Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Her får romfolk jobb

Det sys, skravles og les i lokalene til Kirkens Bymisjon på Tøyen. - Vi tar steg for steg, men målet er at disse kvinnene også skal kunne jobbe og klare seg selv tilbake i Romania, sier prosjektleder Hilde Kirkebøen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2014 kl 17:36

SENTRUM: - Vi vil jo jobbe, i stedet for å sitte på gata og tigge. Det vi syr her kan vi tjene penger på å selge. For eksempel får de som syr dukker 100 kroner per ferdig dukke. Det er dobbelt så mye som dagslønna til en lærer i Romania, forteller Loredana Vaduva (23).

Hun snakker greit engelsk, og fungerer også som tolk for de andre.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST

Det er få gladsaker i media om romfolk. Sist ut er saker om romfolk som selger dop fra tiggerkoppen. Saker som også har opprørt romfolk selv.

- Vi tar sterk avstand fra dette. Det er mange grupperinger innen romfolk i Oslo, og mange av oss er ikke i nærheten av kunne gjøre noe sånt. Vi er like sjokkerte som dere. Slike hendelser er jo med på å stigmatisere alle romfolk, sier en engasjert Loredana.

Les også: Døgnrytmen var helt ute av kontroll

Kurs

http://www.bymisjon.no/Virksomheter/Rom-for-fattige-tilreisende/">«Rom for fattige tilreisende» drives av Kirkens Bymisjon, og jobber på flere områder. Oppsøkende og kartleggende arbeid i bymiljøet er et av dem. I tillegg kommer tilrettelegging for kurs - også norskkurs - som kan bidra til inntektsgivende arbeid som alternativ til tigging.

Loredana har fått med seg tantene sine på sykurs hos bymisjonen. En stor ordre på dukkene helemennesker.no bruker i opplæringsøyemed er på plass. Symaskinene går, under veiledning av frivillig og tidligere kunst- og håndverkslærer, Solveig Kleven (Vålerenga), og skredder Daniel Tapo, også fra Romania.

Ønsker å flytte tilbake

- Vi liker å sy, og synes det er hyggelig å komme hit på kurs, er Ofelia Vaduva (32) og Simona Vadua (28) enige om.

Dessuten; mye bedre enn å sitte på gata å tigge. 

Ofelia og Simona har begge reist fra barn i Romania. Simona er også gravid med nummer to.

- Vi ønsker jo selvsagt å kunne flytte tilbake, jobbe og leve i hjemlandet vårt, med våre barn og familier, sier de blide damene.

 

Sykursene startet opp i fjor. Så langt har det vært avholdt seks kurs, med til sammen 17 deltagere, hovedsakelig kvinner.  Materiale er resirkulert fra gamle klær og lignende. Det arrangeres også strikkekurs.

Donasjoner

Symaskiner og annet utstyr er kjøpt inn ved hjelp av donasjoner og bidrag fra Scheiblers Legat (legger linken rett inn her). Det er legat fra Scheibler stiftelse som gjer at me kan arrangere kurs. Alle symaskinene er donasjonar fra privatpersonar som har hørt om sykursene, også av privatperson som har sponset to "profesjonelle" maskiner.

Prosjektleder Hilde Kirkebøen (Kjelsås) forteller at bymisjonens erfaringer er at det er lettere å motivere og rekruttere kvinner til kurs og endring.

- Dette handler om kvinner som generelt ikke har noe skolegang eller arbeidserfaring fra før av. Nå lærer de å sy, et håndverk som kan skape arbeid i Romania. Noen av kvinnene har allerede reist tilbake til hjemlandet, med symaskin fra Kirkens Bymisjon, forteller Kirkebøen.

Ikke kommet tilbake

- Det er jo ikke lett å holde kontakten med folk som stort sett hverken har telefon eller tilgang på nett, men så langt er de i allefall ikke registrert tilbake i Oslo, og det ser vi på som et godt tegn, sier Kirkebøen.

Hun forteller videre at Kirkens Nødhjelp nå er på plass i Romania, og at bymisjonen også er i gang med å opprette samarbeid med andre hjelpeorganisasjoner i landet.

- Det er hjelpeorganisasjoner som jobber uavhengig av statlig innblanding. Det mener vi kan være en bedre måte å nå de som trenger det. Vi tar steg for steg, men målet er at disse kvinnene også skal kunne jobbe og klare seg selv tilbake i Romania, sier prosjektleder Hilde Kirkebøen.

Vil har mer å gjøre

- Men vi vil gjerne ha mer å gjøre. Her sys det ikke bare dukker, men klær, gardiner og annet. Også reparasjoner av klær og omsying. Alt under kyndig veiledning. Daniel er her fast, han er jo som nevnt også utdannet skredder fra Romania. Bare å ta kontakt, oppfordrer Kirkebøen.

Hun viser også til regelen om at privatpersoner kan betale opp til 6000 kroner til enkeltperson for enkle jobber, per år.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...