Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Han skrev en bok om trær

Her fra vakre Bergskogen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi har alle et forhold til skogen og trærne, ofte litt for overfladisk, mener Arnodd Håpnes, som beskriver trærne som noen fantastiske skapninger i sine uendelige former og farger.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2017 kl 17:57

KJELSÅS:For kort tid siden kom boka til Arnodd Håpnes ut: Trær i Norge, arter, kjennetegn, utbredelse.

Hvorfor han skrevet en bok om trær?

Han svarer med å vise til innledningen til boka.

– Trær er fantastiske skapninger i sine uendelige former og farger. De bryter opp monotone landskaper, de er majesteter, noen med med mange århundrers livserfaringer.

– De byr på mat, seng og hus for tusenvis av andre arter. De er skulpturer der du kan hvile blikket og la fantasien ta deg med inn i en annen verden. De er psykologer som hvisker beroligende til deg der du ligger i gresset under løvtaket!

Ramser Håpnes opp.

Arnodd Håpnes med ny bok om norske trær. Foto: PRIVAT

Manglet bok om norske trær

Som også har skrevet boka, fordi det ikke fantes noen en egen bok med bare norske trær.

– Og litt mer utfyllende om skogen, historien og mangfoldet. Målgruppen er egentlig vanlige folk, unge og voksne, der jeg har et ønske om at litt mer kunnskap skal gjøre neste skogtur enda litt mer spennende.

– De fleste av oss har et forhold til skog og trær, og mange bruker skogen nesten daglig til rekreasjon, skiturer eller til å lufte bikkja. Det er en lekeplass for barna, vi sanker sopp, bær, fisk og kjøtt her inne og det er vårt største og billigste helsestudio, sier Håpnes videre.

Skogsturen

Og peker på at det er mange som bare kjenner noen få av våre vanligste treslag, og at vi heller ikke kan så mye om dem.

– Skogturen blir så mye mer med litt mer kunnskap og jeg har beskrevet 38 treslag med artenes kjennetegn, utbredelse og levested. I tillegg har jeg krydret med en rekke små anekdoter knyttet trærne, hvordan de er brukt til redskaper, medisin, dyrefor, mat og mye mer.

Innvandringshistorie

Han forteller også i boka om trærnes innvandringshistorie etter siste istid, hvordan skogene våre er brukt og om skogens fantastiske biologiske mangfold. I tillegg tar han også med korte historier om viktige arter som ulike sopper, hakkespetter, barkbiller og snodige samliv mellom forskjellige arter i skogen.

– Vi har alle et forhold til skogen og trærne, ofte litt for overfladisk. Derfor ønsker jeg å pirre lesernes nysgjerrighet, inspirere til å lære litt mer om skogen og gi oss litt mer ærbødighet for trær og skog som leveområde, sier Håpnes som selv er biolog.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...