Nordre Aker Budstikke

Leder av Berg, Sogn, Nordberg og Tåsen vel, Henning Iversen, lader opp i skogens ro. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Bergenseren på Tåsen:

Han er stadig på barrikadene og taler utbyggerne midt imot

– Jeg er vel en typisk bergenser som har mye på hjertet, og jeg er veldig motivert til å jobbe for det beste for fellesskapet, sier Henning Iversen, leder av Berg, Sogn, Nordberg og Tåsen vel. Mellom «slagene» lader han opp i nærmarka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2020 kl 12:41

TÅSEN: Han er muligens mange utbyggeres skrekk, Henning Iversen. Som leder av Berg, Nordberg, Sogn og Tåsen vel (BNST) er han stadig på barrikadene og taler utbyggerne midt imot. Der andre kanskje lurer på om de i det hele tatt har et vel der man bor, så har dette vellet også opprettet egne «ekspertgrupper».

– Vi er et team i vellet. Det handler jo ikke bare om meg. Vi i styret samarbeider med lokale ressurspersoner med erfaring på de forskjellige områdene vi jobber med. Jeg synes vi har blitt veldig gode på "utbygging", humrer han, og fortsetter:

– Vi mottar mange tips og bilder fra de som bor i området. Dette er viktige innspill. Jo flere vi er, jo mer blir vi hørt. Og all ros til Plan- og bygningsetatens digitale løsning for saksinnsyn, den gjør det jo så mye lettere for oss og andre å følge med på hva som rører seg rundt omkring, roser Iversen.

Han mimrer tilbake til tiden da man faktisk måtte dra ned til etaten selv, og hente ut papirer på hver enkelt byggesak.

Mange saker

Han har ikke tall på alle utbyggingssakene som vellet er involvert i. Men det har blitt mange. Vellet følger nøye med på blant annet planene for nye Tåsensenteret og det nye sykehuset på Gaustad, i tillegg til flere små og store utbyggingsplaner i området.


Illustrasjoner av Tåsen senter-utbyggingsforslaget. Foto: Arcasa Arkitekter (illustrasjon)/Tåsen Utvikling AS/ Plan- og bygningsetaten

Forrige uke hadde vellet god grunn til å juble:

– Plan- og bygningsetaten har nå stoppet Solon Eiendoms store boligprosjekt på Tåsen. Det er en viktig og god beslutning. Fortetting må skje i kontrollerte former. Vi mener at det ikke er noen god idé å erstatte ti boliger med 150, det vil garantert får negative konsekvenser for de som allerede bor i området. Turveier og skoleveier brytes opp av masse økt trafikk, Lødrupskogen med stort biologisk mangfold trues og bevaringsverdige Søndre Tåsen Gård på gul bygges inne, mener Iversen.

Illustrasjon av planene på Søndre Tåsen gård, fra oktober 2018. PBE har nå stoppet panforslaget. Ill.: Solon Eiendom AS - Reiulf Ramstad Arkitekter AS

Fellesskap, fellesskap, fellesskap

Det høres godt at Henning Iversen også er innflytter til området. Men eksilbergenseren har landet godt på Tåsen med familien, gjennom 20 år så langt.


Og der utbyggerne gjerne tenker beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet, tenker Iversen fellesskap, fellesskap, fellesskap.

– Jeg forstår godt at mange vil bo i dette området, det er et fantastisk sted å bo. Selvfølgelig også et område som er attraktivt for utbyggerne. Utbygging og fortetting har skjedd i denne byen i flere tiår og det er fremdels plass til noen flere på Tåsen. Men et ukontrollert utbyggingspress kan fort bli negativt for de som allerede bor i området. Vi er opptatt av å bevare det som er bra, og være med å gjøre ting bedre for fellesskapet.

– Det er virkelig meningsfullt å jobbe for fellesskapets beste, og vi kan ikke sitte og se på at andre prøver å sko seg på fellesskapets bekostning. Vi får være en slags femte vaktbikkje!

Henning Iversen med reguleringskartet fra 1950-tallet fra Oslo kommune. I bakgrunnen fortidens Tåsen senter, og det som kan bli fremtiden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Han understreker at vellet skal være partipolitisk nøytralt.


– Men når det er sagt, så handler jo også utbygging om politikk. Til og med Småhusplanen er politikk.

– Ser du på alle utbyggere som "sleipinger" som bare er ute etter maks fortjeneste?

– Nei, alle er ikke det. Men vår erfaring er at mange utbyggere tøyer grenser og regler. Blant annet ved å prøve å fremstille et utbyggingsprosjekt som mindre enn det virkelig er. Vi i vellet er opptatt av selv å visualisere overfor beboere og kommunen, om hvordan et utbyggingsprosjekt kan påvirke nærområdet med eksempelvis økt trafikk, utrygge skoleveier, nedbygging av grøntområder og turveier, tap av lys og sol. For å si det sånn, vi stoler ikke alltid på illustrasjonene og trafikkanalysene utbyggerne legger på bordet.

Fortsetter han?

Hvordan havnet han så langt inn i vellet?


– Jeg meldte meg inn da jeg flyttet til Tåsen, og i 2014 ble jeg med i en ekspertgruppe som arbeidet frem innspill i Tåsensenter-saken. Etter det ble jeg valg til styreleder. Det kan godt være at jeg er det om to eller fem år også. Jeg er vel en typisk bergenser som har mye på hjertet. Jeg har mye energi og høy arbeidskapasitet, og jeg er veldig motivert til å jobbe for det beste for fellesskapet.

Og dagen rekker også til familie, jobb og trening, forsikrer Iversen. Jobben er som konsulent innen digitalisering og trua på en fremtid uten bruk av papir og fossilt brennstoff.

Treningen er kortreist:

– Jeg tar meg ofte tid til en løpetur innover i marka, og løper gjerne turvei B8 opp til Grinda og innover langs "Svenskemuren". Det er helt utrolig bra å ha en så enkel tilgang til flott natur - så nærme der man bor.

Mer enn utbygging

Men selvfølgelig er det ikke bare utbyggingssaker Iversen og BNST, som vellet forkorter seg til, jobber med. Beboerparkering, kartlegging av grønne områder sammen med Naturvernforbundet, Oslo kommune, og ikke minst med et digitalt kart over turveier og smett, er andre prioriterte oppgaver. Også små oppgaver, men som betyr mye for mange: Hvor skal de nye benkene, støttet av Nordberg Lions, settes ut?

Av mer store, eldre saker kan Iversen fortelle at den gang Tåsentunnelen ble bygget, også lenge før Iversen meldte seg inn i vellet, var det et meget engasjert vel som jobbet for å få tunnelen på plass.

God plass i vellet

BNST og Tåsenaksjonen: Per Morten Josefsen (f.v.), Henning Iversen, Jon Fageraas og Anders Løvlie med grøntdraget lang Tåsenveien bak seg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Vellet regner 8000 husstander i området, 500 beboere er medlemmer per i dag:

– Men vi ser jo at engasjementet rundt flere saker er mye større og favner mange flere enn 500 medlemmer. Vi samarbeider også mye med Tåsenaksjonen. Sammen har vi samlet over 1400 underskrifter for å redusere omfanget av og øke kvaliteten på den planlagte utbyggingen av Tåsen senter.

Og Iversen inviterer flere med i fellesskapet:

– Det er god plass til flere medlemmer hos oss, det er jo ingen grunn til ikke å melde seg inn. Vi jobber for fellesskapets beste.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...