Har koronatestet 2000 studenter – så mange var smittet

Direktør for SiO Helse, Trond Morten Trondsen, og helsebyråd Robert Steen ved teststasjonen på Frederikkeplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Etter en halv måned med koronatesting på campus Blindern, har 0,2 prosent avlagt positive prøver. Dette er langt færre enn Oslo som helhet. Nå kommer også en mobil test-bobil på veien.
Publisert: 07.09.2020 kl 15:35
Sist oppdatert: 07.09.2020 kl 16:23
BLINDERN: I forbindelse med studiestart åpnet Studentsamskipnaden (SiO) en covid-19-teststasjon for studenter og ansatte ved studiestedene i Oslo, i en brakke midt på Frederikkeplassen på Universitetet på Blindern. Teststasjonen er betjent med ansatte i SiO Helse.
Så langt er 2000 personer testet, men bare fire av prøvene har vært positive for koronasmitte, opplyser direktør for SiO Helse, Trond Morten Trondsen, til Nordre Aker Budstikke. Dette utgjør utgjør 0,2 prosent av alle testene.
– Det er et lavt tall, og lavere enn Oslo som helhet, der én prosent av alle testene er positive. Dette viser at studentene i det store og hele er friske, sier helsebyråd Robert Steen (Ap), som mandag besøkte teststasjonen på Blindern.
Lav studentsmitte i Oslo
Det er en kontrast til Bergen, der over 200 studenter ved flere studiesteder har fått påvist korona siden studiestart. På NHH alene er smittetallet mandag oppe i 131 studenter, melder NTB. Hvorfor er situasjonen så annerledes i Oslo?
– Når jeg snakker med studenter ved UiO og Oslo Met, så sier de at oslostudentene er flinke til å minne hverandre på meteren og å holde avstand, og at studenter og ledere generelt er flinke til å håndheve elementære smittevernregler, sier Steen. Han understreker at han verken har snakket med studenter i Bergen, eller kjenner til forholdene der.
– Men når det er mer smitte ett sted enn et annet kan det være at man ikke har vært like flinke til å håndheve disse.

Studentene må først registrere seg på teststasjon til SiO på Frederikkeplassen, før testen foretas i den andre enden av brakka. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Studiestarten var preget av flere store fester og frykt for smitte blant studentene. Helsebyråden mener politiet var avgjørende for å hindre at det ble mer smittespredning disse ukene.
– Vi har et godt og konstruktivt samarbeid med politiet. I begynnelsen av fadderuken hadde vi store ansamlinger av studenter i parkene våre, da snakket vi med politiet, som begynte å håndheve alkoholloven og bruke den strenge voksenstemmen. Alternativet til å holde avstand er ny nedstenging og isolasjon, og det er det ingen som øsker seg.
Skal teste med bobil
SiOs teststasjon kom opp i samarbeid med Universitetet i Oslo, og byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid, og er en del av Oslos totale testkapasitet. Oslo skal nå kunne teste 5 prosent av innbyggerne i uken, hvilket utgjør 35.000 mennesker, slik de er pålagt av regjeringen.
SiO har nå kapasitet til å teste 240 personer i døgnet, og 1500 per uke. Så langt har det vært oppe i 120 tester på det meste på ett skift, forteller Trondsen i SiO – så de har fortsatt ledig testkapasitet. Han understreker at det er studenter og ansatte ved studiestedene i Oslo som kan teste seg på Blindern, ikke andre.
Ved siden av den faste teststasjonen på campus Blindern vil SiO fra denne uka også ta i bruk en mobil teststasjon, i form av en bobil. Den vil i første omgang bli plassert på Oslo Met. Deretter er planene at den skal besøke andre studiesteder, slik som BI i Nydalen, og Kringsjå studentby i helgene.
Teststasjon i hjertet av campus
– Teststasjonen på Blindern er plassert midt i hjertet av campus Blindern. Er det noen risiko ved at potensielt koronasmittede studenter kommer hit for å avlegge test?
– Her på Frederikkeplassen er det nok plass til å ha den stående, det er god oppmerking slik at de som skal testes holder avstand, og det er godt med parkeringsmuligheter i nærheten, sier SiO Helse-direktøren.
Helsebyråden kaller plasseringen «modig» – men mener det kan ha en viktig effekt:
– Ved at den står her, midt på campus, blir vi minnet om at vi står i en situasjon hvor vi fortsatt har covid-19 rundt oss. Vi er ikke tilbake til normalen, men må holde avstand, og følge smittevernrådene. Det vil vi måtte gjøre i lang tid framover – slik sett har plasseringen en dobbel betydning, sier Steen.
Koronatelefonen knelte
Byrådet fikk krass kritikk da smittetallene økte kraftig igjen i månedsskiftet juli/august, koronatelefonen knelte, og testkapasiteten var ikke i nærheten av å kunne ta unna etterspørselen.
– Burde dere ikke vært forberedt på at smitten kunne øke igjen etter sommeren med gjenåpnede grenser?
– Det var en sjokkutvikling etter 31. juli og 1. august, hvor vi fikk 50 smittetilfeller etter fester i Vestre Aker. Pågangen på koronatelefonen ble tidoblet i løpet av noen døgn. Vi brukte én uke på å løse utfordringene på koronatelefonen, og en uke til på å få opp testkapasiteten. Nå kan vi teste 35.000 personer i uka. I forrige uke testet vi 11.000, og da fikk alle som ønsket det testet seg. Men jeg skjønner at folk som var i den situasjonen den første perioden ønsket test på dagen, og at det føltes lenge å vente en uke. I ettertid er det alltid lett å si at vi burde ha vært klare. Men nå er vi langt bedre forberedt når den neste smittetoppen kommer, for det vil den gjøre, sier Steen.
For testing hos SiO på Frederikkeplassen eller i den mobile teststasjonen, må det bestilles time gjennom Helsenorge.no. Her kan man både bestille og avbestille time. Se også SiO Helses nettsider.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!