Nordre Aker Budstikke

Atle Rømo er hoppende glad i å gå på ski. Foto: Kristin Tufte Haga

Atle bobler av energi og har funnet den perfekte lufteventilen

Nesten 10.000 følger «Skiføre i Lillomarka» på Facebook. – En digital dugnad, kaller skientusiast Atle Rømo det.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2021 kl 13:39

SOLEMSKOGEN: Det er mange Facebook-grupper om forskjellige ting. Også flere om marka og ski.

Gruppa «Skiføre i Lillomarka» er svært populær. Og det handler om skiføre, og litt ditt og datt.

Han som startet denne Facebook-siden, Atle Rømo, er nok som han selv også beskriver seg, over gjennomsnittet glad i å gå på ski. Ellers er han en «vanlig trebarnsfar fra Årvoll, som «sogner til Lillomarka.»

Han husker ikke helt når han startet opp «Skiføre i Lillomarka», men tror det var fem eller seks år siden. Nå nærmer den seg altså 10.000 følgere.

Nordre Aker Budstikke møter Atle på Solemskogen, for øvrig er det fullt på parkeringsplassen, klokka 11.15 onsdag. Kan det tyde på den ultimate opplevelsen av «åpent kontorlandskap» for mange?

Nesten 10.000 følgere

Det blir endel mil på gjennom vinteren, også langt utenfor Lillomarka. Foto: Kristin Tufte Haga

Men selvfølgelig har Atle gått på ski til Solemskogen for å møte oss. Ikke ser han særlig sliten ut, tvert i mot.

– Er det mye jobb, å drifte og følge med på en Facebook-side med så mange følgere. Den virker ganske så aktiv?

– Nei, det går greit, synes jeg, men jeg bruker nok litt tid. Jeg kaller det digital dugnad. Men det har jo tatt av litt de siste to årene kan du si, tror det har kommet til 2000-2500 flere følgere i løpet av de to siste vintersesongene. Bare det har snødd litt, og enten jeg eller noen av vennene mine har vært ute på den første snøen, og deler bilder eller info, så er vi i gang. Men om sommeren og høsten ligger den brakk. Da er det pause! understreker Atle.


Atle, selv derimot, ligger ikke brakk. Han er blant annet også med i Sagene IFs sykkelklubb.

– Først startet «Skiføre i Lillomarka» som en liten privat gruppe. Så spurte medlemmene om de kunne invitere inn andre skientusiaster, og så på noen få år er det altså nesten 10.000 følgere.

Han ler litt:

– Kona mi mener jeg burde blogge om dette i stedet, og kanskje tjene penger på skiføretips og så videre Men det er ikke meg. Skiføre og skigleden er viktigere for meg, enn han som står bak Facebook-siden. Informasjonen skal være til alle, det skal ikke være en sånn halvhemmelig gruppe, hvor man sparer på de gode skiføretipsene, og først forteller om de 14 dager senere. Flest mulig på tur i marka, tenker jeg.

Fra overalt

Det er på ingen måte bare Årvoll-, eller Kjelsås- og Grefsen-folk som er interessert i Facebook-siden om skiføre i Lillomarka.

– Det er folk fra Nittedal, Groruddalen og fra hele byen egentlig. Jeg startet jo den Facebook-siden for å samle litt skiføreinfo og turer. Før det la jeg ut på egen Facebook fra skiturene mine, men så tenkte at jeg kanskje ikke alle mine venner, via min private Facebook-side, syntes det var så interessant å se disse innleggene, ler Atle.

For han bedyrer at han faktisk har venner som ikke er så opptatt av å gå på ski også. Men så er det heller ikke veldig vanskelig å få med seg noen kompiser på skitur en kveld, fra den andre «leiren» – det er bare å legge ut en liten melding via messenger.

Vil ikke være «pushy» skipappa!

Atle drifter facebooksiden «Skiføre i Lillomarka» og det er en stort sett veldig hyggelig hobby, forteller han. Foto: Kristin Tufte Haga


Atle forteller at selv har han ikke vært noen ihuga aktiv langrennsløper, han sluttet å gå renn i 14-årsalderen.

Første skikarrieren var faktisk i Skeids tidligere skiklubb, der gikk også søsteren på ski. Senere ble det ski i Årvoll IL, og der er to av tre av Atles barn med i dag.

