Nordre Aker Budstikke

Se alt «byfolka» dyrker i Maridalen

...og her har de potetferie «på ekte».

Fra venstre gartner Natalie Keene og styreleder Marie Anette Thoresen i Kirkeby Andelslagbruk. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Som meditasjon, beskriver Marie det å være med i andelslaget som dyrker grønnsaker i Maridalen. Har du litt jord som ligger «brakk» - kanskje du bør ta kontakt?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2019 kl 11:12

MARIDALEN: Etter initiativ av gartner Alette Elvenes og forpakter for gården på Kirkeby i Maridalen, Per Skorge, ble Kirkeby Andelslandbruk startet opp for fire år siden - og etter veiledning fra Økologisk Norge.

«Andelslandbruksprosjektet i Økologisk Norge har som mål å bidra til å trygge andelslandbruksmodellen som en forutsigbar distribusjonskanal for lokalproduserte økologiske varer og stimulere til etableringen av nye andelslandbruk. Vi jobber også for å styrke andelslandbrukene som en læringsarena for økologisk produksjon og forbruk», står det blant annet på organisasjonens hjemmeside.

Videre står det også at det er andelslandbruk spredd i alle landets fylker.

«I solidaritet tar lokale fellesskap ansvar for å skape bærekraftige matsystemer; sosial, økonomisk og økologisk. Andelslandbruk i Norge er en del av en verdensomspennende bevegelse, med den engelske betegnelsen Community Supported Agriculture (CSA).» Les mer om organisasjonen i faktaboks lenger ned i saken.

Linfrøblomst. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Fremme grønn trivsel

Nordre Aker Budstikke fortalte om andelslaget i mai i år, og var i kontakt med styreleder Marie Anette Thoresen:

– Dette handler også om å fremme grønn trivsel i Oslo, og å få en god kobling mellom byens innbyggere og landbruket i Maridalen. Dette er jo i tillegg veldig lærerikt, vi lærer masse om norsk fauna, spiselig ugress, mikrorganismer i jorda og om hvordan vi skal jobbe med naturen og ikke mot den - vi lærer at jorda er levende og noe av de aller viktigste vi jobber med. Medlemmene bor alle i Oslo, flere i Bydel Sagene, som jeg selv gjør, sa Marie.

Avisa lovet å stikke innom til høsten, for å ta en nærmere titt på resultatet av den økologiske produksjonen.

Du har kanskje også vært forbi området, og egentlig lurt på hvem som holder på der?


– Ja, folk er nysgjerrige på hva vi holder på med, som syklister som bråstopper: Hva er det som skjer her a? ler styreleder Thoresen, som sammen med gartner Natalie Keene, tar i mot avisa i Maridalen fredag.

Det spirer og gror, og de kan stolt vise frem årets produksjon. Noe er fortsatt på vei opp og frem, men mye er også klart til å spises. Allerede i juni var salaten og reddikene klare for å nytes. Så kommer det litt etter litt utover sommeren. For eksempel er søtpotene ikke klare ennå. De vanlige potetene, Trollpoteter, trenger også lenger tid. Potetene skal opp i potetferien, eller høstferien, som vi andre kaller det. For i Maridalen er det fortsatt ekte potetferie, første uka i oktober. Purre og grønnkål kan tas opp gjennom vinteren.

Purren ser ut til å trives i Maridalen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Høster det de trenger

– Dette handler om sirkulær økonomi og urbant landbruk, og ikke minst om klimatiltak. Vi dyrker frem gamle og nye varianter av kjente planter, og det er en stor variasjon her, av økologiske dyrkede blomster og grønsaker, forteller de.

– Nå er 60 medlemmer. Policyen er at vi høster det vi trenger til for eksempel middagen. Ingen av oss overdriver, hamstrer og fyller skapene, sier gartneren som er på plass ved Kirkeby, en gang i uken.


Men å kjøpe grønnsaker i butikken, nei det trenger de ikke - høsten er en takknemlig årstid for medlemmene i andelsbruket. Overskuddsproduksjon blir satt på bordet under høsttakkefesten.

Går fint å spise blomster også, som Begonia. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Lærer underveis

Begoniaen blomstrer også på jordet, men den skal ikke bli brukt til pynt.

