Nordre Aker Budstikke

Terje Nielsen åpner opp til Grefsenkollen Alarmplass, et gammelt Sivilforsvarsanlegg som nå er fredet av Riksantikvaren. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Har du også lurt på hva de driver med inne i fjellet her?

Etter litt venting ute, åpner leder av Sport Rescue Team, Terje Nielsen, den ene blytunge døra. Han har sett oss på «skjermen». Her kan ingen bare gå inn og ut som det passer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2021 kl 21:35

GREFSEN: For ikke lenge siden omtalte Nordre Aker Budstikke at Sivilforsvaret ønsker å stenge enkelte gamle fjellanlegg – les mer her.

I samme sak står det også at Sivilforsvaret leier ut flere fjellanlegg til forskjellige organisasjoner og andre.

I Nordre Aker leier Sivilforsvaret ut bunkeren på Bakkehaugen til Lions som har boklager, i Myrerskogveien på Kjelsås er det blant annet et skytesenter, bunkeren på Havnajordet leies ut til Oslo kommunale tjenestemannslag, også skytesenter, og ikke minst anlegget i Grefsenkollveien 15 til KFUM Sanitets Sport Rescue Team.

Grefsenkollen alarmplass ble bygget for Sivilforsvaret. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Grefsenkollen

Nordre Aker Budstikke ble invitert med inn i fjellet hos sistnevnte. Etter litt venting ute, åpner KFUMs leder av Sport Rescue Team, Terje Nielsen, den ene blytunge døra. Han har sett oss på «skjermen». Her kan ingen bare gå inn og ut som det passer.


Så er vi inne. De tunge dørene lukkes og låses bak oss. Det er digert! Og det er kaldt. Man angrer umiddelbart på shorts og skjørt, og på at man ikke heller kledde seg til en kjølig høstkveld i oktober.

Terje Nielsen åpner slusen på vei inn i fjellanlegget. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

En svær fjellhall åpenbarer seg - med flere biler, ambulanser og brannkjøretøyer. Noen av eldre årsmodeller - andre ser helt nye ut. Alle ambulansene er intakte og innredet som helseforetakenes ambulanser, understreker Terje.

Sport Rescue Teams har ambulanser og redningsbiler. Deler av bilparken var ute på oppdrag da vi besøkte garasjen.

Innerst i den største fjellhallen står også en ribbet tidligere ambulanse, den er kun en delebil. For her mekkes det også på kveldene. Ikke bare er det kvalifisert helse- og brannpersonell med i det frivillige teamet, men også bilmekanikere.


En brann og redning-Land Rover fra 1970-tallet, og bak en utfaset ambulanse som nå er delebil. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Og så helt bakerst i den største fjellhallen er det hengt opp en svær presenning, nesten som scenegardiner. Men bak der er det rett inn på «råfjellet» under Grefsenkollen.

Vernet

Men det er flere tilleggsrom; noen flere store rom eller haller også. I alt er anlegget på rundt 550 kvadratmeter. Vi blir vist rundt, hele tiden med lav musikk på sorroundanlegget i bagkrunnen. I noen av hallene ser det nesten ut som om tiden har stått stille. Så er jo også hele anlegget på fredet av Riksantikvaren forklarer Terje, og legger til:

– Selv dørene på toalettavlukkene er fredet, den ene gikk i stykker og da må vi vente til vi finner en lik fra 50-tallet! Sånn er det bare, humrer Terje, og nevner også det gamle linoleumsgulvet her og der, som heller ikke kan byttes ut.


Han legger ikke skjul på at han er litt oppgitt over strenge vernereglene, men samtidig er de svært glade for at anlegget er vernet.

– Så risikerer vi i hvert fall ikke at det plutselig skal saneres og mures igjen, som det skjer andre steder i byen.

Det er også en nødutgang innerst i anlegget, med trapp opp til mulig åpning - rett ut.

