Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Håndbok for unge gamle

Ektepar deler tips, knep, juks og erfaringer.

JUBELSANG : "Jeg taster en melding, jeg sender den feil. Jeg skyper med venner, besvarer en mail. På mobilen min sklir en iberiasnegl" . Slik starter Henriksen/Bøes Jubelsang for unge gamle. FOTO: ELLEN RØNNING

Globetrotter, friskus, fritidsleder, kulturfiff, teknofil, kjøkkengud, stilikon. Forventningene til dagens ferske gamliser er kanskje vel høye?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2015 kl 01:18

SKILLEBEKK: For andre gang deler Klara Bøe og Petter Henriksen raust erfaringer fra eget og venners livsløp i bokform. Muntert og lettbeint, og antakelig til både glede og nytte for en del av de unge gamle. De som ikke pensjonerer seg i godstolen, men som strever etter å tilfredsstille egne - og ikke minst andres - forventninger til en meningsfylt alderdom.

#Overlevelsesteknikker

Første bok kom i 1988 med tittel Overlevelsesteknikk for dobbeltarbeidende, 25 år etter byr paret på Overlevelsesteknikk for unge gamle.

- Nå er Klara og jeg der forrige generasjon gjerne brukte mye tid i godstolen, puslet med litt vedlikehold, strikket til barnebarna, la kabal og koste seg i bridge- og syklubber. Foruten å ha all verdens tid til hjembakst og barnebarn.

#Petter Henriksen smiler.

- Det har skjedd mye på en generasjon, spesielt med helsen og økonomien vår. Vi kjenner på det selv og ser det i egen omgangskrets - både tempo og ambisjonsnivå er til tider skyhøyt!

Henriksen er fremdeles i full jobb i Kunnskapsforlaget, mens Bøe har kjent på pensjonisttilværelsen ett år, etter en lang yrkeskarriere i flere departementer. Ekteparet har solid skriveerfaring, og stor glede av å dele og dvele ved livets gleder og utfordringer.

- Det er livet selv som har inspirert til begge bøkene, ja, sier Bøe.

- Og du verden så gøy vi har hatt det underveis med begge to.

 

TORSHOVTEATRET:  TORSHOVGRUPPA MED HERLIG UNGEN-MUSIKAL

#Forventningspress

Ifølge Bøe og Henriksen krever det virkelig sin mann og kvinne å holde tritt med egnes og andres forventninger til en vellykket alderdom

Henriksen humrer litt.

- Vi skal holde oss i topp form, se bra ut, invitere til legendariske aftener, ha stålkontroll på nyere teknologi, være tilstedeværende besteforeldre, se verden, være oppdatert på kultur og samfunn ...

Den unggamle forfatteren trekker pusten.

- Det gjelder å være godt forberedt til denne fasen av livet også, og vi håper vår lille håndbok kan både hjelpe og muntre flere i samme situasjon.

#Glem ikke øl og peanøtter

- Livet er så rikt, og vi greier ikke helt å beskytte oss mot det, sier Klara Bøe, smiler og rister litt på hodet.

- Vi er ikke amatører i livet lenger, og vi vet at vi har kort tid igjen på høyden. Det er antakelig derfor vi lever så sterkt mens vi kan.

Ekteparet er klare på at pensjonisttilværelsen for mange handler om helt andre prioriteringer enn å velge bort slitsomme vinturer til Toscana, langhelger i New York eller stadig tøffere oppkjøringer til Birken.

- Helse og økonomi er like varierende blant pensjonister som blant befolkningen for øvrig. Men det blir stadig færre minstepensjonister blant oss ettersom de aller fleste har egen inntekt, og vi blir stadig eldre. Da gjelder det å gjøre den gode delen av alderdommen, hvor vi er mentalt og fysisk friske, så lang som mulig. For å få til det gjelder det å ikke slite seg helt ut. Klart vi skal reise - men bare hvis vi har lyst - ha nær kontakt med barnebarn og vennekrets, holde oss i form og stelle godt med våre gamle foreldre.

Petter Henriksen smiler og fortsetter:

- Det er her vi prøver å hjelpe med råd. Blir du utfordret til å prøve trampolinen, ligg i ro på midten og spill hval. Bygg Briotog i såpass små slynger at du kan sitte - kanskje til og med på en liten krakk - og kjøre. Gjør de store vennemiddagene litt enklere - husk ungdomstiden, da var sosialt samvær en kasse øl til hver og en pose peanøtter på deling. En mellomting av dette og dagens kulinariske og utmattende krumspring, kanskje? Vi håper våre erfaringer kan være til hjelp, og tar gjerne imot tips andre måtte ha!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...