Han mener å ha Nordmarkas beste vafler

Lokalavisas utskremte kastet seg på skiene og feide inn i de dype skoger, nettopp for å sjekke ut om det var noe hold i vaffelryktene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2019 kl 10:16

MARKA: Markastua Gørja i Nordmarka er et populært turmål for skiløpere. Enten det er som et stopp på en lengre tur gjennom Marka, eller et turmål i seg selv, er det kanskje ikke tilfeldig at skiløperne stopper på Gørja. Vaflene har nemlig rykte på seg for å være de beste markavaflene. Ikke minst er kaffen ganske så kortreist fra Maridalen - det er også markavertskap Hallgeir Tangen.

Han forteller at i løpet av den første åpningshelgen denne vinteren - forrige helg - var nesten 300 innom for påfyll av drikke og noe å bite i:

– Det beste med å drive markastua er at det bare er hyggelige folk å treffe, sier Hallgeir, som nå håper på en halvmeter til med snø - for helt optimale forhold. Men uansett, det er flott ute nå også.

Hallgeir har nå tatt fatt på sin andre vinter som vertskap på Gørja, og i hytta som ble satt opp i 1929.

Før Hallgeir var det Anne og John Keddy som sto for vaflene. Da serveringsstedet trengte rehabilitering og holdt stengt for tre år siden var det mange som fortvilte over at de ikke fikk Gørja-vaflene sine.

- Vi var veldig mange som ikke fikk vår etterlengtede Gørja-vaffel, da hytta er stengt, skrev en leser til lokalavisa i 2016.

Gørja-vaffel. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Hemmelig

Men tilbake til vaflene. Tangen selv tør ikke helt kåre Gørja-vaflene til verdens beste, men han er klar på at vaflene er Nordmarkas beste.

– På tur får du ikke bedre vafler! Du kjente det vel på smaken, spør han beskjedent lokalavisa.

Nordre Aker Budstikkes utskremte kan bekrefte at vaflene er av de bedre, og lar seg imponere over den fyldige og søte smaken.

- Hva er hemmeligheten?

- Oppskriften er hemmelig, smiler Tangen som får støtte av datter Oda.

Hvordan komme nærmere Gørja-vaflene?

Men vi spoler litt tilbake, hvordan kommer jeg meg til Gørja og vaflene? Turen starter i ettiden, søndag. Over jordene ved kirkeruinene i Maridalen er vi ikke alene. Mange er ute på tur, enten med ski under beina, akebrett eller på fottur. På jordene er det god glid og få glipptak.

Etter et par kilometer på jordene kommer vi til den nedlagte militærleiren på Skar, eller for å være helt nøyaktig, utfartsparkeringen først. Mange velger å starte turen her, enten de kjører eller reiser kollektivt med bussen. Den "verste" sammenhengende stigningen på turen begynner her. Med Skarselva på høyre side forseres de slake, men seige bakkene. Og man gleder seg kanskje allerede til hjemturen og nedover?

I det skogen åpner seg kommer også Øyungen til syne.

Her har du flere valg. Blant annet en spennende og en helt ny løype som du kanskje ikke har rukket å gå i ennå, og velger å gjøre turen litt lenger over Øyungslia. Løypa har nettopp åpnet - og en løype markasjefen i Skiforeningen har ventet på i mer enn 20 år!

Om du heller ønsker en flat trase kan du gå over vannene. Først til høyre over Øyungen før en kort gåetappe opp til Liggern, munner det ut på en av skogsbilveiene. Veien er brøytet, men ikke strødd, som gjør den flott å gå på. Etter noen hundre meter tar en mindre løype av til venstre. Kort tid etter er du på Kalvsjøen, før Store Gørja. Foran deg har du nå en av Markas flotteste Markastuer, altså Gørjahytta.

Lars Martin Dugstad (venstre), Christian Vogelsang og Håkon Lindgård Gaukstad var blant dem som la en stopp til Gørja sist søndag. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Langtur med påfyll

Så tilbake til vaflene - idet himmelen blir mørkere og stua snart skal stenge, møter Nordre Aker Budstikke på tre skiløpere som kommer innom. De er på en lenger tur. Med start på Grua på Hadeland og turmål på Sognsvann er det en ting som er nødvendig for en perfekt tur.

- Etter å ha gått to mil smakte det fantastisk godt med vafler. Vaflene her på Gørja er de beste, forteller Christian Vogelsang.

Sammen med turkameratene Håkon Lindgård Gaukstad og Lars Martin Dugstad var det naturlig å stoppe nettopp på Gørja.

- Kraftige og smakfulle, supplerer de to andre.

Gørja-vaffel med brunost og hemmelig oppskrift. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Lokal kaffe

Markastua server heller ingen hvilken som helst kaffe. Kaffen produseres bare noen kilometer unna - på Sørbråten ved Snippen stasjon i Maridalen.

- Mange kommer hit for vaflene, men blir positivt overrasket over kaffen, supplerer Tangen.

Som Nordre Aker Budstikke tidligere har skrevet var det vertskap Tangen som ble forespurt av nabo Yngve Wik Ydersbond om han ikke ville servere den lokale kaffen sin til slitne skiløpere - her kan du lese hele den tidligere saken om Ynge, og kompisene Petter Schye Wollebæk, Reiar Kravik, Jørgen Olsen og Audun Nystad Bugge som startet kaffebrenneri i Maridalen.

Movatn

Det går også fint å gå til Gørja fra Movatn. Løypa starter rett nord for stasjonen. Løypa følger så i rundt fem kilometer Tømteveien til Finntjern. Videre er det et kryss etter rundt halvannen kilometer. Her er tar man til venstre over Norde Aurtjern, før man straks kommer ut i nordenden av Kalvsjøen og deretter Store Gørja. Det er rundt syv-åtte kilometer hver vei.

Skar

Man kan ta buss eller til til Skar utfartsparkering. Så følge preparert vei opp til Øyungen. Videre opp til Kalvsjøen og Gørja, det er rundt åtte kilometer en vei. Stigning fra start, noe lettere etter hvert. Turen i oppgåtte løyper er også morsomt og en opplevelse i seg selv om målet ikke er å spurte. Flott familietur!

Hakadal

Et annet turtips er å gå fra Hakadal, kanskje ta toget opp? Løypa starter i skogkanten vest i jordet ved Greveveien. Her starter Grenaderløypa og Holmenkollmarsj-løypa som du følger forbi Loppetjern- Langvann til Gørjahytta. Fra Hakadal stasjon er det rundt 11 kilometer til Gørja.

Nittedal

Utgangspunktet er lysløypa ved Sørlitangen. Herfra går går løypa opp til Ørfiske- Fredrikstad-Fløyta- Kalvsjøen-Gørja. Det er rundt ti kilometer én vei. Stigning fra start, noe lettere etter hvert. Morsom hjemtur!

På Skiforeningens nettsider finnes det til enhver tid oppdatert kjørestatus, samt kart med
alle løypene.

Komplett status over hvilke løyper som er oppkjørt og forholdene finnes på Skiforeningens nettsider. Et tips - det er dårlig mobildekning i området Gørja - ta eventuelt med kontanter.

God tur!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...