Nordre Aker Budstikke

Har fått én million til flytende badstue på Sognsvann

Slik kan en badstue på Sognsvann bli seende ut. Foto: Oslo Badstuforening / Borhaven Arkitekter og Christian Fredrik Borg (NAB)

Oslo Badstueforening har fått én million kroner til å etablere flytende badstue på Sognsvann. Men skal tiltaket bli en realitet, må det gjennom en god del hindere, opplyser Bymiljøetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2020 kl 14:36

SOGNSVANN: Tiltaket er ett av 453 prosjekter på Østlandet som får støtte av Sparebankstiftelsen DNB. Totalt lå det tildelt 106 millioner kroner i potten, og tilsagnene varier fra 5000 til nesten fire millioner kroner.

Nordre Åsen Borettslag er én av mottakerne, som skal få oppgradere lekeplassen sin, slik Nordre Aker Budstikke nylig kunne fortelle.

Oslo Badstuforening

Tilskuddet til en flytende badstue på Sognsvann, er det imidlertid Oslo Badstuforening som har fått. Prosjektet er tildelt én million kroner av Sparebankstiftelsen.

Foreningen ble dannet i 2016, og de jobber for å gjøre badstue og badstukultur tilgjengelig for flest mulig. De driver ifølge egne nettsider fire saunaflåter som ligger på Operastranda (ved siden av operaen). Den eldste er laget av drivved, de tre siste er arkitekttegnet.


– I 2019 badet rundt 25.000 personer hos oss. Det er kult! skriver de.

– Vi er en ideell medlemsorganisasjon, som baserer seg på mye frivillig innsats. Styret jobber gratis. Vi har lønnede badstumestere, en driftsleder og en daglig leder. Alle inntekter går tilbake til driften og å utvikle tilbudet videre.

Ideen på Sognsvann

På Sognsvann ser Oslo Badstuforening for seg en lekker arkitekttegnet, flytende badstue.

– Vi vet ikke hvor ennå, og jobber med Statsbygg og Oslo kommune om en mulig plassering, sier daglig leder i Oslo Badstuforening, Ragna Marie Fjeld, til Nordre Aker Budstikke..

Badstuen vil mest sannsynlig driftes etter samme prinsipp som i Bjørvika. Det vil være drop-in der det er mulig å bruke den uten å booke på forhånd. Hun forteller at det dermed trolig vil koste hundre kroner for voksne og halvparten for barn.


– Det vil være ganske rimelig. Dessuten vil det også være mulig å leie den privat, sier hun.

I følge Fjeld har flytende badstuer virkelig blitt en farsott. Hun sier Oslo Badstuforening blir kontaktet av folk både i Oslo og ellers i landet som ønsker at de skal starte badstuer

– Vi har fått henvendelser fra folk på Sognsvann som er der og bader om vinteren som gjerne vil ha en badstue.

Sognsvann er en populær badeplass. Med en flytende badstue kan sesongen utvides, mener Oslo Badstuforening. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Et godt tilskudd

– Vi tenker at det vil være fantastisk for de som bruker Sognsvann. Det vil åpne området for mer bruk hele året og gjøre at man lett får tilgang til Sognsvann, sier Fjeld, og avslører at foreningen har pønsket på ideen i et halv års tid.


Hun sier dialogen med kommunen er positiv, men at de ikke har gitt tilsagn ennå.

– Vi håper de ser verdien i dette. Det er tenkt som et midlertidig tiltak slik at de gir tilsagn i to år om gangen. Siden den er flytende, er det mulig å flytte den da om det ikke er ønskelig lengre.

Videre forteller hun at de ser for seg en så miljøvennlig badstue som mulig.

– Den vil driftes på en måte slik at den er tilgjengelig for flest mulig. Den vil åpne Nordmarka, ikke bare for de som liker å gå på ski, men også de som liker å bade.

En foreløpig skisse av badstue på Songsvann. Foto: Oslo Badstuforening / Borhaven Arkitekter


– Dere ser for dere å ha den åpen hele året?

– Absolutt! Med erfaringen vi har fra Bjørvika i sommer, ser vi at badstue er bra hele året.

Håper på drift neste høst

Foreningens egen plan tilsier byggestart allerede i mars, om den skal stå klar i september.

– Vi er klare til å sette i gang med en gang vi får tillatelse. Det er det det står på.

– Mest sannsynlig vil den ha en fast plassering, men det er noe vi må se på. Er det et krav for Oslo kommune at den flyter rundt og har motor, vil vi se på det, sier Fjeld.

– Hva sier dere til de som mener det er et for stort inngrep i naturen?

– Den vil ikke være et så stort inngrep, og det vil være et reversibelt inngrep. I likhet med ting som DNT og Skiforeningen har i marka, er det noe som gagner veldig mange.

Fjeld mener badstua vil legge til rette for lavterskel-friluftsliv.

– En flytende, lett flyttbar badstue innebærer mye mindre naturinngrep enn skiheiser og hytter, sier hun.

Og legger til:

– Dette vil tilgjengeliggjøre for flere.

Bymiljøetaten: En omfattende prosess

Knut Johansson, seksjonssjef for Nordmarka i Bymiljøetaten, bekrefter at de har fått henvendelsen fra badstuforeningen, og at de er i gang med å vurdere om tiltaket er mulig å gjennomføre. Det er Oslo kommune, som grunneier, som må innvilge eller avslå søknaden, forklarer han.

Det er en rekke hensyn som skal tas før man kan tillate en badstue på vannet, påpeker han. Det er hensynet til fugle- og dyrelivet, og at skogsvann først og fremst skal være nettopp det. At Sognsvann også er et islagt vann om vinteren, kan by på utfordringer.

– Sognsvann grenser mot et område som er mer parkpreget, men like fullt er det et skogsvann, sier han.

Selv om en flytende badstue lett vil kunne fjernes, er formalitetene at det er snakk om et byggverk i marka, noe som utløser en omfattende prosess.

– Får det tillatelse fra Bymiljøetaten, er det Plan- og bygningsetaten som skal behandle byggesøknaden. Og fordi området er omfattet av Markaloven er det Fylkesmannen som er delegert myndighet fra departementet for å gi dispensasjon, sier Johansson, som ikke vil forskuttere utfallet av kommunens saksbehandling.

Gallup

Hva synes du om ideen om en flytende badstu på Sognsvann?

Vis resultat

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...