Politiet oppfordrer til inkludering:
«Han opplevde seg som mislykket og alene»
Politiet forteller om ungdom som ønsket å ta sitt eget liv, og oppfordrer alle til å bidra til å forebygge utenforskap.
Publisert: 06.12.2019 kl 11:00
Sist oppdatert: 06.12.2019 kl 11:27
NORDRE AKER: Nylig delte Ungdomsavsnittet ved Majorstua politistasjon en viktig melding og oppfordring, nemlig å ha tanke for inkludering og det å forebygge utenforskap:
«Politiets operasjonssentral fikk melding om at en ungdom ønsket å ta sitt eget liv. Han hadde uttrykt det til venner, og de var redde og engstelige. Ungdommen ville i utgangspunktet ikke oppgi hvor han var, men han var ute og alene. Etter noe politiarbeid fikk vi kontakt med han, og gjorde en avtale om møtepunkt. Kort tid etter kom en flott ungdom gående mot politibilen (…)
Etter en lang prat snakket jeg deretter med hans mor. To dager etter hendelsen ringte jeg for å snakke med mammaen på nytt. Hun beskrev en vanskelig situasjon. Ungdommen hadde opplevd mye utenforskap og ensomhet siden overgangen fra ungdomsskolen til videregående. Mange har funnet nye venner og bekjente. Han opplevde seg som mislykket og alene. Spesielt vanskelig i helgene. Snapper og informasjon fra sosiale medier gjorde han smertelig klar over sin ensomhet. I tillegg til manglende mestring på en krevende skolearena. Nå har flere tidligere venner samlet seg rundt han. Mammaen ønsker at vi skal snakke om dette. Gutta sliter også med disse tingene. Denne flotte gutten var heldigvis åpen og ærlig. Mammaen ønsker at denne historien skal fortelles, og at temaet blir diskutert.»
Videre skriver politiet:
«Hva kan vi konkret gjøre for å forebygge utenforskap? Vi vet at utenforskap, ensomhet og isolasjon er arnested til mye vondt. Manglende sosial fungering, manglende deltakelse i arbeidslivet, ekstremisme og andre konsekvenser. Flere arbeider i dag med temaet. Vi henvender oss nå til dere foreldre. Snakk med ungdommen om dette. Snakk om hva alle og en hver kan gjøre for å inkludere. Hvis ungdommen selv isolerer seg, snakk om det. Kast lys på det! Kontakt skole, foreldre, helsesøster og andre. Sammen blir vi sterkere.
Gjennom samarbeidsmodellen SaLTo (SLT) snakker politiet med skole, bydel, barnevern og andre. SaLTo vest inviterer foreldre i de fire vestlige bydelene til temakveld 21.01.2020 i forhold til utenforskap, sosial ekskludering, mobbing og hatefulle ytringer. Invitasjon blir sendt ut via skolene og på bydelens sider.»
SaLTo Nordre Aker
Ny SaLTo-kordinator i Nordre Aker, Alf Bakkland, støtter oppunder politiets oppfordring.
– Det å bidra til at alle barn og unge opplever tilhørighet og inkludering er et felles ansvar. Foreldre, foresatte og venner er de viktigste personene i barn og unges liv. Sammen med skole, bydelens tjenester og politi kan foresatte og nærmiljø gjøre en forskjell for både enkeltungdom og grupper. Bydelen har et tett og godt samarbeid med politiets forebyggende avdelinger, ifølge Bakkland.
– Utenforskap er en stor personlig belastning for de som opplever og står i det til daglig. Forebygging av utenforskap er et prioritert område for bydelen- og det jobbes systematisk med dette temaet i nært samarbeid med skolene. Bydelen tenker på lik linje med politiet at noe av det viktigste forebyggende arbeidet vi kan gjøre, uavhengig av rolle er å være oppmerksomme, se, lytte og bry oss når vi ser barn og unge som er utilpass og uttrykker ensomhet og bekymringer. Særlig nå frem mot nyttår og høytider kan det være viktig å minne hverandre om at det å tilhøre et fellesskap er noe av det mest primære vi mennesker kan ønske oss.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!