Gikk gjennom matavfallet:
Gutta fikk virkelig noe å tenke på
Bit for bit, matrest for matrest ble lagt utover bordet. Kunne kanskje noe av dette ha blitt tatt vare på og spist senere, eller blitt brukt til middagen i morgen?
Publisert: 23.10.2018 kl 17:37
Sist oppdatert: 24.10.2018 kl 07:33
GREFSEN: I oktober avdekket Findus og Matvett en spesiell installasjon utenfor Oslo Sentralbanestasjon. Mengden matsvinn tilsvarer det norske husholdninger kaster av brukbar mat hvert tiende minutt. Tirsdag sto samme installasjon i skolegården ved Grefsen skole.
Se video fra skolegården her:
Elevaksjonen mot matsvinn er en del av en større matsvinnkampanje som gjennomføres av Matvett og Findus. Lærer barna å ta vare på brukbar mat, så kanskje tar de med seg de gode vanene som voksne?
Elevene samlet seg i kultursalen ved skolen, og la hver sin grønne avfallspose med matrester hjemmefra, på bordet.
Rektor Are Engers ønske er at elevene etter den store matsvinndagen blir flinkere til å ta vare på mer av maten hjemme.

Malin Valdal Corneliussen, Markedsdirektør, Findus, Are Enger, Rektor, Grefsen Skole, Anne Marie Schrøder, Kommunikasjonssjef, Matvett. Foto: MATVETT/FINDUS
223.000 tonn brukbar mat kastes
Anne Marie Schrøder dro i gang et lite matforedrag for elevene i anledning den store matsvinndagen ved Grefsen skole. Hun fortalte elevene om utrolige 223.000 tonn brukbar mat som hvert år kastes av norske husholdninger - nok til å brødfø flere enn 400.000 personer i ett år. Omsatt i kroner og øre kaster vi brukbar mat for rundt 21.9 milliarder kroner hvert år.
Men det handler ikke bare om at vi ikke spiser opp maten vår, og at det koster å kaste mat, det handler også mye om produksjonen av maten vi spiser, og ikke minst utslipp av klimagasser i forbindelse med matproduksjon.
– For eksempel å produsere frem en bunt gulerøtter krever like mye energi som om vi skal stå i dusjen i 40 minutter i varmt vann! Hver dag kaster vi 100.000 brød. Å lage de 100.000 brødene, krever 30 fotballbaner med dyrket mark, fortsatte hun til noe kanskje småsjokkerte sjetteklassinger ved Grefsen skole.
Schrøder anbefaler alle familier å ha en fast restedag i uka - som for eksempel en restetorsdag.

6. klassingene ved Grefsen skole i Oslo vil inspirere barn landet rundt til å bli flinkere til redusere matsvinnet sitt. Foto: FINDUS/MATVETT
Hun fortalte også elevene om forskjell på Best før-dato og Siste forbruksdag:
– Vi jobber med matbransjen for å få flere til å også bruke: Best før, og ofte god etter.
Schrøder fortalte også at det er småbarnsfamilier og unge som er verstinger på å kaste brukbar mat.
Bruk fryseren
Representant for Findus Norge, Malin Valdal Corneliussen, tror mange ikke er klar over hvor mye spiselig mat de kaster:
– Folk bør bli flinkere til å bruke fryseren. Det er naturens egne «pauseknapp». Det å bruke fryst mat kan redusere matsvinnet ditt med opptil 50 prosent. Derfor er det flott at mange barn viser så stor interesse for hvordan man kan ta bedre vare på maten, sier hun.

Supernytt var også på plass for å forevige den store matsvinndagen ved Grefsen skole. Foto: MATVETT/FINDUS
Fikk noe å tenke på
Malin tar på seg plasthanskene og åpner avfallsposen på bordet ved sjetteklassingene Linus, Casper og Frikk. Hva kunne man tatt vare på av dette, og kanskje spist senere?
Gutta kommer også med forslag om at når man lager mat, så kanskje man skal lage litt mindre, så slipper man å kaste noe? Kan noe fryses? Kanskje noe av middagsmaten kan spises senere på kvelden, eller bli med i matboksen på skolen dagen etter?
Det er mange forslag som kommer på bordet - sammen med matavfallet som plukkes ut av posen.
For eksempel, i stedet for å kaste frukt som har begynt å bli litt dårlig, så går det an å fryse frukten og senere bruke i smoothie.
Hva med brød som ikke er helt ferskt?
– Det kan bli krutonger i suppe, foreslår Frikk.
Brødet kan ristes, man kan lage hvitløksbrød i ovnen, det er digg!
– Det gjelder å lukte, se og smake, oppfordrer Malin videre, og det siger inn hos gutta.
– Hva med melk da, som har gått ut på dato?
– Råtten melk? foreslår en.
– Vafler går bra med melk som ikke er helt ny, foreslår Malin videre.
Men hva skjer med matpakkene - hvis de ikke spises opp på skolen?
Linus er kjapt ute:
– Restene går til bikkja!
Mens både Casper og Frikk forteller at resten av matpakka blir spist opp utover dagen, den skal ikke kastes i hvert fall.
Sparer man matsvinn, så sparer man penger.
– Så kunne man jo brukt de pengene på noe moro i stedet, foreslår Linus, og det er det ingen som er i mot.
Gutta har virkelig fått noe å tenke på, og det blir nok mer tanker rundt det å kaste mindre mat fremover. For nettopp den enorme mengden med brukbar mat som kastes årlig i Norge er det som har gjort aller mest inntrykk i dag, forteller Linus, Casper og Frikk.
Og forresten forteller de at det er helt innafor å spise frukt med flekker.
– Det er jo bare å skjære bort det som er stygt da!
Det kan se ut som om rektorens ønske for dagen er innfridd.
LES OGSÅ:
- Lokale elever har byens beste resultater på nasjonale prøver
- Stenger Ring 3 for all trafikk
- Unggutten fra Kjelsås Fotball er nominert til Årets Talent
- – Endelig er den kalde fine tida her
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!