ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Her rydder Roar opp etter Gyda, og gjenskaper skiføre i marka

Fredag morgen var det harde forhold i Nordmarka, men løypekjørerne får knust isen og frest nye løyper (som vi der til venstre her). Foto: Roar Grønvold

Mildværet og vinden natt til fredag har tæret på skiføret i marka. Heldigvis er de dyktige løypekjørerne på plass og retter opp litt av «skaden».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.01.2022 kl 12:46

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

MARKA: Restene av ekstremværet Gyda som har herjet i vest og nord denne uka, nådde Oslo-området natt til fredag, med temperaturer opp mot 10 grader og vind.

Resultatet i marka er isete skiløyper. Men alt håp er ikke ute for skiføret.

– Vi får et brukbart resultat likevel, rapporterer Bymiljøetatens løypekjører, Korsvoll-mannen Roar Grønvold, fra Skjennungen - Tryvann - Frognerseteren - Ullevålseter i Nordmarka, fredag morgen.

– Det går veldig sakte, men det spiller ingen rolle om det går sakte så lenge det blir bra, konstaterer han.

Bildene hans viser at sporene på venstre side, hvor han allerede har kjørt ser helt fine ut, mens den ukjørte høyresiden fortsatt er veldig isete.

Høyre side er isete og glatt, venstre side er nyoppkjørt fredag morgen, og forholdene er fine, ifølge løypekjøreren. Foto: Roar Grønvold

ANNONSE

– Men jeg får knust isen og lagd brukbare skispor, så dette tror jeg blir fint, sier Grønvold.

Han har likevel en advarsel og oppfordring:

– Skal du ut på ski, vær forsiktig! Det er hardt, og det får jeg ikke gjort noe med. Men å få lagd løyper, det får jeg gjort noe med.

Det er minusgrader i snøen, og to plussgrader i lufta, rapporterte han i 9-tiden fredag.

Roar Grønvold, bosatt på Korsvoll, er løypekjører i Bymiljøetaten i Oslo kommune. Foto: Christian Fredrik Borg

ANNONSE

Løypemelding

Løypemeldingen på Skiforeningen.no viser hvilke løyper som er kjørt i dag (de grønne er kjørt opp etter nattas mildvær. Skjermbildet er fra 12-tiden fredag. Trykk her for å se oppdatert versjon.)

Det er som Roar rapporterer fine forhold i de nyoppkjørte løypene. Bymiljøetaten melder imidlertid at andre løyper, særlig terrengløypene, ikke anbefales slik føret er nå.

– Scooterne har ikke fres og derfor får vi ikke kjørt opp terrengløypene før det kommer mere snø, skriver de.

ANNONSE

Fordi løypemaskinene må kjøre langsomt (ca. 7 km/t) i dag for å få frest opp løypene, rekker ikke Bymiljøetaten over alle hovedløypene.

– I bakker der mange ploger kommer ofte grusen opp. Bakkene opp til Skjennungsstua har nå for lite snø for å kunne preppes. Løyper over vann har en hel del overvann. Løypekjøreren har i hvert fall ikke sett noen vindfall (ennå) etter uværet Gyda, men det er meldt kraftige vindkast i dag på formiddagen. Oppsummert er det altså veldig fint i nykjørte løyper (med unntak av vann og noen bratte bakker). Smøring med tørrvoks vil nok funke bra i helgen. Ha en fin helg! skrev Bymiljøetaten fredag klokka 9.30.

Skiforeningen melder fra Kikutstua at det ikke blir preparert før snøen har tørket opp. Det er overvann på Bjørnsjøen og Fortjern.

Bymiljøetaten melder på sin side at løypene fra Sognsvann, Brekke, Grinda, Låkeberget og Hammeren ikke er preppet i dag, og er svært glatte og harde. Maskinen de bruker der er til reparasjon, men håpet er at den blir i orden i løpet av dagen så løypene også der blir frisket opp før helgen.

Også for Linderudkollen og Lillomarka melder Bymiljøetaten om fine forhold i løyper som er nylig preparert, mens andre løyper, særlig terrengløypene er harde og isete. Det forekommer barnåler i løypene, og grus der mange ploger.

ANNONSE

– Løpene fra Kjelsås og Langsetløkka trenger mere snø for å kunne preppes. Linderudkollen og Lillomarka arena preppes i stort sett hver morgen. På Voldsløkka har Bymiljøetaten kjørt ut kunstsnø for å kunne lage enda bedre løyper. Det ser ut til å kunne bli en fin skihelg - følg med på løypekartet for å få siste nytt om preppestatus! skriver de.

Sjekk oppdaterte føremeldinger på Skiforeningen.no!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE