Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Her lå Norges største gartneri

Grefsen brannstasjon. Brannvaktveien, Kjelsåsveien, Nordlysveien, Nordhagaveien. Villabebyggelse. Foto fra 1961. Foto: UKJENT / OSLO BYARKIV

Den som tror eplehagene ikke har blitt bebygd på Grefsen de siste 50 årene, tar feil.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2017 kl 12:05

GREFSEN: Folk på Grefsen må finne seg i at eplehagene fortettes, har forkjemperne for en tettere by uttalt i forbindelse med kommuneplanprosessene de siste årene.

Men, som mange har påpekt, eplehagene på Grefsen og Kjelsås er nedbygget de siste tiårene. Store eplehager har blitt bebyget med én og to, ja kanskje så mange som fire til seks nye boenheter.

Et artig bildebevis er disse flyfototene fra 1950- og 60-tallet. De viser området rundt Kjelsåsveien, Brannvaktveien, Nordhagaveien, Thorleifs allé og Nandrups vei. I bildet ser vi ogs tidligere Grefsen brannstasjon, med sitt karakteristiske tårn.

Villabebyggelse på Grefsen, Grefsenplatået. Brannvaktveien, Kjelsåsveien, Nordlysveien, Nordhagaveien og Sandtakveien. Grefsen brannstasjon. Foto fra 1961. Foto: UKJENT / OSLO BYARKIV

Hagene var større den gangen, husene litt færre.

Garneri

Men visste du at det lå et gartneri i Thorleifs allé?

Her er Rivins gartneri avbildet fra lufta i 1954. Foto: Widerøes Flyveselskap / Otto Hansen / Oslo byarkiv

I Deichmanske biblioteks database, finner vi denne historien fra Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen, om "Rivins gartneri / Grefsen gartneri":

«Gartneriet lå mellom de to grenene av Thorleifs alle som begge fører inn til Vestre Grefsen gård. Det ble anlagt av en av sønnene på gården, Iver Bredo Olsen, omkring første verdenskrig og ble drevet under ledelse av handelsgartner Hans Kasbohm.


Garneriet ble stadig utvidet og skal i en periode ha vært Norges største. Det ble på slutten av 1930-tallet overtatt av Leo Rivin, som tidligere hadde drevet gartneri på Storo. Familien Rivin drev gartneriet inntil området ble lagt ut til boligtomter og gartneriet gradvis avviklet. Det var endelig slutt omkring år 2000. Noe av den nye bebyggelsen sees i bakgrunnen.»

Brannstasjon

Grefsen brannstasjon. Brannvaktveien, Kjelsåsveien, Nordlysveien, Nordhagaveien. Villabebyggelse. Foto fra 1961. Foto: UKJENT / OSLO BYARKIV

Langs Kjelsåsveien, i krysset mot Nordhageveien og Brannvaktveien (midt i bildet over), ser vi gamle Grefsen brannstasjon. Den var i drift fra 1938 til 1992.

I dag er bygget omgjort til boliger, og du kan lese mer om historien til brannstasjonen i denne artikkelen.

LES MER LOKALHISTORIE: Slik så det ut på grefsenplatået på 1960-tallet


Og her kan du se bilde av den aller første avgangen med Kjelsåstrikken, i 1934.

MELD DEG PÅ NYHETSBREV!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...