Nordre Aker Budstikke

Har du lagt merke til de gamle skinnene som ligger her?

Ved Sagadammen og den nye lekeplassen kan man tydelig se restene etter skinner på bakken. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Det skal ha blitt brukt skinnegående vogner for interntransporten mellom sagbruket og bordtomtene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.02.2020 kl 15:05

KJELSÅS: Nordre Aker Budstikke har tidligere fortalt om det gamle sagbruket ved Akerselva og Brekkedammen.

Helge Haakenstad har i årsskrift for Maridalens Venner i 2008 omtalt Brekke Bruk, eller Brekke Sag:

«Brekke sag lå ved Brekke gård, mellom Akerselva og Maridalsvannet. Vi vet at Brekke sag eksisterte før 1619, men det har trolig vært sager på begge sider av Akerselva lenge før den tid. Sagbruket var lenge hovedbruk for trelasten fra Nordmarksgodset. Tømmeret ble fløtet ned det vestre og østre Nordmarksvassdraget til Maridalsvannet. Stokkene ble tatt opp av en kjerrat fra Sagdammen (dagens Brekkedammen, journ. anm.), og på sagtomta var det ofte stablet store mengder materialer».

Tidligere Brekkesaga. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS–NYDALEN

Transport

Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen skriver følgende: Brekke sag lå opprinnelig nedenfor Brekkefossen, på nordvestsiden av Akerselva. Saga ble flyttet til Sagadammen på oversiden av fossen i 1890, og kraften fra fossen ble overført fra vannhjulet på sørsiden av fossen ved hjelp av wirer i stålmaster.


Ved dagens boligsameie Sagadammen, ovenfor Akerselva og Brekkedammen, ligger det rester etter noen gamle skinner.

Historielaget, ved leder Tore Faller, forteller at det var et stort lager av planker og bord helt opp til Maridalsvannet.

– For intern transport, mellom sagbruket og til bordtomtene, ble det brukt skinnegående vogner. Disse skinnene er nok rester etter dette, skriver historielaget til Nordre Aker Budstikke.

Skinnene ved Sagadammen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Siste tømmerstokken

Her kan du lese fra tidligere sak i Nordre Aker Budstikke:


Fra nevnte brev beskrives også bildeteksten slik: I gruppen til høyre ses (fra venstre) verkseier Harald Lövenskiold, godseier Carl Otto Lövenskiold og bruksbestyrer Inge Moland. Bakerst til høyre står sagmester Peder Grønvold. Nordre Aker Budstikke kjenner også til at mannen helt til venstre i bildet er Jolly Bob Johansen. Foto: LÖVENSKIOLD-VÆKERÖ/ROY JENSEN

Den siste tømmerstokken gjennom saga ved Brekke Bruk, ble avbildet 9. november 1962. I et brev datert dagen etter, fra Lövenskiold-Vækerö til i skrivende stund ukjent avis, og stilet til redaktøren, står det blant annet:

«Fredag den 9. november gikk den siste tømmerstokken gjennom saga ved Brække Bruk (…) etter at bruket har vært i drift i antagelig ca. 350 år. Det nevnes for förste gang i 1619. Etter at denne bedrift, som antagelig er en av landets aller eldste er nedlagt, er det definitivt slutt med sagbrukstradisjonen ved Akerselva. I den store treslasttiden i begynnelsen av forrige århundre var minst 24 sager i gang langs vassdraget.

Under en liten höytidelighet etter at den siste stokken var skåret, ble det av Lövenskiold-Vækerö's tidligere eier, godseier Carl Otto Løvenskiold og godsets nåværende eier, verkseier Harald Lövenskiold, rettet en varm takk til den solide arbeidsstokken for velgjort arbeid gjennom årene.»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...