Nordre Aker Budstikke

Politiet oppfordrer til inkludering:

«Han opplevde seg som mislykket og alene»

Illustrasjonsfoto Foto: Anthony Ginsbrook / Unsplash

Politiet forteller om ungdom som ønsket å ta sitt eget liv, og oppfordrer alle til å bidra til å forebygge utenforskap.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.12.2019 kl 11:27

NORDRE AKER: Nylig delte Ungdomsavsnittet ved Majorstua politistasjon en viktig melding og oppfordring, nemlig å ha tanke for inkludering og det å forebygge utenforskap:

«Politiets operasjonssentral fikk melding om at en ungdom ønsket å ta sitt eget liv. Han hadde uttrykt det til venner, og de var redde og engstelige. Ungdommen ville i utgangspunktet ikke oppgi hvor han var, men han var ute og alene. Etter noe politiarbeid fikk vi kontakt med han, og gjorde en avtale om møtepunkt. Kort tid etter kom en flott ungdom gående mot politibilen (…)

Etter en lang prat snakket jeg deretter med hans mor. To dager etter hendelsen ringte jeg for å snakke med mammaen på nytt. Hun beskrev en vanskelig situasjon. Ungdommen hadde opplevd mye utenforskap og ensomhet siden overgangen fra ungdomsskolen til videregående. Mange har funnet nye venner og bekjente. Han opplevde seg som mislykket og alene. Spesielt vanskelig i helgene. Snapper og informasjon fra sosiale medier gjorde han smertelig klar over sin ensomhet. I tillegg til manglende mestring på en krevende skolearena. Nå har flere tidligere venner samlet seg rundt han. Mammaen ønsker at vi skal snakke om dette. Gutta sliter også med disse tingene. Denne flotte gutten var heldigvis åpen og ærlig. Mammaen ønsker at denne historien skal fortelles, og at temaet blir diskutert.»

Videre skriver politiet:

«Hva kan vi konkret gjøre for å forebygge utenforskap? Vi vet at utenforskap, ensomhet og isolasjon er arnested til mye vondt. Manglende sosial fungering, manglende deltakelse i arbeidslivet, ekstremisme og andre konsekvenser. Flere arbeider i dag med temaet. Vi henvender oss nå til dere foreldre. Snakk med ungdommen om dette. Snakk om hva alle og en hver kan gjøre for å inkludere. Hvis ungdommen selv isolerer seg, snakk om det. Kast lys på det! Kontakt skole, foreldre, helsesøster og andre. Sammen blir vi sterkere.


Gjennom samarbeidsmodellen SaLTo (SLT) snakker politiet med skole, bydel, barnevern og andre. SaLTo vest inviterer foreldre i de fire vestlige bydelene til temakveld 21.01.2020 i forhold til utenforskap, sosial ekskludering, mobbing og hatefulle ytringer. Invitasjon blir sendt ut via skolene og på bydelens sider.»

Foto: ILLUSTRASJON

SaLTo Nordre Aker

Ny SaLTo-kordinator i Nordre Aker, Alf Bakkland, støtter oppunder politiets oppfordring.

– Det å bidra til at alle barn og unge opplever tilhørighet og inkludering er et felles ansvar. Foreldre, foresatte og venner er de viktigste personene i barn og unges liv. Sammen med skole, bydelens tjenester og politi kan foresatte og nærmiljø gjøre en forskjell for både enkeltungdom og grupper. Bydelen har et tett og godt samarbeid med politiets forebyggende avdelinger, ifølge Bakkland.


– Utenforskap er en stor personlig belastning for de som opplever og står i det til daglig. Forebygging av utenforskap er et prioritert område for bydelen- og det jobbes systematisk med dette temaet i nært samarbeid med skolene. Bydelen tenker på lik linje med politiet at noe av det viktigste forebyggende arbeidet vi kan gjøre, uavhengig av rolle er å være oppmerksomme, se, lytte og bry oss når vi ser barn og unge som er utilpass og uttrykker ensomhet og bekymringer. Særlig nå frem mot nyttår og høytider kan det være viktig å minne hverandre om at det å tilhøre et fellesskap er noe av det mest primære vi mennesker kan ønske oss.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...