Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Har du vært på Norefjell?»

Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/ILLUSTRASJON

KOMMENTAR: Spurte han og viftet med fakturaen for bompasseringen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2019 kl 17:32

Dette kunne kanskje vært starten på påskekrimmen, eller det som verre er. Men det er det ikke.

Det som derimot kan være litt spennende er å sjekke bompasseringene du gjør, eller snarere sjekke om fakturaen du får stemmer. Det kan være penger å spare.

Sist ut hos her var en bompassering og veiavgift ved Norefjell, i mars. På 60 kroner. I tillegg et fakturagebyr, også på 60 kroner. Fakturagebyret fortjener nesten sin egen lille påskehistorie, men det får bli en annen gang.

Etter en kjapp research i familiens marsaktiviteter, så var det klart at ingen av oss hadde vært på Norefjell i mars. Eller hadde vi det kanskje...?

Men lenger med påskekrimmen 2019 kom vi (heldigvis) som nevnt ikke. For en telefon til bomselskapet Onepark, bekreftet at det var lest av feil skilt. På grunn av snø eller skitt, det var bare å kaste fakturaen. Et tretall var lest av som ettall, eller omvendt.


Det er Onepark som sendte ut nevnte faktura. Får de mange klager, fra bilister som mener at dette er feil?

ONEPARK benytter Autopay som sitt skiltgjenkjenningssystem. Systemet er basert på at kamera fanger opp bilskilt automatisk. Dette er samme type kamera som benyttes i forbindelse med inndrivelse av bompenger rundt om i Norge. Kameraene har høy lesbarhet. På vinterstid kan skilt være tildekket av snø eller skitt. På tross av at vi benytter avansert kamerautstyr med IR-teknologi så kan noen skilt bli lest feil. Det er beklagelig, men vi kan forsikre om at det er i svært få tilfeller dette skjer. Vi leser over 99% av alle skilt, og resterende blir fulgt opp manuelt via vårt søsterselskap. I dette tilfellet har dette skiltet gått gjennom den automatiske sjekken og blitt lest feil.

Svarer selskapet ved "kommersiell sjef". Og at de opplever at kunder som mottar en faktura som ikke tilhører kundene, tar kontakt med kundeservice, og fakturaen blir kreditert.

Men hvor mange som klager, tar kontakt, svarer de ikke på.

Det er Fjellinjen som drifter bomstasjonene, eller bomsnittene, i Oslo. De svarer følgende:


Det skjer fra tid til annen at skiltnummer forveksles i våre bomstasjoner, men dette er et svært lite antall av de bompasseringene vi behandler. Når det ikke er bombrikke i bilen som passerer, leses bilskiltene automatisk, men der hvor det er mye snø eller skitt på skiltene, blir bildene sendt til manuell lesing for å sikre at vi fakturerer riktig bil og bileier.

I de tilfellene hvor et skiltnummer har blitt forvekslet, refunderer vi bompasseringen når kunden tar kontakt.

I følge kommunikasjonssjefen, men heller ikke her oppgis noe konkret tall, på antall klager, eller henvendelser om feilfakturering.

Det får meg til å tenke tilbake på Harald fra Grefsen. Harald er en nøye, eldre mann, og sjekker bompasseringene han gjør, når fakturaen kommer. Der var det sneket seg inne en bompassering på Jæren. Men den angjeldende dagen tilbragte Harald på feire på Gran Canaria.

– Jeg tror det er mange som meg, som ikke går inn via Fjellinjens “Min side”, og sjekker alle passeringer opp mot autogiroen som blir trukket direkte fra konto. Det var også tilfeldig at jeg gjorde det denne gangen - det er jo ikke store passeringsbeløpene det er snakk om, rundt 20 kroner hver gang.! Men likevel - hvis det er så fort gjort å registrere feil bilnummer/brikkenummer, som det var i mitt tilfelle, så kan det jo være generelt veldig mye penger det årlig er snakk om i feilfakturering, sa Harald Hjelm-Larsen fra Grefsen.


Harald klaget også til til bomselskapet, og fikk etter hvert refundert tjue kroner for passeringen på Jæren, eller for det som ikke hadde vært noen passering.

Dette var i 2011, og svaret om antall klager var da "marginalt".

I 2019 skal 56 nye bomstasjoner - eller bomsnitt - opp i Oslo. Noe forsinket, men de kommer. Det kan faktisk lønne seg å følge med i bomtimen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...