Nordre Aker Budstikke

Eivind har en veldig viktig jobb

Hos Eivind står døren alltid åpen. Foto: MICHAEL SOLBAKKEN

Hos Eivind Dyrli på Sinsen skole står døren alltid åpen for alle barn som vil snakke med ham.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2019 kl 09:39

Eivind Dyrli er sosialarbeider ved Sinsen skole, og fra Kjelsås. Denne saken ble først publisert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, og deles med tillatelse i Nordre Aker Budstikke.

Hver høst tar Eivind Dyrli en runde rundt i alle klassene på Sinsen skole, der han jobber. Da forteller han hvem han er og hvordan elevene kan bruke sosiallæreren sin. At de kan komme til ham både hvis ting skjer på skolen, hvis de blir mobbet, plaget, ertet, føler at de voksne på skolen ikke ser dem, eller om det er noe på fritiden eller i hjemmet.

– Jeg markedsfører rollen min og passer på at alle har det best mulig, utdyper sosiallæreren.

Og rollen hans er, kort fortalt, å sørge for at barna på skolen trives og har det bra. Mange skoler i Norge har ikke sosiallærer. Da kan helsesykepleieren eller kontaktlæreren på skolen være en å gå til.

Eivind er i hvert fall helt klar på at det er behov for en slik rolle i skolen. Hvert år, flere ganger i året, opplever han at barn på skolen har behov for en voksen å komme til. Med alt fra små utfordringer til store problemer.


– Ofte tar barna initiativet selv. De kan komme direkte til kontaktlærer, helsesykepleier eller meg, forklarer han.

Eivind Dyrli er sosiallærer ved Sinsen skole. Foto: MICHAEL SOLBAKKEN

To sett foreldre

I jobben sin møter Eivind også fosterbarn og fosterforeldre. De trenger oftest ikke ekstra oppfølging fra ham, men noen ting følger han likevel ekstra med på.

– Det kan være mye savn inne i bildet. Da kan sosiallæreren eller helsesykepleieren være gode samtalepartnere.

– Fosterbarna kan også ha opplevd avvisning, og er ekstra sårbare for brutte relasjoner. De sliter kanskje med vennskap. Han forsøker å ivareta disse barna så godt som mulig, og sørge for at de ikke opplever unødige brudd med andre på skolen – verken barn eller voksne.


Andre problemstillinger skolen kan måtte forholde seg til, er to sett med foreldre.

– I noen tilfeller har de biologiske foreldrene gått med på frivillig plassering i fosterhjem, andre ganger er det pålagt. Noen skal ha kontakt, andre ikke, og noen skal ha kontakt med tilsyn, forklarer han.

– Vi forholder oss til fosterforeldre som alle andre. I noen tilfeller ønsker også biologiske foreldre samtale, selv om barna bor i fosterhjem.

Taushetsplikt og meldeplikt

Hos Eivind står døren alltid åpen for alle barn som vil snakke med ham. Ofte har de snakket med en kontaktlærer først, og fortalt ting som læreren kanskje stusser litt på. Eller de kan, spesielt de yngste barna, plumpe ut med fortellinger under lek. Gjerne i full klasse. Da følger sosiallæreren opp med egne samtaler med dem.

– Først informerer jeg om at jeg har taushetsplikt, men også opplysningsplikt. Og at opplysningsplikten min er større enn taushetsplikten.


Melde- eller opplysningsplikten hans handler om at skolen må rapportere videre dersom opplysningene han får fra barna er av alvorlig art. Som regel ønsker skolene å få til et godt samarbeid med foreldrene, og vil varsle dem om bekymringer, men det finnes situasjoner som krever unntak:

– Hvis barn forteller om situasjoner hjemme knyttet til vold eller overgrep, skal aldri foreldrene informeres først. Barnevernet skal ha samtale med barna før foreldrene får beskjed, forklarer Eivind. Sakene avklares stort sett med barnevernet, men er forholdene av svært alvorlig og kriminell karakter, som for eksempel seksuelle overgrep, skal også politiet kobles inn. Da følges elevene til avhør av en ansatt på skolen som kjenner dem godt.

– Det er vanskelige situasjoner, og det er viktig å opptre ryddig. Innimellom er det sånn at barnet har fortalt ting som høres alvorlig ut, for å vekke oppmerksomhet, eller få andre i klassen til å le. Men vi må ta uttalelsene seriøst. Skolen er pliktig å sende bekymringsmelding videre til barnevernet. Foreldrene vil ofte spørre «hvorfor snakket dere ikke med oss først?». Derfor er det viktig at også politiet informerer om at dette er skolens plikt, ellers kan det bli vanskelige samarbeidsforhold mellom skole og foreldre etterpå.

– Barn er utrolig lojale overfor foreldre. Det skal veldig mye til før de uttrykker at foreldrene ikke tar vare på dem, sier Eivind Dyrli, sosiallærer ved Sinsen skole. Foto: MICHAEL SOLBAKKEN

Barn er utrolig lojale

Samtidig som noen barn har livlig fantasi og sier litt mer enn det som sant er, vet Eivind at det også finnes barn som tier om dårlige forhold hjemme. Lojaliteten til foreldrene er sterk, og kanskje tror de at barnevernet vil ta dem vekk fra foreldrene hvis de sier noe.


– Barn er utrolig lojale overfor foreldre. Det skal veldig mye til før de uttrykker at foreldrene ikke tar vare på dem, til tross for alkohol, rus og vold. Det er nok mange som er redde. Noen er blitt fortalt hjemme at de ikke må si noe. Foreldre kan legge mye press på barn. Likevel understreker sosiallæreren viktigheten av at barna forstår at det de forteller ikke nødvendigvis forblir hemmeligheter. Noen av dem har allerede en grunnleggende mistillit til voksne. Den vil han ikke bygge ytterligere opp under.

- At barn har det best mulig er et fellesprosjekt, sier sosiallærer Eivind Dyrli. Foto: Michael Solbakken.

– Jeg sier aldri noe om at barnevernet gjør sånn eller sånn. Men jeg forklarer at «det du forteller meg nå, er så alvorlig at du ikke kan ha det sånn. Det kan hende at vi må snakke med noen andre om det». Når de vet det, kan de velge å slutte å fortelle. Men de forteller oftest videre.

Det er han glad for, for det er tross alt barnas ve og vel som står i fokus hos en sosiallærer.

– Det er et fellesprosjekt at barn har det best mulig. Det må vi agere på, konkluderer Eivind Dyrli.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...