Nordre Aker Budstikke

Ble frifunnet:

Har bestemt seg om Maridalen-dom

I lia ovenfor Hammern i Maridalen ble det funnet en død og forbrent person 18. juli 2018. Bildet er fra funnstedet og tatt to dager etter funnet. Foto: Audun Braastad / NTB

Politiet ville fengsle John Edvin Lie i ett år. I stedet ble han frifunnet for likskjending i Maridalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.07.2021 kl 13:47

MARIDALEN: 58-åringen måtte i juni møte tiltalt for likskjending. Påtalemyndigheten mente at Lie hadde antent kroppen til en død 39-åring i lia ovenfor Hammeren. Den forkullede personen ble funnet i midten av juli 2018.

– Jeg er ikke skyldig. Jeg har ikke gjort det, sa 58-åringen da rettssaken startet i Oslo tingrett i juni.

Tre hypoteser

Oslo tingrett mente heller ikke at Lie hadde gjort slik politiet hevdet.

Etterforskningen underbygger politiets teori om at 39-åringen tok sitt eget liv.


Spørsmålet i saken vær derfor mishandling av liket i etterkant av dødstidspunktet.

Politiet sperret av denne teltplassen i lia ovenfor Hammeren etter at det ble funnet et forbrent lik i Maridalen sommeren 2018. Foto: Audun Braastad / NTB

Politiet arbeidet med tre hypoteser for mulig brannårsak:

  • Tilførsel av åpen ild
  • Optisk fenomen knyttet til brilleglass på stedet
  • Atmosfæriske forhold, det vil si lynnedslag.

Kripos mener at åpen ild er den mest sannsynlige brannårsaken. Det er imidlertid ikke mulig å konkludere.


«Slik retten vurderer det foreligger det en viss tvil knyttet til brannårsak, og da spesielt til om det kan være et lynnedslag og ikke åpen ild som har ført til brannen», skrev Oslo tingrett i dommen.

Sådde tvil

Retten opplyste i dommen at det foreligger momenter som kan knytte Lie til likskjending. Likevel, etter en samlet og helhetlig vurdering, at det er «tvil om Lie har forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutningen som går ut over det rent teoretiske».

«Det er usikkerhet både knyttet til brannårsak og til Lies aktivitet i området hvor det brant», påpeker det enstemmige domsutvalget.

Han ble derfor frifunnet.

Rettskraftig dom

Påtalemyndigheten har nå godtatt dommen. Den er dermed rettskraftig.


Det bekrefter jourhavende jurist ved Oslo-politiets seksjon for drap og seksuallovbrudd, Ingvild Myrold, overfor Nordre Aker Budstikke.

Politiadvokat Ingvild Myrold ved Påtaleavsnitt drap og seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Politiadvokaten som har saken, er på ferie og har ikke vært tilgjengelig for å begrunne avgjørelsen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...