Aggregatet for nødstrøm er originalt, og fortsatt operativt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fakta: Grefsenkollen alarmplass

  • Anlegget er bygget i 1956 og er på 550 kvm. Består av flere fjellhaller, KO-rom, en hall med inngang med mulighet for innkjøring av flere kjøretøy og andre haller benyttet til undervisning og lager.
  • Anlegget er bygd etter datidens prinsipper og tilfredsstiller de bekvemmeligheter som skulle til for å huse 323 personer for Oslos sivilforsvarsstyrker
  • Grefsenkollen alarmplass er vernet som et kulturhistorisk viktig eksempel på en stor alarmplass for Sivilforsvaret og som offentlig bygg for beredskapsformål fra en tidlig fase av den kalde krigen.
  • Grefsenkollen alarmplass er et svært godt bevart eksempel på en type beskyttelsesanlegg som var typiske og viktige anlegg i Sivilforsvarets beredskapsplanlegging. Kombinasjonen mannskapsforlegning og garasje utgjør et sentralt element i alarmplassenes utforming både funksjonelt og arkitektonisk.

Kilde: Forsvarsbygg / Regjeringen.no

Rundt 250 arrangementer årlig

KFUM Sanitets Sport Rescue Team har hatt låneavtale med Sivilforsvaret helt siden 1989, selve anlegget er fra 1950-tallet, ifølge Terje.

– Dette anlegget ble bygget for å sikre at hjelpemannskaper hadde et sted å være, hvor de eventuelt kunne oppholde seg trygt over tid, i en eventuell krigssituasjon. Det var mye spennende å oppdage her inne, da vi tok over. Blant annet kom vi over et rom som var avlåst. Etterhvert viste det seg at tidligere Kreditkassen hadde brukt rommet som arkiv, og en pensjonist fant frem noen gamle nøkler. Men da arkivet og døren inn dit endelig ble åpnet, så viste deg seg at det ikke var gamle pengehemmeligheter eller andre skatter som lå der, men derimot kart over alle bankenes lokasjoner!

Men likevel, en god historie.

Nielsen understreker at Sivilforsvarets gamle alarmanlegg, som dette i Grefsenkollen, og de som skal saneres, ikke er tilfluktsrom, men var beredsskapslagre. Det er kommunen som har ansvaret for tilfluktsrom for befolkningen.

I «vanlige» tider, altså eksklusiv korona, så stiller santietsteamet på rundt 250 arrangementer i året - over hele Norge. Særlig på motorsport-arrangementer, men også på festivaler, idretts- og andre store utendørsarrangementer, også på russearrangementer.

Alle inntekter går til organisasjonen, og blir blant annet brukt til å kjøpe nytt rednings- og sanitetsmateriell.

Ambulansene oppfyller alle krav til utstyr og innredning. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Brann- og redningsbil for ulendt terreng, enten det er snakk om festival eller marka. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Teamet består av førstehjelpere, redningsmenn, ambulansepersonell, brannmenn, leger, sykepleiere, sambandspersonell og racekoordinatorer, står det blant annet på hjemmesiden til organisasjonen. Og det er ikke bare tilbud om førstehjelp, en ambulanse og en brannbil, men en lang liste:

Sanitetstjenester spesielt utrustet for motorsport, sykestue, redningsbil med brann-, redning- og akuttmedisinsk utstyr, brannbil med skumkapasitet, seks hjulsdrevne motorsykler for redning i ulendt terreng, snøscooter med slede, sambandsutstyr, «Race control» og annen utrustning og kompetanse på forespørsel. I tillegg til tilbud om kurs i førstehjelp.

– Ambulansene blir kun kjørt av de med fagbrev. Vi er også i beredskap under Helseforetaket Østfold. For eksempel under koronaen så stilte vi med ambulanser som blant annet ble brukt som smittebiler. Trenger de oss, så kommer vi!

Frivillig i flere tiår

Terje har selv vært frivillig i organisasjonen helt siden 1980-tallet. Som leder er han inne i fjellet i Grefsenkollveien flere kvelder i uka. Vi tar en pause underveis i oppholdsrommet, der er det varmere. Kaffen putrer på trakteren, sofaene frister, det er internett, det er arbeidsstasjoner og TV.

Oppholdsrommet er varmt og lunt, i motsetning til hallen utenfor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vi spør forsiktig: Hvorfor holder du fortsatt på med dette etter så mange år, og fortsatt legger ned så mange timer her hver uke, inne i fjellet?

– He, he, det kan du si! Men det er jo veldig moro da!

Besøket og en spennende omvisning er over. Vi følges ut. De tunge dørene åpnes og det føles som å komme ut fra flyplassen på Gran Canaria i desember.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...