– Universitetet i Oslo ga oss disse overskudds-Begoniaene. Smak, det er gode blomsterblader. For eksempel til salat, i en cocktail, på toppen av is, eller kanskje på kaken? foreslår gartneren.

Det smaker syrlig. Litt senere er det linfrøene som må testes, gartneren pakker forsiktig frøene ut av frøskallet på de vakre blå blomstene.


Styreleder Marie Anette Thoresen med gartner Natalie Keene, selvfølgelig er det også solsikker på andelsbruket.

I utgangspunktet er dette et prosjekt for de som ønsker å lære å drive landbruk, lære å dyrke grønnsaker og annet. Gartneren underviser også medlemmene, som kommer fra hele byen.

– Men klart, de som har vært med gjennom årene nå begynner å få et bra kompentansenivå på det å dyrke grønnsaker. Utgangspunktet er jo at man egentlig ikke kan noe særlig om det å dyrke grønnsaker, legger Marie til.

Palmekål, Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Klare til å utvide

De viser også frem en blomstereng, den er der for å bidra til enda bedre vekstvilkår og vekstmiljø for grønnsakene, og innsektene så klart, for de har en viktig jobb å gjøre de også. Som marihøne for eksempel, som spiser bladlus.

Medlemmene har 12 timers dugnadsplikt, og bidrar fra helt i starten av sesongen og frem til grønnsakene høstes. Hva som skal dyrkes, avgjøres på årsmøtet.

Nå er det fulltegnet i andelslaget, men det er fullt mulig å sette seg på venteliste.

– Vi er klare til å utvide. Vi har 1,7 mål tomt, som vi fritt disponerer. Men er det andre som sitter på jord som ikke blir brukt, så bare ta kontakt. Dette er jo også en fin måte for bonden å få en ekstrainntekt på - for vi leier jorden av ham.

Flere fra andelslaget på Kirkeby i Maridalen. Foto: PRIVAT/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Andelslaget har ikke som mål og gå i overskudd, men 30.000 kroner i grønne midler fra Bydel Nordre Aker kom veldig godt med:

– De pengene har virkelig hjulpet oss, nå har vi et fullt utstyrslaget med det vi trenger for å jobbe her. Ellers er jo Per (Skorge, journ.anm.) veldig snill og hjelper oss med redskaper og de store tingene, forteller de.

Som meditasjon

Marie bor i en leilighet i Bydel Sagene, to ganger i uka sykler hun opp og inn til Kirkeby i Maridalen.

– For meg er dette en måte å slappe av på. Det er som meditasjon og - eller - annen form for fysisk trening. I tillegg er det veldig givende når grønsakene er klare, klare til å høstes og spises. Jeg kjøper nesten utelukkende bare økologisk mat og jeg synes at utvalget er dårlig i norske butikker. Ved og dyrke mitt eget så er jeg uavhengige butikkene sitt utvalg. Det er luksus.

Mye sunn mat i andelshagen på Kirkeby i Mardialen. Grønnkål. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Faktaboks - Økologisk Norge

Økologisk Norges arbeid bygger på IFOAM's (https://www.ifoam.bio/en/) fire grunnprinsipper for økologisk landbruk:

Økologi

Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe til å bevare dem.

Helse

Økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet.

Rettferdighet

Økologisk landbruk skal bygge på relasjoner som sikrer rettferdighet når det gjelder vårt felles miljø og mulighet for livsutfoldelse.

Varsomhet

Økologisk landbruk skal drives på en ansvarlig og varsom måte for å ta vare på miljøet og beskytte helse og velvære for nåværende og framtidige generasjoner.

Visjon

Økologisk Norge arbeider for et samfunn der naturens kretsløp, balanse og tålegrenser danner utgangspunkt for all landbruks- og matproduksjon. Menneskers og dyrs behov for god helse, ernæring og livskvalitet utgjør selvfølgelige forutsetninger for produksjonen, og en rettferdig global fordeling av ressursene er rettesnor. Omsorgen for framtidige generasjoner er en naturlig del av den økologiske helhetstenkningen som styrer samfunnsutviklingen.

Kilde: Økologisk Norge

Dette står på planen for andelslaget:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...