Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Bastian (18) var fjorårets stjerneskudd under moteuka i Paris

Bastian Bergstrøm (18) ble som 16-åring et stjerneskudd i den internasjonale modell-bransjen. I sin første sesong gikk han for Louis Vuitton og J.W. Anderson i moteuka i Paris. – Det var så surrealistisk, alt sammen, forteller han.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SEOUL: Nordre Aker-gutten Bastian Bergstrøm snakker med oss over videosamtale fra Seoul i Sør-Korea. Der skal han være i tre måneder og jobbe med sørkoreansk mote. Veien dit han er i dag, er bygget på en kombinasjon av flaks og egen innsats. Han forteller om egen karriere, og gir gode tips til andre som vil nå sine mål.

Stoppet på gaten av verdens største modell-byrå

Før Bastian begynte som modell drev han mye med sosiale medier. Han og en kompis opprettet en konto på Instagram, der de postet andres mote-bilder. Kontoen ble stor, og han opprettet flere. Da han ville satse på å bli modell, hadde Bastian en stor følgerskare på flere konti han kunne bruke til å promotere seg selv. Han fikk etter hvert tilbud fra flere modellbyråer. Bastians suksess kommer altså både fra dedikasjon og eget arbeid, men han har også vært åpen for tilbud og tilfeldigheter.

– Jeg var i London med familien en helg, også ble jeg stoppet på gata av en «scout», en som finner nye modeller. Han jobbet for Elite, som er et av de største modellbyråene i verden, forklarer Bastian.

Likevel var det ikke i Elite Bastian endte opp først. Han ville til et mindre byrå hvor han ikke bare ble en av mange.

– Noen uker før det, hadde agenten som jeg har nå, sendt meg melding på Instagram og sagt at jeg så interessant ut. Jeg fikk veldig god kontakt med han. Han var eks-supermodell, og hadde startet sitt eget modellbyrå, og sånn begynte ballen å rulle.


Bastian har nå byråer i Milano, Paris, London, Spania og nå Seoul.

Fra Nordre Aker til moteuka i Paris

Etter at Bastian hadde signert med sitt nåværende byrå, The Band Managment, eskalerte ting raskt.

– Han (agenten hans, journ. anm.) ba meg ta noen «digitals», som vil si uredigerte, «cleane» bilder av meg selv, uten stylist. Da jeg gjorde det, sa han «Jeg tror dette blir bra, jeg tror vi kan gjøre fashion week», gjenforteller han.

Bastian fikk beskjed om å møte opp i Paris i starten av januar 2020. Der gjorde han castings eller auditions for de ulike «high end»-merkene, som blant annet Prada, Louis Vuitton, Off white og YSL, for å nevne noen få, før han dro videre til Milano i ti dager. Deretter dro han tilbake til Paris for moteuka.

– Jeg hadde aldri flydd alene eller reist alene, så det var mye å sette seg inn i, forteller han.


Stjerneskuddet fikk tilbud om en «worldwide debute explicit» hos merket J.W. Anderson. Det vil si at de reserverte han, så hans første show ville være med dem.

– Hvis du er et nytt ansikt, som ikke har debutert enda, så er du veldig attraktiv, fordi alle vil ha det nyeste og fresheste, forklarer Bastian.

Han gikk sitt første show i moteuka i Paris som 16-åring.

– Det var dritfett. Jeg ble stylet med krøllete hår, shorts, og en rar tanktop. Egentlig en ganske femi look, men det er sånn moteverden er. Jeg gikk som nummer to, og det var vilt, jeg var helt i ekstase, forteller han.

Gikk for superkjendisene

Etter suksessen med J.W. Anderson, dro det ettertraktede stjerneskuddet videre til Louis Vuitton. Han skulle være med på deres show også. Denne gangen for mange av verdens mest kjente fjes.


– Da jeg gjorde Louis Vuitton-showet hadde jeg på meg en svær furcoat, og det var kjempevarmt. Jeg stod backstage og så på sikkerhetskameraene, og alle kjendisene var invitert. Kylie og Kendall Jenner, masse rappere. Jeg friket helt ut, de skulle jo se på meg.

Sluttet på skolen og satset alt, så kom korona

Bastian fullførte førsteklasse på videregående på Elvebakken skole. Så kom andreklasse, og det tok ikke lang tid før stjerneskuddet bestemte seg for å slutte på skolen, og satse alt på modell-karrieren.

– Jeg visste allerede hva jeg skulle gjøre; jeg ville jobbe med mote, og fortsette med det jeg drev med, forteller han.

Uheldigvis var Bastians timing relativt dårlig. Etter å ha bodd i Milano en måned, vært med på moteuka i Paris og Milano, og vært i Barcelona og Lanzarote på shoots, kom korona-pandemien.

– Det var skikkelig nedtur. Da ting endelig begynte å skje igjen, kom andre smittebølgen. Jeg skulle tre måneder til Tokyo, da de stengte alle grensene, på grunn av OL. Så jeg satt hjemme i seks måneder og syns livet var kjipt. Alt var dritt og jeg prøvde bare å finne ut hva jeg skulle gjøre, og å holde en vanlig døgnrytme, forteller han.


Også uten koronapandemien er modellbransjen et uforutsigbart jobbmarked. For Bastian har det vært slitsomt mentalt.

– Det er veldig vanlig at du får en forespørsel om en jobb, fra et merke som er interessert i å bruke deg. De spør deg, og man svarer ja, men så skjer det ikke. Jeg har kanskje hatt 15 sånne forespørsler, også har to-tre gått igjennom. Jeg har heldigvis en god psyke, men det er klart det sliter mentalt.

Imponerende vellykket

Tross motgang, fikk den unge modellen en alternativ avtale i Seoul i Sør-Korea. Selv om han har grønt koronapass fra Norge, må han sitte 14 dager isolert på et karantenehotell, uten lufting. Han får en pose med mat levert på døren 3 ganger daglig. Der skal han være til oktober, før han drar to måneder til Tokyo på slutten av året. Håpet videre er å komme seg til moteuka i januar 2022.

– Da håper jeg på at ting skal gå bedre med korona og at det blir mer normalt, men jeg har jo sagt det siste halvannet året, at «korona går snart over», så vi får se.

– Hva har du enda ikke gjort, men ønsker å oppnå i karrieren din?

– Jeg har lyst til å gjøre en kampanje, det har jeg ikke gjort. Det er på en måte det største man kan gjøre. Billboard på Times Square for et at de store motehuset hadde vært drømmen. Også håper jeg at jeg kan reise mest mulig og at jeg har det gøy da, legger han til.

Vil inspirere

På spørsmål om hvor han ser seg selv om ti år, er Bastian usikker. Han vet likevel at han vil ha en rolle som betyr noe.

– Jeg vil ha en posisjon der min mening om hva som ser kult ut og hva som ser bra ut har noe å si. At min visjon og mening har noe å si, forteller han.

– Også at jeg kan være et forbilde for kids. Ikke at jeg skal være en helt eller noe, men at jeg inspirerer på en eller annen måte. Jeg skal ikke vær noe idol, men en kreativ inspirasjon for kids som meg, tilføyer han.

– Hvilket tips har du til andre kids som deg da?

– Jeg ville sagt at man burde gjøre seg selv og sin egen greie helt ut. Ikke tvil på at man kan få til noe. Alt er mulig for alle, men det krever innsats og dedikasjon. Folk må være mer interessert i å gjøre sin egen greie, mener han.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...