Nordre Aker Budstikke

Her bodde ingen «hvemsomhelst»

Jaktslottet til Peder Anker, i Kjelsåsveien. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Men derimot Norges første statsminister – Peder Anker. Brekke er nemlig mye mer enn et busstopp. Men hvis ikke navnet blir mer brukt, vil det snart forsvinne helt, frykter Leif Gjerland.Her bodde ingen «hvemsomhelst»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.10.2019 kl 21:24

BREKKE:Denne saken har tidligere vært publisert i Nordre Aker Budstikke, i 2015, og deles på nytt til glede for nye lesere.

«...En yngre bror, Peder, arvet Brekke og giftet seg til Bogstad. Også godseier Peder Anker var svært velstående. Han la ved høytidelige anledninger inn et «von» i mellom for- og etternavnet (…) I 1814 bygde han den prektige, empirepregete hovedbygningen i pusset tegl som fremdeles eksisterer på Brekke. Gården ble benyttet som jaktslott.» (Fra Nord i Aker, Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen)

Bare et sted?

For lokalhistoriker Leif Gjerland, sto det mellom Hovseter og Brekke, i valget av hvor familien skulle flytte.

Den landet på sistnevnte. For en som lever av historieformidling, var likevel ikke Brekke i utgangspunktet noe sted Gjerland visste særlig mye om fra før.

Det var bare et sted. Som det er for mange andre også.


Men da Gjerland begynte å utforske området, dukket den ene etter den andre gode lokalhistorien opp.

– For Brekke er jo virkelig så mye mer enn et busstopp, eller et sted man sykler eller løper fra, sier Gjerland, og legger ekstra trykk på «mye mer».

Dette flotte stabburet ligger bak det tidligere jaktslottet til Peder Anker, i Kjelsåsveien. Stabburet har de siste årene vært klubblokale for Norges Trekkhundklubb. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Bratt bakke opp til Stabburet

Vi sitter i solskinnet utenfor det staselige stabburet på nettopp Brekke, stabburet som er eneste etterlevning etter gamle Brekke gård med fem husmannsplasser. I dag er stabburet klubbhus for Norges Trekkhundklubb.

Lite vits i å drive for mye resarch når man skal møte en historiker som Gjerland. For de vet så mye mer enn deg, uansett.


– Gårdsnavnet Brekke, opprinnelig Brekka, betyr «bratt bakke». Det er altså et naturnavn som viser at gården er veldig gammel. Med datering helt tilbake til middelalderen, år 1350, forteller Gjerland.

Bratt bakke kan stemme bra, en smule andpusten kan man fort bli av å tråkke sykkelen fra Stillatorget og opp Kjelsåsveien til Brekkekrysset.

Gården Brekke var også en del av Brekke Bruk – sagbruk og høvleri; også kalt Brekkesaga. Der Sagadammen ligger i dag. Nå er bare stabburet igjen.

LES OGSÅ: «Stedsnavnet» brukes ofte, men hvor ligger egentlig Frysja?

Peder Anker

Men, derimot er Peder Ankers flotte, gamle jaktslott intakt, noen få meter unna stabburet.


– Jeg vil vel heller kalle det landstedet hans. Han bodde jo på Bogstad, men drev også forretningsdrift fra Brekke. Blant annet steingjerdshammeren i Maridalen. Han sørget også for at det ble bygget vei mellom Bærums Verk, Bogstad og landstedet her på Brekke. Ankerveien, som i dag går inn til venstre fra Ullevålsseterveien, forteller Gjerland.

I dag er det leiligheter i den staselige bygningen.

LES OGSÅ: Hammeren, mer enn bare et busstopp i Maridalen

Første statsminister

Men Peder Anker drev ikke bare med forretningsdrift.

«Etter at unionen var bragt i stand, trådte han derimot inn i den nye regjeringen. Den 18. november (1814) ble han utnevnt av Carl Johan til statsminister og sjef for den norske statsrådsavdelingen i Stockholm. Han inntok aldri noen ledende stilling i regjeringen, men var alltid virksom som megler mellom kongen og finansministeren, grev Wedel, når disse var uenige.» (Wikipeda)

Historien må ut til folket. Historie skaper identitet. Historie er jo ikke bare nåtid, men fortiden og fremtidens mor

På sotteseng

Så ingen tvil om at det er mye å fortelle om fra Brekke. Men hvorfor er stedsnavnet på «sotteseng» (dødsleie/sykeleie, journ. anm.), som Gjerland beskriver det?

– Det er en ting som sikrer navn evig liv, det er at navnet blir brukt. På for eksempel institusjoner og organisasjoner. Det er Kjelsås skole, Kjelsås stasjon, Kjelsås IL og så videre. Brekke har en stolt fortid, men en anonym nåtid. Er jo bare et busstopp oppkalt etter Brekke, ingen skole, ingen velforening, bare en anonym Anker-bolig, sier Gjerland.

– Frysja – dratt rundt som en pottitsekk

Han fortsetter:

– Alt på andre siden av Akerselva i området her; Sagadammen, Frysjaveien og så videre, ligger på Brekke. Greit å kalle en vei for Frysjaveien. Men Frysja er ikke et sted, men betyr fra gammelt av «elv». Frysjanavnet blir jo nærmest dratt rundt i området som en pottitsekk! Derfor foreslår jeg herved å døpe den nye store utbyggingen langs Frysjaveien for Brekkebyen, i hvert fall ikke Frysjabyen!

– Men er det så nøye hva vi kaller stedet hvor vi bor?

Lokalhistorikeren nøler ikke brøkdelen av et sekund med å svare.

– Selvfølgelig! Historien må ut til folket. Historie skaper identitet. Historie er jo ikke bare nåtid, men fortiden og fremtidens mor. Vi blir rikere og mer interessante av å vite mer. Og mye mer morsomt å leve når man vet mer, sier Gjerland.

Som faktisk er glad for at mange glemmer å rydde opp etter seg.

Svenskemuren

– Ja heldigvis. Det er jo med på å få historien frem i lyset. Og det handler ikke bare om Peder Anker og Brekke Gård i dette området. Rett oppe i skogen er også den gamle muren fra Svenskekrigen for mer enn 200 år siden, bygget av svenske krigsfanger, forteller Gjerland.

Men den historien får vi ta ved neste korsvei. Eller ved neste Brekkekryss kanskje.

LES MER LOKALHISTORIE:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...