Nordre Aker Budstikke

Helsesøsteren fra Nordre Aker kan få Reitan-pris

Tale Maria Krohn Envik, her fra Nydalen vgs. der hun jobbet som helsesøster da hun begynte å kommunisere med ungdom gjennom Snapchat. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista» på Snapchat, er en av kandidatene til utmerkelsen «Årets Ladejarl». Hun har blant annet reddet ungdom fra å ta sitt eget liv, forteller hun.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2018 kl 11:15

NORDRE AKER/TRONDHEIM: Det er «Colonialmajor» og Rema 1000-grunnlegger Odd Reitan som deler ut prisen «Årets Ladejarl» for «verdidrevet ledelse og arbeid».

«Vår visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. Reitangruppen sin virksomhet i syv land støtter og samarbeider med omlag 100 store og små organisasjoner og tiltak. Årets Ladejarl skiller seg ut ved at den gis til et enkeltmenneske, ikke til en organisasjon eller prosjekt,» skriver Reitangruppen om utmerkelsen, som deles for syvende gang.

Årets Ladejarl er ikke bare en hedersbetegnelse, men med prisen følger også 2 millioner kroner, og skulpturen "Colonialmajoren" av Per Sverre Dahl.

– Det er mange dyktige mennesker som fortjener å bli Årets Ladejarl 2018. Jeg blir inspirert og rørt over alle de nominerte enkeltmenneskene som motvirker likegyldighet og står opp for det de brenner for, sier Odd Reitan, i en pressemelding.

Helsesista fra Nordre Aker

Årets topp ti-liste består av syv kvinner og tre menn som brenner for å hjelpe andre.


Én av dem er Tale Maria Krohn Engvik. Hun var helsesøster ved flere videregående skoler i Nordre Aker – Nydalen vgs., Eikelund vgs., Etterstad vgs. avd. Ullevål, og Heltberg private gymnas på Ullevaal stadion – da hun begynte å bruke Snapchat til å kommunisere med elevene.

Så populært ble tilbudet hennes at hun i dag, gjennom Snapchat-profilen Helsesista, har 40.000 følgere, primært mellom 13-19 år. Følgerne kan stille spørsmål om seksualitet, angst, familieforhold osv. på en enkel og ufarlig måte. Hennes mål er å øke den psykiske helsen til norsk ungdom.

Helsesista er nominert sammen med blant andre skidronningen Marit Bjørgen, dokumentarfilmskaper og menneskrettighetsforkjemper Deeyah Khan (som vokste opp på Tåsen), Petter Hatlem, som var pådriver for Oslo skatehall på Voldsløkka som åpnet i 2017, og Petter «Uteligger» Nyquist.

De ti nominerte til Årets Ladejarl 2018:

 • Deeyah Khan, Dokumentarfilmskaper
 • Marit Bjørgen, tidenes mestvinnende vinterolypier
 • Mohamed Fariss, jobber med ungdom i Oslo kommune, og Sportsklubben Sterling
 • Pia Ve Dahlen, Marinbiolog og haventusiast
 • Helle Aanesen, Aktiv mot Kreft
 • Petter Hatlem, Skateboardpappa, etablerte Oslo skatehall på Voldsløkka
 • Tale Maria Krohn Engvik, Helsesista
 • Petter Nyquist, Petter Uteligger
 • Trude Jacobsen, Dråpen i Havet
 • Hilde Reikrås, Operasjon Dark Room

Har hjulpet ungdom til å leve

Engvik blir på Reitangruppens nettsider spurt om hvorfor hun tror at hun er nominert til Årets Ladejarl.


– Fordi jeg velger å bruke sosiale medier til noe virkelig meningsfullt, viktig og positivt, svarer Engvik, og legger til:

– Noen har beskrevet internett og sosiale medier som en fest i den mørkeste, skumleste bakgaten midt på natten. Alle de voksne har dratt fra festen, og barn og unge er igjen alene. Da vil jeg være der sammen med dem, tenker jeg. Jeg dømmer dem aldri, uansett hva de forteller meg. Jeg møter dem med respekt, forståelse, varme (digitale) klemmer og mange hjerter – alltid! Jeg gir dem kunnskap, motiverer og styrker dem.

Engvik sier videre at hun har reddet mange liv, ved å ha fått ungdom til å melde fra om veldig vonde hemmeligheter, som mobbing, ulike former for vold og overgrep, til å be om hjelp, og dermed velge å kjempe for livet.

– Jeg er nominert fordi jeg selv våget å velge dem tilbake da de valgte meg. Jeg har utvist mot, og har med mitt engasjement og hardt arbeid – skapt og bygget opp Helsesista helt alene. Jeg søkte først permisjon fra min faste stilling som helsesøster i Oslo kommune, uten garanti for en inntekt. Nå har jeg sagt opp. Jeg hadde en opplevelse av at Helsesista var som diktet «Det er den draumen» av Olav H. Hauge – min drøm som jeg ikke visste jeg hadde, som bare oppstod – og da grep jeg tak i den med hele livet mitt. Min drøm der jeg får bruke hele meg selv og mine kreative krefter for å veilede andre med hele min livskunnskap, godhet og kjærlighet. Fordi jeg er ungdommene sin stemme ut i samfunnet vårt på ulike måter. Fordi jeg er en port inn til ungdommene sine tanker og følelser, for alle som står utenfor og strever med å forstå dem. Jeg har blitt et forbilde både for barn, ungdom og voksne, i måten som jeg ER, måten jeg møter andre mennesker, og måten jeg formidler og jobber profesjonelt, sier Engvik på Reitangruppens nettsider.

Ada Sofie Austegard vant i fjor

Tidligere vinnere av Årets Ladejarl

 • 2017: Ada Sofie Austegard, Stine Sofies stiftelse
 • 2016: Johan Olav Koss, Right to Play
 • 2015: Per Solli, Elvebakken videregående skole
 • 2014: Atle Vårvik, MOT
 • 2013: Anlov P. Mathiesen, =Oslo
 • 2012: Helga Arntzen, Hvite Busser


I fjor gikk Årets Ladejarl til Ada Sofie Austegard for sitt arbeid med å gi ofre, pårørende og etterlatte bedre rettigheter og økt politisk fokus på vold og overgrep mot barn.

– Det blir vanskelig å velge i år også. Juryen vurderer nå de ulike menneskene som har vist vilje til å mobilisere tiltak for andre, som belyser saker de tror på og har mot til å ta tak der mange føler seg utilstrekkelige. Årets topp-ti har sterke resultater hvor noen nærmest har revolusjonert egne yrker med ny teknologi og engasjert andre gjennom verdibasert ledelse, sier Odd Reitan.

Juryen består av Kristin Krohn Devold, Lars G. Norheim, Solfrid Flateby, Marvin Wiseth, Atle Vårvik og Odd Reitan. Årets Ladejarl 2018 blir kåret på Lade Gaard i Trondheim den 11. september.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...