– Jeg hadde to valg; kjøre i hullet eller kjøre ned syklisten

Turid Frimo var på vei hjem fra butikken da det smalt og hjulet punkterte. Foto: Christian Fredrik Borg
– Vi har veier som er i god stand og vi har veier som er i mindre god stand, sier Bymiljøetaten, og opplyser at vedlikeholdsetterslepet på kommunale veier i Oslo er på over to milliarder kroner.
Publisert: 23.04.2020 kl 15:35
Sist oppdatert: 23.04.2020 kl 15:47
NORDBERG: Turid Frimo (81) hadde akkurat vært på butikken og var på vei hjem oppover Nilserudkleiva, tidligere denne måneden. Akkurat i det hun skulle til å svinge inn i Carl Kjelsens vei, kom det en syklist mot henne.
– Jeg måtte kjøre til venstre. Da kjørte jeg rett i hullet. Jeg visste egentlig om hullet, men hadde to valg; Kjøre i hullet eller kjøre ned syklisten. Jeg valgte å kjøre til venstre istedenfor å kjøre ned syklisten. Da smalt det! forteller hun.
– Dårlig vedlikehold
Hun kjørte videre hjem, en kjørelengde på drøyt 1100 meter. Da hun kom hjem, var hjulet helt flatt.
– Det ble vanskeligere og vanskeligere å manøvrere jo lengre jeg kjørte. Jeg følte at hele bilen dirret, sier hun.

Her står 81-åringen foran hullet hun ikke hadde mulighet til å unngå. Det endte med punktert dekk. Foto: Christian Fredrik Borg
Dekket, som var ett år gammelt, hadde fått en fleng på siden av dekket. Barnebarnet på 19 år skiftet dekket for henne.
– Det er dårlig vedlikehold som ikke blir ettersett, slik at det bare vil bli verre og verre. Desto mindre vedlikehold det blir på mindre veier, jo farligere blir det, sukker Frimo oppgitt.
– Da må man velge andre veier og lenger avstand å kjøre, og det blir mer trafikk på andre veier. Som igjen betyr mer klimautslipp.
Stort hull
Hun har tatt med seg en tommestokk når hun møter Nordre Aker Budstikke ved hullet. Det viser seg å ikke være det eneste. Hun forteller at hun visste at hullet var stort, men ble likevel sjokkert når hun målte det opp. Hullet var over fem centimeter dypt flere steder, enkelte steder enda dypere. I diameter var det rett under 70 centimeter.
Flere av de andre hullene i toppen av Nilserudkleiva er også store. Oppmåling viser at noen av de andre hullene var nær halvannen meter lange, men ikke like dype.
Andre gater
Også andre gater i Nordberg-området er gatene fulle av hull. I Peder Ankers vei er det et stort antall hull i veien. Enkelte ser også ut til å være fylt med ny asfalt.
Nordre Aker Budstikke har tidligere blitt kontaktet av lesere som har tråkket over og forstuet foten, som følge av at de har tråkket eller løpt i hull på kommunale veier.

Denne boliggata på Tåsen bærer preg av sprekker og hull som har blitt lappet. Foto: Christian Fredrik Borg (arkivfoto)
Milliardetterslep
Nordre Aker Budstikke har forelagt saken for Bymiljøetaten i Oslo kommune, der veisjef Joakim Hjertum uttaler seg om veinettet i Oslo:
– Vi har veier som er i god stand og vi har veier som er i mindre god stand.
- Burde ikke dette hullet vært reasfaltert før det ble så ille at det fører til skader?
– Det er et vedlikeholdsetterslep på veiinfrastrukturen i Oslo på over to milliarder kroner. Hull i veidekker vil derfor dessverre forekomme, selv om vi gjør det vi kan for å vedlikeholde, svarer veisjefen.
- Kan man kreve kompensasjon når materiell eller personer blir skadet som en følge av slike hull?
– Det er naturligvis mulig å søke om erstatning for skader, men det er ikke dermed sagt at alle får innvilget sin søknad. Hver sak blir individuelt behandlet. Alle erstatningssøknader må være angitt med tid for skaden og en dokumentert utgift som ønskes erstattet, avslutter Hjertum.
Hull i veier kan meldes inn gjennom mobilapplikasjonen "Bymelding". I tillegg kan man sende henvendelse i posten eller på e-post. Oslo kommunes kontaktsenter kan også kontaktes, opplyser Bymiljøetaten.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!