Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Her planla Aftenposten en nesten 100 meter høy bygning

De gamle Mustad fabrikkbygningene ved Brekkedammen - i dag Frysja kunstsenter, til helgen åpnes dørene for publikum. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/NORDRE AKER BUDSTIKKE ARKIV

Men heldigvis flyttet kunstnerne inn i stedet, i de gamle fabrikkbygningene ved Brekkedammen. Til helgen inviterer de deg på besøk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.12.2015 kl 13:41

BREKKEDAMMEN: Frysja Kunstnersenter i bakken nedenfor Teknisk Museum er arbeidsplassen til mer enn 50 kunstnere og rommer alt fra grafikkverksted, skulptørerer, smykkekunstnere, glasskunstnere, keramikere, tekstilkunstnere, malere, fotografer og musikere. Vanligvis er kunstnerne travelt opptatt i sine atelierer men den første helgen i desember åpnes dørene og folk inviteres inn for å ta en titt.

LES OGSÅ: Kom tett på Bugge Wesseltoft og Molvær

Aftenpostens høye plan

– De første kunstnerne flyttet inn allerede i 1969 og gamle falleferdige fabrikklokaler ble etter hvert til gode arbeidsplasser. I 1970 hadde Aftenposten planer om å bygge trykkeri på tomta. En 90 m høy bygning skulle reises der fabrikkbygningene lå knappe 500 m fra Maridalsvannet, forteller Hanne Øveland ved kunstsenteret.

Hun fortsetter.

– Kunstnere stilte i bystyret med modell av bygningen den dagen det skulle besluttes, og når politikerne fikk se hvor diger bygningen ville bli, ble planene avvist og kunstnerne fikk overta lokalene.

LES OGSÅ: Området fremstår jo som privat

Noen vært der lenge

Brekkedammen som var fylt opp av søppel og skrot som folk hadde kvittet seg med gjennom år.

– Området ble ryddet av kunstnerne og grunnlaget ble lagt for at området i dag er et rekreasjonsområde for store deler av Oslos befolkning, forteller Øveland videre.

En god del av kunstnerne har holdt til i de gamle fabrikkbygningene siden 70-tallet.

– Flere har kommet etter hvert. I løpet av de siste årene har 11 ny kunstnere fått atelier på senteret. 5 og 6 desember åpnes dørene fra kl 12 til 17. Det som til daglig er et fellesrom hvor det arrangeres alt fra brylluper til begravelser, er denne helga omgjort til kafe der det serveres hjemmebakst og stekes vafler til gjestene som kommer innom, inviterer Øveland.

Julenisse

En av de nyeste kunstnerne ved senteret, er glassblåser Pål Roland. Han skal blåse en stor julenisse, av glass.

– Glass er sand, soda og pottaske, som smeltes sammen ved 1300 grader Hit kan de som vil komme på søndag, og kjenne varmen fra ovnene og høre lyden av flammene. Og se nissen ta form - en magisk prosess, ifølge Roland.

Mer julestemning:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...