Har halvert høyden for studentbygget på parkeringsplassen

Det nye bygget illustrert i den røde sirkelen. Illustrasjon: Arcasa arkitekter/Boligstiftelsen Nydalen
Nå er Boligstiftelsen Nydalens planer om utbygging på en parkeringsplass i Gunnar Schjelderups vei ute til offentlig høring. Høyden er betydelig redusert siden sist, men Plan- og bygningsetaten frykter fortsatt at bokvaliteten ikke blir bra nok.
Publisert: 11.11.2019 kl 13:55
Sist oppdatert: 11.11.2019 kl 13:56
NYDALEN: Boligstiftelsen Nydalen foreslår å omregulere en privat parkeringsplass i Gunnar Schjelderups vei (Gnr/bnr 77/207) til boliger, helst studentboliger. Det skriver Plan- og bygningsetaten, som nå varsler at planforslaget er ute på offentlig høring.
Planforslaget innebærer 116 nye (student)boenheter i et T-formet bygg på 6 etasjer, en inntrukket 7. etasje og inntil 2 synlige sokler mot sydøst.
Plan- og bygningsetaten anbefaler ikke planforslaget fordi de mener bokvaliteten ikke vil være god nok. Årsaken er at planområdet har utfordringer knyttet til særlig støy og luftforurensning på grunn av beliggenheten tett inntil Ring 3 og Gjøvikbanen, ifølge etaten.
Studentboliger
De første planene for utvikling av tomten ble utarbeidet tilbake i 2012 av den tidligere eieren Solon Eiendom. I 2016 ble tomten solgt til Boligstiftelsen Nydalen, som samme år fremla forslag om å bygge en bokk på inntil 12 etasjer på parkeringsplassen. Det er dette forsalget som nå er justert, og halvert i høyde, etter forrige høringsrunde.
Det er Arcasa arkitekter som har utarbeidet dette planforslaget for Boligstiftelsen Nydalen (BSN). BSN er en selveiende stiftelse startet av BI-studenter, med formål å skape et rimelig og godt boalternativ for BI-studenter i Nydalen. Boligkomplekset består i dag av 598 leiligheter i tre blokker i Gunnar Schjelderups vei 13 A, B og C. Med det nye bygget ønsker BSN å utvide boligtilbudet til studenter i Nydalen.
Planområdet er på i overkant av 2,8 mål, og de 116 studentleilighetene er planlagt å være 19 kvadratmeter store. Totalt utbyggingsvolum er 4700 kvadratmeter, går det frem av plansaken.
Videre skisseres det at nybygget kan forbindes med nabobygget gjennom en bro og/eller kulvert, på tvers av offentlig gang- og sykkelvei. Utearealer er foreslått plassert mot Ring 3 og Gjøvikbanen i nord, mot gang- og sykkelvei i sørøst, og i forbindelse med fellesrom på tak.
Avkjørsel forblir som i dag, fra den private delen av Gunnar Schjelderups vei. 25 av parkeringsplassene som forsvinner som følge av planforslaget, samt all nødvendig bilparkering knyttet til utbyggingen, foreslås plassert i Gunnar Schjelderups vei 11, står det videre.
Anbefales ikke av PBE
Plan- og bygningsetaten mener at det ikke er vist tilstrekkelige kvaliteter i prosjektet til at det kan godkjennes. På grunn av beliggenheten tett inntil Ring 3 og Gjøvikbanen, mener etaten at det ikke er sikret tilfredsstillende støyforhold, luftkvalitet eller uteoppholdsarealer.
Forslaget vil kunne føre til at biltrafikken på den private delen av Gunnar Schjelderups vei forventes å gå noe ned, og parkeringsdekningen i Nydalen blir noe redusert, opplyses det.
Undergang under jernbanen
I forbindelse med byggingen av Nydalen Kvarter, lå det inne et rekkefølgekrav om en over- eller undergang for å knytte Nydalen tettere til Grefsen-siden av Ringveien og jernbanelinja. Denne har det ikke blitt noe av, etter at utbygger klaget vedtaket inn for Fylkesmannen. PBE legger til grunn at rekkefølgekravet om en undergang under jernbanen også følger utbyggingen av parkeringsplass-tomten, går det frem av planforslaget.
PBE skriver at etter Statens vegvesens (SVV) oppfatning er realisering av en undergang etter utbygging problematisk, og det anses som konfliktfylt dersom ikke undergang blir bygget først. PBE forutsetter at kryssing av Gjøvikbanen inngår som en del av utredningsarbeidet og fortrinnsvis med undergang.
For det tilfellet at det legges opp til løsning med bro, som både PBE og SVV tidligere har avvist, må fremtidig drifts-og vedlikeholdsansvar avklares, står det videre.
Da Bydel Nordre Aker uttalte seg om planene i forrige runde, i 2016, ble nettopp viktigheten av å få realisert over- eller undergangen ved Gjøvikbanen fremhevet.
Forslagsstiller på sin side mener at et krav om utredning av løsninger for kryssing av Gjøvikbanen anses som lite tilpasset et prosjekt med et så vidt begrenset omfang som det som er planlagt.
Høringsfristen er 6. januar 2020, og saken er ventet sendt til politisk behandling i byrådsavdelingen i juni neste år. Innspill kan sendes inn via Plan- og bygningsetatens nettsider, og hele saken kan leses i saksinnsyn.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!