Nordre Aker Budstikke

Helseminister Bent Høie (H) under et juleintervju med NTB. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Bent Høie:

Hadde på vekking på telefonen om natta

Norge feirer jul uten full nedstengning, og vaksinene er på vei. Men det var nære på at helseministerens verste koronamareritt ble virkelighet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORGE: – Det var selvfølgelig mest i mars, spesielt da vi jobbet med tilgang til smittevernutstyr. Der kunne det ha gått virkelig galt. Det var flere uker hvor jeg var ekstremt bekymret, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

– Fikk du sove om natten?

– Jeg sov om natten, men jeg hadde noen netter der jeg hadde på vekking på telefonen for å følge mellomlandingene til cargoflyene som kom med utstyr. For å se at de holdt flighten, og at de ikke ble stoppet i landene hvor de mellomlandet.

Helseministeren oppsummerer noe av det han har opplevd det siste året. Egentlig var han i ferd med å trappe ned i toppolitikken da han fikk en global pandemi i fanget. Han hadde sagt nei til en ny periode som stortingsrepresentant og Høyre-nestleder og ja til jobben som fylkesmann i Rogaland.

Helseministeren med den nye smitteappen tidligere denne uken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Nytt virus har oppstått

Så tikket det inn en epost i januar.

– Det første jeg husker, er en videresendt epost fra Folkehelseinstituttet. De hadde fått informasjon om at det hadde oppstått et nytt virus i Kina, som hadde potensial til å kunne spre seg i befolkningen.

Egentlig var det daværende folkehelseminister Terje Søviknes (Frp) som hadde hovedansvar for Norges pandemiberedskap. Men da Frp forlot regjeringen 20. januar, sto Høie igjen med ansvaret for å lede helsetjenesten gjennom pandemien.

– På det tidspunktet skjønte vi ikke hvor voldsomt det kom til å bli. Vurderingen fra FHI og Verdens helseorganisasjon var at dette sannsynligvis var noe de kunne klare å isolere i Kina.

Smittevernmareritt

Da bildene fra Italia et par måneder senere viste et europeisk land med et helsevesen i krise, gikk alvoret opp. Det ble raskt klart at Norge hadde for lite smittevernutstyr til å takle et slikt utbrudd.

Og da leveransene endelig var på vei med fly, var det reell fare for at utstyret kunne bli stjålet på veien, ifølge helseministeren.

– Foruten å miste kontroll på smittespredningen, så var jo det mitt aller største mareritt. Å komme i en situasjon der man måtte si til ansatte at vi ber dere om å gå på jobb, men vi kan dessverre ikke beskytte dere mot denne smitten, sier Høie.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) før en spørretime på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Ekstremt belastende

Han omtaler det siste året som «ekstremt belastende».

– Det har vært veldig krevende. Det er vanskelig. Du sitter hele tiden med tiltak som du vet har store negative konsekvenser, samtidig som du har veldig lite kunnskap om hvor effektive de faktisk er, sier Høie.

Beslutningen regjeringen tok om å stenge ned landet 12. mars, ble på et vis tatt litt i blinde.

– Vi hadde stort håp og stor tro på at den ville ha den effekten vi ønsket, men vi visste det jo ikke. Og vi visste hvilken negativ effekt det kunne ha, sier Høie.


Ikke alle har vært like begeistret over tiltakene. Høie fikk en ripe i koronalakken da Aftenposten nylig avslørte rasende SMS-er fra Norsk Industri til Helse- og omsorgsdepartementet i tiden før arbeidsinnvandrere fikk unntak fra karantenereglene.

– Tonen i de SMS-ene sier egentlig veldig lite. Jeg vil tro at det har vært ganske heftig tone i SMS-ene som har gått fra idretten og andre hold også til andre departementer, sier Høie.

Jul på hytta

Nå ser helseministeren framover. Det handler om vaksineringen, som startet søndag. Og bekymring over hva som skjer med smitten i romjulen og dagene på nyåret. Økende smitte, og den muterte varianten av koronaviruset, har krevd fortløpende vurderinger gjennom julen.

Selv droppet Høie feiring sammen med svigerforeldrene i år på grunn pandemien. I stedet er han på hytta i romjulen sammen med mannen Dag Terje Solvang – også kjent som generalsekretær i Turistforeningen.

– Planen er å prøve å få tatt det litt mer med ro. Så blir det selvfølgelig litt jobbing også. Forhåpentligvis blir det ikke mye jobbing, for da betyr det at situasjonen er vanskelig.

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...