Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Håndtrykket som skal gjøre det tryggere for 1200 Nordre Aker-beboere

Oslos brannsjef Jon Myroldhaugen og bydelsdirektør i Nordre Aker, Øyvind Henriksen, skal sørge for at brannvesenet og bydelen samarbeider for å hindre at personer i risikogruppene omkommer i brann. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Alle som dør i brann i Oslo tilhører en utsatt gruppe. Nå skal Bydel Nordre Aker og Brann- og redningsetaten jobbe sammen for bedre brannsikring.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.06.2017 kl 17:01

NORDRE AKER: – Statistikken er klar, de utsatte gruppene er overrepresentert på brannstatistikken, det vil si omkomme i brann. Etterhvert er det bare personer i disse gruppene som omkommer i brann, sier brannsjef Jon Myroldhaug i Brann- og redningsetaten.

De risikoutsatte gruppene omfatter de eldste innbyggerne, personer med rusproblemer, eller som «har nok med å få hjulene til å gå rundt», ifølge brannsjefen – og personer med kognitiv svikt.

– Det er dem samfunnet vil skal bo hjemme og klare seg selv lenger. Da må vi være klar over at antallet som dør i brann kan øke, sier brannsjefen.

LES OGSÅ: Brann i terrassehuset i Grefsenkollveien: – Det opplevdes som veldig dramatisk og vi ble kjemperedde

Mottakere av omsorgstjenester

Det dør 2-6 personer i brann i Oslo hvert år. De siste tre årene har alle disse tilhørt en risikoutsatt gruppe. 9 av 12 omkom i egen bolig, to i omsorgsbolig. Majoriteten av dem som dør i brann i Oslo mottar omsorgstjenester.

Hjemmetjenesten i Nordre Aker har 1100 personer i sin 'portefølje'. I tillegg har bydelen 100 tilrettelagte boliger.

Intesjonsavtaler

Brann- og redningsetataten har inngått syv slike bydelsomfattende intensjonsavtaler, som den som onsdag ble signert av brannsjef Myroldhaug og bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker.

Avtalen har navnet Trygg hjemme. De øvrige bydelene er St. Hanshaugen, Frogner, Grünerløkka, Bjerke, Nordstrand og Gamle Oslo.

INTENSJONSAVTALEN TRYGG HJEMME: Bydelsdirektør Øyvind Henriksen og brannsjef Jon Myroldhaug. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi er veldig glad for å få på plass denne avtalen, og jeg håper alle de andre bydelene gjør det samme, sier Henriksen.

Gjennom avtalen tilbyr brannvesenet opplæring av bydelens ansatte. Det er de ansatte i hjemmetjenesten som er nærmest på innbyggerne i de risikoutsatte gruppene, og som på den måten kan utføre Sikkerhetsjekken hos brukerne, og søke bistand hos brannvesenet ved behov.

Brannvesenet har allerede tett samarbeid med gårdeierene Boligbygg og Omsorgsbygg om teknisk og oganisatorisk sikring av kommunens bygg.

– Men folk bor jo ikke i Boligbygg eller Omsorgsbygg. De bor i bydelene, sier Myroldhaug.

LES OGSÅ: Tror døgnåpne kebabsjapper kan redusere antallet kjøkkenbranner

Fange opp personer i risikogruppene

– Vi har hatt fokus på brann og sikring hele tiden, og rapportert avvik, så sånn sett er ikke dette noe nytt. Men ved å ha en fagetat i ryggen, kan vi få en bedre oversikt over de utsatte gruppene og sørge for jevn oppfølging, sier assisterende bydelsdirektør Preben Winger.

Bydelen og brannvesenet vil nå lettere kunne kartlegge brukere av bydelens tjenester som ikke klarer å ivareta egen brannsikkerhet, eller som har en adferd som medfører risiko for brann. Bydelen og brannvesenet vil så kunne samarbeide om å iverksette brannforebyggende tiltak.

– Dette er det viktigste arbeidet vi gjør. Drive forebyggende arbeid for å hindre at det omkommer folk i brann i Oslo. Vi har stort sett fått hånd om de tradisjonelle tilfellene der enkeltpersoner omkommer i brann, sier Myroldhaug.

LES OGSÅ: Brann i barnehage på Voldsløkka

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...