Her sitter 79-åringen og teller syklister

Lotti Kristiansen og seniorene i Grefsenveien 78-boligsameie bruker onsdagen denne uka på å telle hvor mange syklister som sykler ned og opp Grefsenveien.
I Bymiljøetatens rapport står det at det gjennomsnitlig skal sykle rundt 500 syklister daglig forbi seniorboligene i Grefsenveien 78D på vei ned Grefsenveien, og rundt 1000 syklister oppover. Det fikk seniorene til arrangere egen telling.
Publisert: 04.03.2021 kl 10:10
Sist oppdatert: 04.03.2021 kl 16:37
GREFSEN: For ikke lenge siden omtalte Nordre Aker Budstikke Bymiljøetatens rapport om trafikanter i Grefsenveien. Blant annet står det i rapporten, som er utarbeidet på grunnlag av tellinger i litt over en uke i månedsskiftet august og september i fjor, at i gjennomsnitt syklet 1061 syklister daglig oppover Grefsenveien. I retning Storo var det langt færre som sykler, der var det daglige gjennomsnittet 505.
Tellepunktet var ved Disen holdeplass.
Konflikt om sykkelfelt
Det har lenge vært en konflikt om de planlagte, opphøyde sykkelfeltene i Grefsenveien. Grefsen Senior Boligsameie i Grefsenveien 78D har inngang mot Grefsenveien, og per i dag er det muligheter for kortere stopp utenfor døra. Det blir ikke mulig om de planlagte sykkelfeltene bygges.
Bydelsutvalget har flere ganger bedt Bymiljøetaten prøve å finne løsninger som gjør det mulig å stoppe biler for henting og levering utenfor Grefsenveien 78D, samtidig som sikkerheten for syklistene ivaretas. Sist i november 2020, men i svaret fra etaten i januar avvises henstillingen igjen. I brevet til bydelen vises det blant annet til trafikktellingen i august/september i fjor, der det i snitt syklet 1566 syklister i Grefsenveien per dag, og at seniorboligene også har inngang fra Ogmunds vei.
Lokalpolitikere i Nordre Aker har reagert på at Bymiljøetaten i brevet ikke opplyste at bare 505 av disse syklet nedover, og dermed kunne ha passert Grefsenveien 78D – eller at tellingen er foretatt ved Disen holdeplass. I tillegg reageres det på at Bymiljøetaten sier trafikktellingen fra i fjor viser en sykkeløkning på 43 prosent på tre år, når referansemålingen fra 2017 er gjort nede ved Storokrysset. Som følge av dette ønsker Nordre Aker Høyre og Nordre Aker Venstre at bydelsadministrasjonen i Nordre Aker skal be Bymiljøetaten om å stoppe arbeidet med sykkelfeltet, inntil en det er funnet en tilfredsstillende løsning for seniorboligene.
Tok tellingen selv

Grefsen Senior Boligsameie ligger på toppen av Grefsenhjemmet, bygget til venstre i bildet, men har hovedinngang rett ut i Grefsenveien. Det er allerede sykkelfelt i Grefsenveien fra Storo til Glads vei, men planen er opphøyd sykkelfelt. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (arkiv)
Onsdag bestemte seniorene seg for å gjøre sin egen lille, uoffisielle sykkeltelling, fra en stol bak glassdørene inn til boligene i Grefsenveien.
– Vi har sittet her på skift, fra klokken 07.00 til klokken 22.00 i kveld (onsdag, journ.anm.). Per nå, klokken 22.00, er det talt opp totalt 52 som har syklet oppover i sykkelfeltet forbi her, og nedover er det talt opp 33 syklister i sykkelfelte. Størst trafikk var det mellom klokken 16.00 og 17.00, med 19 syklister oppover og seks syklister nedover, forteller beboer Lotti Kristiansen.
I tillegg er det registrert seks syklister som har syklet på fortauet, eller på feil side av veien.
