Nordre Aker Budstikke

Vellet ber kommunen ta ansvar for sikkerheten etter skremmende opplevelse

En beboer på Sørbråten i Maridalen opplevde søndag at en beboer fra en tilrettelagt bolig tok seg inn i huset til familien og gjorde hærverk. Det hele opplevdes skremmende, forteller han. Foto: Kristin Tufte Haga (Illustrasjonsfoto)

– Vi aksepterer ikke at familier skal oppleve slikt i nærmiljøet, sier lederen av Sørbråten vel, etter at en beboer fra tilrettelagt omsorgsbolig i helgen tok seg inn i et bolighus og gjorde hærverk. Selskapet som driver beklager, og Bydel Nordre Aker sier de ønsker dialog med lokalmiljøet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2021 kl 14:03

SØRBRÅTEN: Søndag rykket politiet ut til Sørbråten i Maridalen, etter melding om at en uvedkommende person var gått inn i et hus, og blant annet knust en rute.

Dette skal ha vært en person fra en omsorgsbolig med tilrettelagte boliger i området, drevet av selskapet Helse og Sosial Omsorg AS, som også har et annet tilrettelagt boligtilbud i området.

I etterkant av hendelsen søndag, ble saken diskutert på Sørbråten Vels Facebook-side, og det ble lagt ut flere meldinger om skremmende opplevelser opp gjennom årene. Det skal være kjent igjen beboere fra de tilrettelagte boligene i området, relatert til disse hendelsene.

Velleder skriver også at vellet nå ønsker å ta tak i dette - les mer om dette lenger ned.

Angst og uro

Jan Ole Bjørnholt var hjemme da den ubudne personen gikk inn i huset. Han opplevde personen som skremmende og truende, også med hensyn til at hans yngre barn var tilstede.


«Han knuste et vindu, ødela møbler og gjenstander. Kastet ting rundt. Griset matvarer utover. Jeg er skremt og forbanna.» skriver blant Bjørnholt på vellets Facebook-side.

Bjørnholt ringte politiet, som kom med flere patruljer og tok hånd om personen.

Bjørnholt sier også til avisa at han og barna kjenner på angst og uro, og frykter sterkt at dette kan skje igjen. Han forteller at han har vært i kontakt med daglig leder for selskapet som driver omsorgsboligene, som blant annet skal ha henvist til Bjørnholts forsikringsselskap, om skadene.

Selskapet bak beklager

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Helse og Sosial Omsorg AS (HOSO), som drifter de to tilrettelagte boligene på Sørbråten, og som forteller at selskapet ble etablert i 2005. Daglig leder Janne Steinset sier til avisa at selskapet tilbyr tilrettelagte omsorgsboliger med miljøterapeutisk bistand, og at tjenestene er et supplement til det offentlig, innenfor rammen av offentlig finansiering.

– Hva gjøre dere nå, for å hindre flere slike hendelser som søndag, og når iverksettes tiltak?


– HOSO beklager hendelsen som skjedde søndag 25. april. Prosedyre ble fulgt og politiet ble varslet. Vi har iverksatt en gjennomgang av våre rutiner for å hindre at dette skjer igjen. Vi beklager belastningen dette har fått ovenfor familien. Ut over dette har vi dessverre begrenset mulighet til å kommentere grunnet personvern og taushetsplikt, er svaret fra daglig leder.

Virksomheten svarer ikke på hvor mange brukere det er per bolig i virksomhetene på Sørbråten. Daglig leder svarer også at de ikke kjenner til Sørbråten Vels Facebook-side, og hendelsene som er nevnt der.

På spørsmål om hvor mange lignende hendelser, leteaksjoner etter savnede, eller rømminger, det har vært fra boligene i løpet av de siste årene, svarer daglig leder følgende:

– Vi registrerer og rapporterer relevante hendelser til pårørende, oppdragsgiver og offentlige myndigheter. Hva som anses som relevante hendelser gjøres i dialog med disse. Utover dette har vi ingen kommentar. Vi kontakter politiet hvis beboer er savnet.

– Har dere forståelse for at beboere i området kan føle seg utrygge?


– Vi beklager hendelsen sist søndag, og av hensyn til nabolaget vi vil gjøre det vi kan for at dette ikke skal skje igjen, ifølge daglig leder Janne Steinset.

Sørbråten Vel vil ha kommunen på banen

Velleder Sigurd Grytten i Sørbråten Vel, sier at de nå ønsker dialog med kommunen, som kjøper plasser i disse tilrettelagte boligene.

– Vi forstår at det er viktig med denne type tilrettelagte boliger, og dette handler ikke om at vi ønsker å flytte driften, eller protestere på at det er et slikt tilbud på Sørbråten. Men vi som lokalbefolkning og familier har krav på sikkerhet, knyttet til virksomheten som kommunen finansierer og bør følge opp, sier Grytten.

– På bakgrunn av disse hendelsene ønsker vi å vite hvordan kommunen skal påse at sikkerheten ved denne driften er ivaretatt. Den hendelsen som Bjørnholt opplevde på søndag er helt uakseptabel, vi aksepterer ikke at familier skal oppleve slikt i nærmiljøet. Beboerne her har jo allerede beskrevet flere slike hendelser opp gjennom årene. Dette er ikke brukernes ansvar, men virksomheten og kommunens ansvar.

– Vi forventer at også kommunen følger opp dette raskt. Kommunen kan også være proaktive og informere velforeningen om hvordan de har tenkt å følge opp dette, oppfordrer Grytten.

Bydelen ønsker dialog

Konstituert bydelsdirektør Svein Børge Hoftun i Bydel Nordre Aker sier torsdag til Nordre Aker Budstikke at bydelen kjenner til hendelsen søndag:

– Bydel Nordre Aker har inngått avtale med HOSO AS for den innbyggeren som ga nabolaget denne uheldige opplevelsen. Bydelen kjøper en plass i denne boligen, og en plass til i en bolig til i området.

– Vi var på tilsyn for få uker siden, og det er avtalt oppfølging av dette tilsynet til neste uke, er det Hoftun ønsker å kommentere om nevnte tilsyn.

Han understreker at oppfølgingen av tilsynet er uavhengig av hendelsen på søndag.

– Vi vet om hva som er beskrevet på vellets Facebook-side – meldingene fra beboerne om andre situasjoner relatert til brukere av disse boligene – men dette er hendelser vi ikke kjenner til fra før av. Vi har i dag kontaktet vellet på Sørbråten, og ønsker en dialog med dem fremover, sier Hoftun.

– Vi er på jevnlig tilsyn i alle boliger vi kjøper plasser for våre innbyggere i for å sikre forsvarlighet. Vi har også hatt tilsyn og oppfølging av det andre stedet.

Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med politiet om saken, med spørsmål om det er registrert tidligere anmeldelser eller tilsvarende politisaker i område. Det har ikke lykkes oss å motta svar i skrivende stund.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...