Han er også selv skitrener i klubben. Det synes han er et veldig hyggelig «oppdrag», bortsett fra den ene gangen hvor han gamblet på smørningen dagen før, og det begynte å snø på renndagen. Men sånt får en skipappa bare ta selvkritikk for.

– Og så håper jeg - og tror - at jeg ikke er en sånn veldig «pushy» skipappa. Men jeg synes det er viktig at vi legger til rette for at barna får prøvd seg, og finner ut av hva de har lyst til, eller ikke lyst til, å drive med på fritida.

Bobler av energi

Ikke bare er han over gjennomsnittet interessert i å gå på ski, han har nok noe mer energi enn mange andre har. Blant annet så stiller Atle og noen gode medhjelpere opp og rydder traseer for blant annet kvist og kvast, der Bymiljøetaten ikke har rukket å gjøre det selv ennå.

– Men for en jobb Bymiljøetaten legger ned for å kjøre opp løyper, det de gutta gjør er helt rått! Nå er jo også cowboyløypene kjørt opp, det er store skiopplevelser for både små og store. Og samme med Kjelsås Langrenn som drifter i Linderudkollen skianlegg, de fortjener også mye ros!

Men tilbake til dugnaden han selv driver, ikke den digitale, men blant annet rydding av skitraseer. Hvor kommer all energien fra?

– Jeg tror man får mer energi så snart man har kommet i gang med en aktivitet, det gjelder bare å komme i gang, også når det gjelder å bevege seg. Kanskje starte med én gang i uka, så to? Særlig nå under koronatiden så har jo mange oppdaga marka, enten på nytt eller for første gang. Jeg er så glad vi får innlegg på «Skiføre i Lillomarka» fra alle typer skifolk. Som hun som fortalte om dårlig kondis og dårlige ski, men skigleden var likevel veldig stor. Sjur Røthe trente oppi her før han ble verdensmester. Og så har du alle de mellom hun med dårlig kondis og ski, og verdensmesteren - alle kategorier følger «Skiføre i Lillomarka».

«Skiføre i Lillomarka» ser virkelig ut til å være hyggelig side å følge, med en god tone. Men så skjer det innimellom at temperaturen stiger.

– Det går stort sett greit, det skal være en feelgood-side. Det er helt ok å stille spørsmål ved noe - men sutring og krangling kan vi være foruten. Det er ingen spesielle regler som gjelder, men så langt har det funka bra uten også.

Blir noen mil

– Du får vel lagt bak deg endel skimil selv også, gjennom sesongen?

– Ja, absolutt. Jeg går mye på ski, men jeg går også familieturer, og rolige turer. Som den turen tur/retur Gørja. Det var ikke noe blodtur, vi hadde det hyggelig underveis. Det var skravling hele veien, bedyrer Atle.

Turen han sikter til skildret han også på «Skiføre i Lillomarka», og i Nordre Aker Budstikke, og understreket at det gjelder å stå opp tidlig:

– Det var en her om dagen som sutra over at det var så veldig mye folk i marka. Jeg synes ikke man kan klage over det. Det kan vel ikke bli for mye folk i marka? Ja, går du på ski en fin vinterlørdag mellom klokka 10 og 14.00, på de mest brukte løypene, ja, da går man fort litt i kø. Men det er så mye å ta av. Og igjen, stå opp tidlig, eller gå ut litt sent, så er det plutselig en helt annen setting.

Lufteventil og takk til kona

Atle jobber i Ruter, også skiftjobbing. Så det kan være du ser han i farta midt på dagen inne i de dype skoger.

– Dumt spørsmål kanskje, men hvorfor går du så mye på ski?

– Det å gå på ski, være ute i naturen, det er den perfekte lufteventilen i forhold til det andre livet jeg har. Som trebarnsfar, full jobb og skitrener, så er disse skiturene også mye av den tiden man har til å være med venner. Vi går på ski sammen og koser oss veldig!

Og så er det en han vil takke spesielt, for at han får anledning til å gå så mye på ski, preppe ski og prate om ski (på toppen av - eller i tillegg til - alt dette er også Atle styremedlem i Oslo Skikrets):

– Jeg må jo også benytte anledningen til å takke hun megasamarbeidsvillige kona mi!

Så feier han tilbake i løypene mot Årvoll. Atle skal på jobb. Den egentlig jobben hans.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...