– Vi gjør dette fordi vi leste om tallene fra Bymiljøetatens rapport i Nordre Aker Budstikke, om at det i gjennomsnitt er, eller var, rundt 500 syklister nedover og rundt 1000 oppover. Vi kan ikke tro at disse tallene stemmer, sier Kristiansen.
Hun forteller at det er flere av seniorene som bidrar til tellingen.
– Vi teller én time ad gangen, vi går på skift. Det er høy gjennomsnittsalder her for de som sitter på vakt, humrer Lotti, som selv er 79 år, men slett ikke en av de eldste engasjerte seniorene. Og hun forteller at de planlegger ny telling i april eller mai.
Bymiljøetaten
Da Nordre Aker Budstikke omtalte saken reaksjonene på Bymiljøetatens avslag på bydelsutvalgets henstilling om å finne en løsning for fortsatt stoppmuligheter utenfor Grefsenveien 78D, stilte vi disse spørsmålene til Bymiljøetaten:
– Hvorfor har BYM i brevet til Bydel Nordre Aker valgt å legge sammen sykkeltallene både oppover og nedover Grefsenveien, når det største antallet (1061) ikke passerer på den siden av Grefsenveien boligene i 78D ligger?
– Er det forståelig at dette av Bydel Nordre Aker kan oppfattes som en fordreining av virkeligheten for å underbygge argumentasjonen om ikke å komme BU i møte på deres anmodning om å finne løsninger utenfor Grefsenveien 78D?
Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien svarte dette i en e-post:
– Tellingene er gjort med flere kameraer i tellepunktet, og er temmelig nøyaktig for alle trafikanter. Det eneste de ikke klarer å se er forskjellen mellom syklist og el-sparkesyklist. Antallet syklister akkurat utenfor seniorboligene kan variere noe, men resultatet av tellingen er representativt da det ikke er mange store tilfarter i bakken.
– Resultatet viser samtidig at antallet syklister i Grefsenveien er betydelig. Det er i tillegg en kraftig økning fra tellingen i 2017. Poenget med å vise til sykkeltellingen i denne saken, er at det fra flere hold fremmes påstander om at det knapt er noen som sykler i Grefsenveien, og at sykkelfelt i veien dermed er unødvendig. Fakta viser imidlertid at flere hundre innbyggere sykler i veien hver eneste dagen.
– Det er nok ingen entydig konklusjon om hvorfor det er flere syklister opp Grefsenveien enn nedover, men det er en kjensgjerning at traséen nedover er mer ufullstendig. Blant annet stopper sykkelfeltet nedenfor Disen holdeplass. I tillegg er det et risikofylt punkt med parkerte biler utenfor Grefsen seniorboliger, samt manglende sykkelfelt forbi Dr. Smiths vei holdeplass. Vi tror at mange derfor vegrer seg for å sykle nedover Grefsenveien, men det er nettopp det dette prosjektet skal ta tak i.
Da Nordre Aker Budstikke presiserte spørsmålet om hvorfor man har brukt totaltallet opp og ned Grefsenveien i brevet til bydelen, uten å klargjøre hvor mange som potensielt passerer Grefsenveien 78D, svarte etatens pressekontakt:
– Det er vanlig å benytte årsdøgntrafikk (ÅDT) og da bruker vi som regel bare hovedtallet som er sum begge veier.
Fakta: Årsdøgstrafikk
Årsdøgntrafikk, forkortet ÅDT, er i prinsippet summen av antall kjøretøy som passerer et punkt på en vegstrekning (for begge retninger sammenlagt) gjennom året, dividert på årets dager, altså et gjennomsnittstall for daglig trafikkmengde.
ÅDT beregnes normalt ut fra trafikktellinger på ulike dager gjennom året. Tellepunkt med automatiske telleapparater beregner nøyaktig ÅDT. Tellinger kan også foretas på basis av antall passeringer av bomstasjoner.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!