Nordre Aker Budstikke

Her er 5. klassingene på Oslo-toppen i regning

Lokale resultater i nasjonale prøver.

Ullevål skoles 5. klassinger gjør det best i regning i Nordre Aker på de nasjonale prøvene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Mens 5. klassingene i Nydalen er blant de beste i byen i engelsk, er Ullevål-elevene helt i Oslo-toppen i regning, viser høstens nasjonale prøver.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.11.2018 kl 14:46

NORDRE AKER: Høsten 2018 gjennomførte 60.000 elever på 5. trinn nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk.

27. november presenterte Utdanningsdirektoratet resultatene fra årets prøver.

Nasjonale resultater

Det er i snitt ingen store endringer i elevenes prestasjoner på 5. trinn, det er kun marginale endringer i elevenes prestasjoner i de fleste fylkene og største kommunene.

Nasjonale prøver er obligatoriske prøver, som skal gi skoler og kommuner kunnskap om hvordan elevene gjør det i lesing, regning og engelsk. Dette er grunnleggende ferdigheter som er viktig for læring på tvers av fag.

Resultatene hjelper lærere, rektorer, kommuner og myndigheter i arbeidet med å gi alle elever god undervisning. Resultatene fra prøvene skal danne grunnlag for underveisvurdering og kvalitetsutvikling på alle nivåer i skolesystemet.


Det nasjonale snittet er 50 skalapoeng i alle de tre fagene. Det skiller fem skalapoeng mellom fylkene med høyest (Oslo - 53) og lavest (Finnmark - 48) gjennomsnittlig skalapoeng, både i lesing og engelsk, og seks skalapoeng i regning (her har Finnmark 47, mens Oslo har 53).

Fordelingen av elever på mestringsnivå viser tydelig at det er størst forskjell mellom fylkene i andelen elever på høyeste mestringsnivå.

Oslo skiller seg ut

Det er særlig Oslo som skiller seg ut ved at mange elever presterer på høyeste mestringsnivå. I lesing presterer om lag 36 prosent av elevene i Oslo på det høyeste mestringsnivået i lesing.

Oslo har også færrest elever på laveste mestringsnivå i lesing, kun 15 prosent. Vi ser de samme mønstrene også i resultatene fra regning og engelsk, står det skrevet på Utdanningsdirektoratets nettside.

I Oslo er snittet høyere enn det nasjonale. Her scorer 5. klassingene i snitt 53 i engelsk, lesing og regning, mens det nasjonale gjennomsnittet er 50.

Nordre Aker

I Nordre Aker er det små forskjeller mellom skolene, og alle har gjennomsnitlig skalapoeng over 50 i alle tre fag. Best ut i regning kommer Fernanda Nissen skole i Nydalen (som ligger i Bydel Sagene), med 60 skalapoeng. Det er nest høyeste score blant kommunale skoler i Oslo. Bare Stovner er høyere (62).

I lesing scorer Disen og Grefsen høyest i bydelen, med 58 skalapoeng, mens det i regning er Ullevål skole som med 59 skalapoeng ligger på topp lokalt. Det er også den nest høyeste scoren i regning blant skolene i Oslo. De beste har 60 skalapoeng. Hele 66,7 prosent av elevene å Ullevål havner på mestringsnivå 3 i regning.

Her er oversikten over gjennomsnittlige skalapoen for de lokale skolene:

Engelsk 5. trinn:
Berg: 53
Disen: 55
Grefsen: 53
Kjelsås: 55
Korsvoll: 52
Kringsjå: 54
Tåsen: 53
Ullevål: 55
Fernanda Nissen (Nydalen, ligger i Bydel Sagene): 60


Lesing 5. trinn:
Berg: 56
Disen: 58
Grefsen: 58
Kjelsås: 57
Korsvoll: 56
Kringsjå: 57
Tåsen: 56
Ullevål: 55
Fernanda Nissen: 53

Regning 5. trinn:
Berg: 57
Disen: 58
Grefsen: 57
Kjelsås: 57
Korsvoll: 55
Kringsjå: 58
Tåsen: 56
Ullevål: 59
Fernanda Nissen: 55

Maridalen - Resultatene er unntatt offentlighet/skjermet pga. få elever.

Fordeling på mestringsnivå

Etter de nasjonale prøvene plasseres elevene på et mestringsnivå mellom 1 og 3. Hvert mestringsnivå har egne krav. Mestringsnivå 1 tilsvarer 42 skalapoeng og mindre. Mestringsnivå 2 er 43-56 skalapoeng. Mestringsnivå 3 er 57 skalapoeng og oppover.

Under kan du se hvordan elevene ved våre lokale skoler plasserer seg på mestringsnivåene. (Merk at resultatene fra Maridalen skole og Fernanda Nissen skole er unntatt offentlighet pga. få elever i utvalget).


Engelsk:

Engelsk - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Berg og Disen

Engelsk - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Grefsen og Kjelsås.

Engelsk - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Korsvoll og Kringsjå.

Engelsk - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Tåsen og Ullevål.

Lesing:

Lesing - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Berg og Disen.

Lesing - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Grefsen og Kjelsås.

Lesing - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Korsvoll og Kringsjå.

Lesing - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Tåsen og Ullevål.

Regning:

Regning - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Berg og Disen.

Regning - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Grefsen og Kjelsås.

Regning - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Korsvoll og Kringsjå.

Regning - fordeling på mestringsnivåer.
Skoler: Tåsen og Ullevål.

Du kan se alle resultater, og tallene brutt ned på ulike måter, på Utdanningsdirektoratets nettsider.

Ungdomstrinnet

I oktober kom resultatene fra de nasjonale prøvene på ungdomstrinnet. Også her gjorde Oslo, og Nordre Aker-elevene, det godt. Mens Engebråten skole var på topp i byen på lesing for 8. trinn, var Nordberg og Marienlyst best i lesing på 9. trinn. Se alle ungdomstrinn-resultatene her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...