, og er engstelige for at de igjen ikke får møte vennene sine på skolen. Hva vil du si til dem?

– Jeg vil egentlig si noe til alle andre, ikke bare skolelevene, men oss voksne; vi har en jobb å gjøre. Vask hendene, hold en meters avstand, bli hjemme om du er syk, jobb på hjemmekontor om du kan, la være å ta t-banen – dette er prisen vi må betale for at ungdommene skal få komme på skolen. Det er kanskje ikke i år du skal arrangere den 40-årsdagen, som du er litt usikker på. Det er det vi voksne må ofre, og det er en viktig oppfordring, sier Guri Melby.

Rektor Synnøve Fidje og kunnskapsminister Guri Melby. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Gult nivå

Det var i strålende og sommerlige omgivelser at den nye rektoren på Morellbakken, Synnøve Fidje, kunne ønske nye og gamle «moreller» velkommen etter sommerferien. Til en skolehverdag på «gult nivå», der hele klasser kan være sammen, som en såkalt «kohort». Foreløpig starter elevene til samme tid om morgenen, men klasserommene åpner et kvarter før timene starter, slik at ikke alle komme samtidig.

Rektor Synnøve Fidje. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


– Så må vi se på om vi skal forskyve oppmøtetiden for noen klasser etterhvert. Nå i friminuttet ser vi at det ikke er store ansamlinger av elever, og at de holder god avstand. Vi går også aktivt inn for å bruke hele skolens uteområde i friminuttene. Men her må det gå seg litt til underveis, når vi ser hvordan det fungerer i praksis, sier Fidje.

Fokuset på hygiene og håndvask er stort, og rektoren og opplever at elevene tar det på alvor.

En mer inkluderende skole

Det var elevrådsleder Jens Gørvell som fikk oppdraget med å vise kunnskapsministeren rundt på Morellbakkens uteområder, og han hadde en klar appell til statsråden.

– Som elevrådsleder har det vært viktig for meg å jobbe med og bygge fellesskap på skolen, slik at alle skal føle seg velkomne her. Jeg gikk på en annen skole før jeg kom hit til Morellbakken, og der opplevde jeg å ikke passe inn, sier han.

Kunnskapsminister Guri Melby og elevrådsleder Jens Gørvell. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Han mener skolehverdagen og skoleløpet i dag i for stor grad er tilpasset «A4-eleven».

– Og det er et problem med skolen i dag, sier han, og legger til at det derfor er fare for at både de som ikke klarer å henge med på dette A4-løpet, og de som ligger foran mister motivasjon, faller av, eller ikke trives. Det må også være rom for å være og uttrykke seg annerledes, poengterer han.

– Du må få være deg selv, og ikke bli tvunget inn i A4-boksen.

Han foreslår overfor statsråden at man har månedlig samtaler mellom tre elever fra hver klasse og læreren, der man kan diskutere metode, og hva elevene har likt og hva som har fungert dårlig. Dermed kan skolen bli mer tilpasset den enkelte eleven, og ikke «fantasieleven», mener han.

Melby fikk også snakket med andre Morellbakken-elever. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Hva synes du om innspillet fra elevrådslederen, Guri Melby?

– Det han sa om A4-skolen var veldig fine innspill. Jeg synes det er bra at Morellbakken har en elevrådsleder som er så engasjert i at elevene skal trives på skolen. Og jeg oppfatter at skolen også har fokus på det. Ungdomsskolen er tid mange søker bekreftelse og prøver å finne sitt uttrykk, og der mange vil passe inn, svarer hun.

– Er skolen god nok på å lage plass til alle i dag?

– Vi kan helt sikkert bli bedre på det.

– Hva kan gjøres?

– Den nye læreplanen er ett viktig grep, der folkehelse og livsmestring er overordnede temaer. Når dette blir arbeidet inn i skolen tror jeg vi vil forstå hverandre bedre, både elever og lærere. Og det at vi får flere andre fagpersoner inn i skolen – flere helsesykepleiere, miljøfagarbeidere og andre – som har annen kompetanse og kan nærme seg elvene på ulike måte, sier Melby.

Melby i samtale med Christer, Louise og Alva. Bak elevrådsleder Jens, ass.rektor Marit Jensen, rektor Synnøve Fidje og lærer Kaisa Leskinen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Rektor Synnøve Fidje og kunnskapsminister Guri Melby. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...