Har startet aksjon for å redde hengebrua

Sindre Langaas vil at hengebrua over Bjørnsjøhelvete skal fortsette å være der og bli tatt vare på. Foto: PRIVAT
Nordre Aker-beboer Sindre Langaas er bekymret for at Oslo kommune, som følge av koronasituasjonen, vil avslå tilbudet fra Statnett om å overta den gamle hengebrua over Bjørnsjøhelvete. Nå har han startet en aksjonsgruppe for at den historiske markainstallasjonen skal bevares.
Publisert: 21.04.2020 kl 09:10
Sist oppdatert: 21.04.2020 kl 09:19
MARKA: «Bjørnsjøhelvete er navnet på et parti langs Bjørnsjøelva, omtrent midtveis mellom Bjørnsjøen og Skjærsjøen. Her er elva på sitt aller smaleste, og i tidligere tider hadde tømmerfløterne store problemer med tømmer som satte seg fast her. Derav navnet. En hengebru gjør det mulig å passere helvete uten å havne i strykene», skriver Skiforeningen.
Statnett
Brua henger på Løvenskiolds eiendom. Løvenskiold har opplyst til Nordre Aker Budstikke at det er Statnett som har ansvaret for hengebrua.
– Det er Statnett som eier hengebrua nå, men vi trenger den ikke lenger og har spurt Oslo kommune om de ønsker å overta den, sa Marianne Veggeberg, kommunikasjonsrådgiver i Statnett, i en sak 18. mars i år.
– Oslo kommune vil komme tilbake med svar, og dersom de ikke vil ha den blir brua revet. Brua ble bygget på 50-tallet, og da fordi vi den gang hadde behov for å komme til ledningstraséen vår via brua. Brua ble bygget i sin tid for å tåle en hest og en mann, men vi har ikke dokumentasjon på noen styrkeberegning utover det. Vi ber turgåere om å merke seg at det er på eget ansvar å gå over, sa Veggeberg i Statnett, til avisa.
Det skal i sin tid ha vært Oslo Lysverker som fikk satt opp brua.
Veggeberg fortalte videre at brua er 22 meter lang. Den er åpen for bruk året rundt, men den har en grind i begge ender som man må åpne for å kunne gå ut på brua.
Nordre Aker Budstikke var også i kontakt med Bymiljøetaten om hengebrua, og som svarte følgende i en mail:
– På grunn av de spesielle omstendighetene i forbindelse med korona-viruset har vi ikke full kapasitet til å besvare spørsmål fra pressen som ikke er akutte og – eller – relatert til situasjonen.
Her kan du lese den tidligere saken:
Nordre Aker Budstikke har denne uka på ny kontaktet Bymiljøetaten og spurt om det nå er gjort noen vurderinger eller avgjørelser om hengebruas framtid.
Aksjon for bevaring av brua
Sindre Langaas fra Nordre Aker har bestemt seg for å kjempe for at brua får bli og at noen tar ansvaret for vedlikehold av brua. Han har startet opp en aksjonsgruppe via Facebook for å gjennom den samle støttespillere til bevaring av brua over Bjørnsjøhelvete.
I skrivende stund har gruppa samlet over 400 medlemmer.
Langaas mener at en riving av brua vil være riving av et industrihistorisk minnesmerke av stor verdi, med en spektakulær utforming og lokalisering, og en spennende markadestinasjon for yngre og eldre:
«Om du, som jeg, er redd for at Oslo kommune ikke ønsker å overta hengebrua fra Statnett, og med det sannsynligvis gir den dens dødsdom, håper jeg du engasjerer deg på denne siden og gjennom påvirkningsarbeid retta mot kommunale politikere, forvaltningen og Statnett, for å hindre at rivning av hengebrua skjer. Løsninger for å bevare hengebrua bør finnes om gode krefter samler seg», skriver Langaas på Facebook-siden.
Han viser til Bymiljøetatens svar til Nordre Aker Budtsikke i mars, om at de på på grunn av koronasituasjonen ikke kan svare på spørsmålene knyttet til en eventuell overtakelse av hengebrua, og mener det er en stor risiko av Oslo kommune derfor velger å takke nei til tilbudet fra Statnett.
Videre skriver han:
«Vi som ønsker å forhindre dette må samle oss og ta til motmæle. Denne gruppa er et forsøk på å mobilisere til kamp for at kommunen tar sitt ansvar og i hvert fall sørger for å finne alternative løsninger for å kunne vedlikeholde hengebrua i årene framover til glede for kommende generasjoner.»
Her kan du lese mer aksjonsgruppa se innlegg på siden.
Forfatter Sverre Grimstad omtaler også hengebrua og «Holsledningene» i boka Fra Nordmarka og Alaska, og skriver at hengebrua sørget for at arbeiderne som jobbet med kraftlinjen kunne gå tørrskodd mellom de to sidene av elva. Brua var i tillegg kjentmannspost i perioden 1998-2000, ifølge Grimstad
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!