Nordre Aker Budstikke

Plan- og bygg om omsorgsboligene:

– Vi ser alvorlig på manglene ved brannsikkerheten

Vinkelveien 7. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I slutten av mars utførte Plan- og bygningsetaten tilsyn i bygget hvor det bor funksjonshemmete. Egne brannvakter er engasjert i påvente av at «avvikene er lukket».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.04.2019 kl 08:30

TÅSEN: Det er Omsorgsbygg som er tiltakshaver for nye Vinkelveien 7. Deler av bygget er bygget om til omsorgsboliger, går det frem av Omsorgsbyggs egen beskrivelse av prosjektet.

27. mars har Plan- og bygningsetaten sendt følgende til entreprenør Ruta AS, med denne overskriften: Tilsynsrapport - Advarsel - Vinkelveien 7. Der står det blant annet:

«1. Branncellebegrensende dører/branndører - røyktetting. Det er i svært stor grad ikke montert røyktetting(pakninger) på mange dører, bl.a. branndører (REIM 120-skille), røykskilledører og dører til el-tavleskap. I en del tilfeller skal dørene skiftes til nye dører iflg. opplysninger på stedet. Dører til tavleskap har i tillegg en lavere klassifisering enn prosjektert. Vår vurdering: Forholdene skulle vært avdekket, behandlet som avvik og rettet.

2. Dører til beboerrom. Det ble demonstrert på stedet av verneombudet at dører til beboerrom ikke lukkes tett til karm når magnetholderen utløses ved f.eks. brannalarm. Vår vurdering: Forholdet skulle vært avdekket, behandlet som avvik og rettet.

3. Tofløyede dører til det fri fra forsamlingslokale i fløy D. Det må dokumenteres hvordan rømningsdører til det fri fra festsal/kantine og peisestue i 2. etasje åpnes med ett grep som prosjektert.


4. Tilbakerømning. Det må dokumenteres hvordan krav til tilbakerømning er ivaretatt i samsvar med det prosjekterte.

5. Branntetting av gjennomføringer. Det ble avdekket manglende branntetting i gjennomføringer fra rom for brannalarmsentral i 2. et. Vår vurdering: Forholdet er i strid med både prosjektering og regelverk, og skulle vært avdekket og rettet. Utførende må undersøke i hvilken grad slike feil forekommer forøvrig i tiltaket.

6. Universell utforming. Markering på glassfelt i kommunikasjonsvei er ikke gjennomført som prosjektert. Vår vurdering: Forholdene skulle vært avdekket og behandlet som avvik, og må rettes slik at det oppnås samsvar med prosjekteringen. Vi vil også bemerke at det i et slikt byggetiltak vil være hensiktsmessig å vurdere å tilfredsstille også andre krav knyttet til dette fagområdet.

7. Barnesikringer på vinduer. Tidligere monterte barnesikringer på vinduer er fjernet og barnesikring må dermed reetableres. De barnesikringene som var montert på noen vinduer ved tilsynet, kan ikke sees å tilfredsstille TEK/VTEK § 12-20. Vår vurdering: Forholdet skulle vært avdekket og rettet.

8. Søknadspliktige endringer. Det er utført en del søknadspliktige arbeider som ikke er omsøkt, deriblant endringer av bærevegger, ny interrntrapp oppført på ny plassering, bruksendring av bod til møterom mm. Vår vurdering: Foretaket skulle avdekket at søknadspliktige arbeider ikke var omsøkt og avventet utførelse til ev. godkjenning forelå.»

Vesentlige forhold

I tillegg skriver Plan- og bygningsetaten:

- Dette er forhold som dere skulle ha fanget opp ved kvalitetssikringen av utførelsen og senest ved sluttbefaringen. Avvikene tyder på at deres samsvarserklæring er mangelfull. Dette har medført at det er søkt om midlertidig brukstillatelse på sviktende grunnlag. Det er også å bemerke at det ved etatens uanmeldte befaring lørdag 2. mars 2019 ble påpekt mange av de samme forholdene. Dette burde ha medført at det hadde forekommet langt færre avvik fra det prosjekterte ved tilsynet den 22. mars 2019.

- Vi avdekket under tilsynet at forhold som er vesentlige for sikkerhet ved brann, sikkerhet ved bruk samt dels for universell utforming ikke er ivaretatt, at dere ikke har kvalitetssikret kritiske områder, og at dere ikke har brukt styringssystemet slik at avvik har blitt registrert og behandlet. På bakgrunn av avvikene som vi har konstatert, vurderer vi at dere har sviktet i utøvelsen av deres ansvarsrett. Dette bryter med forutsetningene for å påta seg ansvar, skriver etaten videre.

Og ber om at entreprenør sender inn redegjørelse og dokumentasjon på at de følgende avvikene er lukket, innen 10. april 2019.


- Vi vil ikke behandle søknad om midlertidig brukstillatelse uten vilkår eller ferdigattest før vi har mottatt og gjennomgått dokumentasjonen og redegjørelsen. Hvordan vi behandler denne saken videre, avhenger av tilbakemeldingen deres.

Det går videre frem av saken at det er søkt om midlertidig brukstillatelse senest 20. mars. Etaten har gitt midlertidig brukstillatelse også tidligere med vilkår: 7. januar, 5. mars og 13. mars.

