Helsesista fikk Tabuprisen på Nordberg

Stor stemning på Nordberg, tirsdag! Alle ville ha klem og selfie med helsesista etter utdelingen. Foto: Erik M. Sundt
Nordberg skole var arena da Rådet for psykisk helse delte ut Tabu-prisen til Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik.
Publisert: 28.08.2018 kl 14:13
Sist oppdatert: 28.08.2018 kl 14:20
NORDBERG: Engvik kom «hjem» for å motta prisen tirsdag 28. august. Tale MAria Krohn Engvik jobbet som helsesøster ved flere videregående skoler i Nordre Aker da hun begynte å bruke Snapchat for å kommunisere med elevene vinteren 2017.
Det ble en så stor suksess at hun nå har sluttet i jobben i Bydel Nordre Aker, for å være Snapchat-helsesøster på heltid. For det har hun fått en rekke priser og utmerkelser.
Tabuprisen 2018
Sist i rekken er Tabuprisen 2018, som deles ut av Rådet for psykisk helse.
Tale Maria Krohn Engvik – kjent som Helsesista - får prisen for sin innsats for å bryte ned fordommer og øke kunnskap om psykisk helse i samfunnet. Hun får prisen for sitt engasjement som «hele Norges helsesøster», for å nå ut til svært mange gjennom nye kanaler, og for å tørre å være personlig i sin kommunikasjon, heter det i begrunnelsen.
Startet for å nå ut til elevene
Rådet for psykisk helse skriver videre:
«I jobben som helsesøster ved fire videregående skoler i Oslo, opplevde Tale Krohn Engvik at hun ikke strakk til – hun var ikke nok til stede for de som trengte henne. For å gjøre seg mer tilgjengelig startet hun «Helsesista» på Snapchat. Etter kort tid fikk hun titusenvis av følgere. Helsesista svarer så mange hun kan. Nå er hun hele Norges Helsesista på heltid, og har bidratt på mange arenaer, for eksempel i NRK-programmet Newtons kortfilmer om selvmord.»
– Tale er tøff, tydelig og snakker fra hjertet, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Helsesista Tale Maria Krohn Engvik med generalsekretær i Rådet for psykisk
helse,Tove Gundersen. Foto: Erik M. Sundt
Unge trenger voksne som tør
– Som helsesøster-fagperson er hun svært utradisjonell i sin omgangsform og valg av kanaler, noe vi ser på som en positiv utfordring til helsesøsterrollen. Vi synes det hun gjør er viktig og grensesprengende, og vi vet at Helsesista når ut til mange som vanligvis ikke ville tatt kontakt med helsepersonell for sine spørsmål eller problemer.
– Unge mennesker trenger gode voksne som tør å by på seg selv, bruke humor og være åpne om ting som er vanskelige. Disse voksne må være tilgjengelige, de må være der de unge er. Derfor er det så viktig med en Helsesista – en digital helsesøster eller –bror, som også er et ekte menneske, sier Tove Gundersen.
Rådet for psykisk helse mener Tale Krohn Engvik har brutt tabuer på to hovedområder: Måten hun jobber på – ved å kommunisere med ungdommer gjennom en til nå utradisjonell kanal for helsetjenestene, og hvordan hun kommuniserer.
Psykisk helse er den tematikken som oftest blir tatt opp. Tale Krohn Engvik hjelper ungdom å bryte tabuer.
Nominert til Reitan-pris
Helsesista er i høst også nominert til prisen Årets Ladejarl, som deles ut av Rema-gründer Odd Reitan. I et intervju i forbindelse med den prisen sier Engvik:
– Noen har beskrevet internett og sosiale medier som en fest i den mørkeste, skumleste bakgaten midt på natten. Alle de voksne har dratt fra festen, og barn og unge er igjen alene. Da vil jeg være der sammen med dem, tenker jeg. Jeg dømmer dem aldri, uansett hva de forteller meg. Jeg møter dem med respekt, forståelse, varme (digitale) klemmer og mange hjerter – alltid! Jeg gir dem kunnskap, motiverer og styrker dem.
Engvik sier videre at hun har reddet mange liv, ved å ha fått ungdom til å melde fra om veldig vonde hemmeligheter, som mobbing, ulike former for vold og overgrep, til å be om hjelp, og dermed velge å kjempe for livet. Les mer her.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!