Nordre Aker Budstikke

Har planer om park og studentboliger her

Eiendommen, som henvender seg mot Maridalsveien (til venstre i bildet), har tidligere vært parkeringsplass, og er nå stengt av. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Solon Eiendom og Inby Arkitekter jobber med prosjektet «Blåsbortparken» i Maridalsveien. – Dette er et prosjekt lokalmiljøet må ha felles eierskap til, sier utvikleren.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2019 kl 14:52

TÅSEN/NYDALEN: Leder for arkitektkontoret INBY, Ola Bettum, besøkte bydelsutvalget i deres møte torsdag 7. februar. Der la han frem det som foreløpig er svært tidlige planer for et prosjekt kalt «Blåsbortparken» – i Maridalsveien 299, der Blåsbortveien møter Maridalsveien, og Nydalen Bruks vei fortsetter ned mot Nydalen videregående skole.

BU ble presentert for et prosjekt som vil bli «mer park enn boliger», som vil tilrettelegge for bedre atkomst fra Maridalsveien og ned til Nydalen, og som ser for seg at det vil være et passende sted for etablering av en ny ungdomsklubb, i samarbeid med bydelen.

Ønsker innspill til prosjektet

Vi har i etterkant vært i kontakt med Solon Eiendom, og sivilingeniør og prosjektleder Torgils Kvam, forklarer at de berørte eiendommene «ligger i randsonen mellom den tunge bebyggelsen i Nydalen og småhusbebyggelsen på Tåsen».

Prosjektet er i en tidlig fase, og vil i løpet av kort tid sende inn bestilling av oppstartsmøte til Plan- og bygningsetaten (PBE). Materialet som danner grunnlaget for denne er foreløpig relativt overordnet, ifølge Kvam.

– Bakgrunnen for dette er ikke mangel på fantasi, men at vi ønsker innspill fra både PBE, bydelen og øvrige relevante instanser på hva slags arealbruk og utnyttelse som bør legges til grunn. Vi mener det er formålstjenlig å få innspill fra nevnte etater før vi begynner å tegne ut prosjektet mer i detalj – dette er et prosjekt lokalmiljøet må ha felles eierskap til, sier han, og forklarer at dette var grunnen til at BU ble informert.


– Når vi presenterte prosjektet for bydelsutvalget var det nettopp for å initiere tankevirksomhet og diskusjon. Deler av området er regulert av småhusplanen og vi oppfatter at vern av småhusplanen/småhusområdene står sterkt i Nordre Aker. I forbindelse med PBEs «område- og prosessavklaring» så ber PBE om innspill fra bydelen. Slike innspill utformes av administrasjonen i bydelen før de fremlegges for og vedtas i bydelsutvalget, sier Kvam.

Ansiktsløftning

Planområdet befinner seg innenfor oppmerkingen. Maridalsveien vertikalt i bildet, Nydalens Bruks vei går skrått inn til høyre. Illustrasjon: INBY/SOLON EIENDOM

For Solon Eiendom er det viktig å få frem skikkelig hvilke eiendommer som omfattes, hvordan disse fremstår i dag, og hvor flott de mener dette området kan bli.

– Dette var viktig for å få frem hele bildet, slik at bydelen ikke fatter vedtak på et for sparsomt underlag - og alene basert på et ønske om å verne om småhusplanen/småhusområdene.

Utgangspunktet for Solon Eiendom er at området trenger en ansiktsløftning. Det gjelder selskapets egne eiendommer på området, men i særdeleshet kommunens egne eiendommer, mener Kvam, og lister opp:

  • Området vest for Nydalen Bruks vei er regulert til park og friområde, men er i dag nesten utilgjengelig og bærer preg av manglende vedlikehold og forsøpling. Den gjengrodde, men likefult inngjerdede og låste tennisbanen til Elkem, er et syn i seg selv.
  • Kommunen har utbedret gangveien ned fra Nydalen Bruks vei, men denne er fortsatt ganske håpløs. For eldre er den uegnet hele året. For oss andre er den et alternativt når det er snø- og isfritt. Midtvinters er den imidlertid ikke egnet for noen.
  • Blåsbortveien har en flott og rett trasé, fra Tåsensenteret og til Maridalsveien. Måten denne avsluttes på, i det mildt sagt rotete krysset mot Maridalsveien, er ikke god.

Gikk bort fra vanlige boliger

Solon Eiendoms opprinnelige plan var å bygge ordinære boliger på tomta. Forslaget de nå skal presentere inneholder imidlertid studentboliger istedenfor.

– Bakgrunnen for dette er at studentboliger legger til rette for at uterom kan ha en større grad av offentlig karakter. Private boligkomplekser vil normalt ønske å skjerme sine utearealer i langt større grad. I prosjektet er offentlige tilgjengelige gangforbindelser og møteplasser tenkt lagt på våre eiendommer. Tilsvarende er det tenkt at studentene vil kunne ha glede av friarealene på kommunal grunn, sier Kvam.


– I bydelsutvalget snakket Ola Bettum fra INBY også om at det var ønske om å etablere en ungdomsklubb i tilknytning til prosjektet. Hvordan er denne tenkt, både i utforming, omfang og drift?

– Ungdomsklubben er på ingen måte planlagt i detalj. Vi oppfatter imidlertid et sterkt engasjement i lokalmiljøene rundt omkring i Oslo for å oppretthold og styrke organiserte fritidstilbud for ungdom som ikke driver aktiv idrett. Det er således å oppfatte som et innspill fra vår side på at dette kan være en aktuell og spennende bruk av første etasje i Maridalsveien 301/303. Beliggenheten ut mot friområdet og nærheten til Nydalen vgs. mener vi aktualiserer slik bruk, sier prosjektlederen.

Om det i det hele tatt er aktuelt med en ungdomsklubb, og eventuell driftsform og aktivitetstilbud, må kartlegges i samarbeid med bydelen.

– Foreløpig avventer vi imidlertid PBE sin tilbakemelding i oppstartsmøtet i plansaken. Mener PBE eksempelvis at området skal utvikles med utgangspunkt i småhusplanen (rekkehus og tomannsboliger), er det lite aktuelt å se på sambruk med ungdomsklubb, avslutter Kvam.

OPPDATERT: Etter at intervjuet ble gjort, har INBY/Solon Eiendom sendt inn bestilling av oppstartsmøte. Her går det fram at totalt areal for planområdet er 12.128 kvadratmeter (BRA), hvorav boligbebyggelsen vil utgjøre 5000 kvadratmeter, med 175 boenheter. Maksimal høyde er 4 etasjer (15 meter). Uteoppholdsarealet blir på 800 kvadratmeter, hvorav 480 kvadratmeter på bakkeplan.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...