Hele brevet fra Plan- og bygningsetaten kan du se i etatens saksinnsyn.

Entreprenøren

Det er Ruta Entreprenør som rehabiliterte Vinkelveien 7 på Tåsen, noe som også ble omtalt i Bygg.no i januar 2018:

«Bygget har fram til 2017 vært drevet som et sykehjem samt noen kontorlokaler for bydel Nordre Aker. Som en følge av behov for erstatningsboliger med planlagt riving av Tåsenhjemmet er det besluttet at Vinkelveien 7 skal bygges om til boliger til de beboerne som i dag holder til på Tåsenhjemmet. Kontraktsverdi for Vinkelveien 7 er på 175 millioner og skal ferdigstilles medio desember 2018,» skrev nettstedet.


Bydelsdirektør i Bydel Nordre Aker, Øyvind Henriksen, sier de kjenner til saken.

- Vi er kjent med situasjonen, og er i dialog med Omsorgsbygg om saken. Vi forutsetter at Omsorgsbygg gjør det som er nødvendig for at beboerne bor trygt i bygget. Den midlertidige brukstillatelsen gjelder frem til 10. april, slik vi oppfatter informasjonen fra Plan- og bygningsetaten, sier Henriksen.

Ifølge bydelen bor det 35 personer i omsorgsboligene i Vinkelveien 7, og beboerne er funksjonshemmete.

Omsorgsbygg

Omsorgsbygg svare følgende om situasjonen og Plan- og bygningsetatens (PBE) advarsel i saken:

- Omsorgsbygg jobber målrettet med oppfølging av at alle avvik blir rettet av entreprenør. Brannsikkerheten overgår alt, og spesielt i et bygg som dette. Her bor det mennesker med utfordringer og behov som gjør at de trenger ekstra oppfølging. Mange sitter i rullestol, og er avhengig av hjelp til evakuering ved en eventuell brann. Så brannsikkerheten må være tilfredsstillende. Vi har frist til 10. april og mange avvik er rettet. Vi har også satt inn kompenserende tiltak i mellomtiden som gjør at det er trygt å bo her. Vi har ikke fått de leveransene vi har forventet, og prioriterer oppfølgingen av dette høyt, sier kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg, Marte Svenneby, og legger til at dette er det kommunale foretakets første prosjekt med Ruta som entreprenør.

Entreprenøren

Entreprenør Ruta kommenterer saken følgende:

- Bygget ble overtatt av Omsorgsbygg 25. januar med en midlertidig brukstillatelse fra PBE. Det er ikke uvanlig i byggesaker at noen arbeider gjenstår ved overtagelsen, men en midlertidig brukstillatelse forutsetter at det kun gjenstår mindre vesentlige arbeider, slik forholdet var i prosjektet Vinkelveien 7, ifølge entreprenøren, ved avdelingsleder Anders Kristiansen.

Han legger til:

- De avvik som har blitt avdekket hva angår brannsikring har vært av mindre betydning, og flere av de påpekte avvikene har også blitt innmeldt PBE i søknad om midlertidig brukstillatelse. PBE har i ettertid påpekt enkelte forhold som dessverre ikke var avdekket. Men uansett har både vår brannkonsulent og Omsorgsbygg sin uavhengige kontrollør konkludert med at de påpekte mangler ikke har noen konsekvenser for personsikkerheten i bygget. Vi tar uansett sikte på å utbedre gjenstående mangler innen de frister PBE har satt.

Plan- og bygningsetaten

Hanne Høybach, direktør for byggesak i Plan- og bygningsetaten, kjenner til uttalelsene fra både Omsorgsbygg og entreprenør:

- Det aller viktigste er at det er trygt for beboerne å bo der. Vi ser alvorlig på de manglene ved brannsikkerheten som ble oppdaget i Vinkelveien 7. Plan- og bygningsetaten ble varslet om saken da en underentreprenør trakk sin samsvarserklæring knyttet til det elektriske arbeidet, sent i februar, og vi trakk tilbake den midlertidig brukstillatelsen for bygget 1. mars, sier Høybach, og fortsetter:

Hanne Høybach, direktør for byggesak i Plan- og bygningsetaten. Foto: Rolf Rolid/Plan- og bygningsetaten

- I etterkant sørget Omsorgsbygg, som eier, for at beboernes sikkerhet ble ivaretatt ved brannvakter, mens utbedringene på sykehjemmet foregår. Firmaer med ansvarsrett for brann har vurdert at dette var tilstrekkelig for beboernes sikkerhet. På bakgrunn av dette, ga vi kortvarige, midlertidige brukstillatelser med vilkår knyttet til at arbeidene knyttet til brannsikkerhetsanlegget skulle gjennomføres og dokumenteres innen 20. mars.

Hun viser videre til tilsynet 22. mars:

- Da vi gjennomførte tilsyn 22. mars avdekket vi at arbeidene ved sykehjemmet ikke er ferdige, og Omsorgsbygg og deres ansvarlige søkere og entreprenører har nå en frist frem til 10. april til å sørge for at alt er i orden. Det går fortsatt brannvakter for å passe på brannsikkerheten. Plan- og bygningsetaten følger opp saken tett. Manglene knyttet til brannsikkerheten er dokumentert gjennom to tilsynsrapporter, avslutter Høyback.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...