Nordre Aker Budstikke

TV-aksjonen:

Her står de i kø for å hjelpe andre

Det var kø for å få bøssene ved Nordberg kirke da TV-aksjonen ble avholdt søndag. Foto: Christian Fredrik Borg

På Nordberg manglet det bøssebærere for bare dager siden, men søndag sto de i kø for å ta del i TV-aksjonen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2019 kl 14:22

NORGE / NORDBERG: Regnet som høljet ned over hovedstaden tidligere på dagen ligger igjen som et yr i lufta. Det er ingen unnskyldning for de som skal ut på årets viktigste søndagstur. Søndag ettermiddag ble det som kalles Norges største "dugnad," TV-aksjonen, gjennomført over hele landet. På Nordberg var køen lang for å få bøssen og sette i gang innsamlingen av penger, som vil komme andre til gode.

Hver bøssebærer får utdelt én rode, hvor de skal besøke alle husstandene. Foto: Christian Fredrik Borg

Tidligere generalsekretær

Blant dem som møtte opp i kirkestua på Nordberg søndag i 16-tiden, var direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune, Marte Gerhardsen. Den Nordberg-bosatte 47-åringen gledet seg til å sette igang turen da Nordre Aker Budstikke møtte henne og datteren Gina på 17 år.

- Pengene går til en viktig sak, og det er en fin ting å gjøre på en søndag, forteller datteren.

Moren, som har vært generalsekretær i CARE Norge, er enig. I perioden mellom 2008 og 2012 var hun den overordnede lederen for organisasjonen.


Marte Gerhardsen og datteren Gina på 17 år deltok under TV-aksjonen. Foto: Christian Fredrik Borg

- Det er klart det blir ekstra gøy, forteller hun og legger til at å gå med bøsse er en tradisjon.

- Hva er så bra med CAREs arbeid?

- De gjør et veldig bra arbeid, spesielt for kvinner og jenter. Arbeidet de gjør nytter, forteller Gerhardsen.

Sammen med datteren Gina fikk hun utdelt en rode på Tåsen.


- Det er viktig å være hyggelig og blid. Dessuten må man prate med de man møter, men samtidig ikke være påtrengende.

De forteller, basert på tidligere turer, at vi i Nordre Aker er villige til å gi.

- Mange sitter klare med pengene og det er hyggelig, men det kan jo skje at noen få slukker lyset og ikke ønsker besøk.

Sikre bedre forhold for kvinner

I fjor ble det samlet inn 257 millioner kroner til Kirkens Bymisjons arbeid for et mer inkluderende samfunn. Også i år er målet at alle landets 2,3 millioner husstander skal få besøk av de omlag 100.000 bøssebærerne. TV-aksjonen 2019 går til CAREs arbeid for bedre forhold til kvinner i noen av verdens fattigste land, skriver NRK.

TV-aksjonens nettside blir formålet beskrevet slik:


"CARE skal gi minst 400.000 kvinner mulighet til å starte egen bedrift, få egen inntekt, starte egne spare- og lånegrupper, og få en stemme i politikken og i lokalsamfunnet. Når vi gir kvinner disse mulighetene gir det ringvirkninger for 1,5 millioner mennesker i noen av verdens fattigste land. Kvinner gir tilbake til familien og lokalsamfunnet. Likestilling er ikke bare viktig for kvinnen selv, men også for å redusere fattigdom lokalt og nasjonalt."

Lå bakpå

Tidligere denne uken fortalte leder for aksjonskomitéen på Nordberg, Marit Helgerud, at de trengte flere bøssebærere.

- Vi har per nå rekruttert ca. 80 bøssebærer, men trenger nærmere 70 til. Det pleier alltid å ordne seg med nok antall, men i år ligger vi foreløpig litt bak skjemaet, sa Helgerud til Nordre Aker Budstikke i starten av uka.

Oppmøtet søndag var det ikke noe å si på. Køen utenfor kirkestua var lang, og alle de 125 bøssene ble delt ut.

- Vi lå litt lengre bak enn tidligere år, men vi kom i mål i år også, som alltid.


Marit Helgerud er leder av aksjonskomitéen på Nordberg. Foruten kirkestua på Nordberg er det også aksjonskomitéer med base på Engebråten skole, Ullevål skole og Bakkehaugen kirke. Foto: Christian Fredrik Borg

Etter at de 125 bøssene var fordelt litt etter 16, fortalte hun om engasjementet for å gå med bøsser.

- Det er klart at dugnadsånden står sterkt i Norge. Mange ønsker også å introdusere barna for TV-aksjonen, og ta dem med på en meningsfylt søndagstur. Det kan også være litt barneoppdragelse i dette, forteller komitéenlederen for Nordbergområdet, Helgerud.

Hun legger også til hvor flott det er at de får låne kirkestua og at Meny Kringsjå stiller med kjeks og kaffe til bøssebærerne etter turen.

Foruten innsamlingsbasen i kirkestua på Nordberg, er det base på Bakkehaugen kirke, Engebråten skole og Ullevål skole i bydelen.

Panteflakser

Korsvoll-jentene Mia, Selma, Fanny, og Noor samlet inn panteflakser i nabolaget og ga pengene til TV-aksjonen.

Korsvoll-jentene Mia, Selma, Fanny, og Noor samlet inn panteflasker til inntekt for TV-aksjonen. Foto: Privat

- Vi gikk rundt til folk i nabolaget og spurte om de hadde noen panteflasker. Vi fikk veldig mye pant og hadde også med oss mange søppelsekker som vi kunne putte flaskene oppi. Etter at vi hadde gått i en og en halv time dro vi til Joker for å pante flaskene og fikk 1189 kroner, forteller Mia.

87 år og frivillig

87 år gamle Kåre Bakke er en av de 20 frivillige på Nordberg. Det er ikke første gang han er med. Siden 2001 har han stilt opp hvert år på ulike oppgaver. Det første året var han Lions kontaktperson i utvalget, og allerede året etter ble han valgt til leder. I fem år var han leder, men er fortsatt med i dag. De seneste årene har han kjørt bøssebærere til roder med lang gangavstand.

Kåre Bakke (87) har stilt opp som frivillig hvert år siden 2001. Foto: Christian Fredrik Borg

- Det er jo moro, og aksjonen er til nytte. Pengene går til et godt formål, og jeg må ha noe å holde på med som pensjonist, svarer han på spørsmål om hvorfor han år etter år stiller opp frivillig. Han forteller samtidig også at han er stolt over at rodesystemet han innførte som leder fortsatt er i bruk.

Ny leder

Etter endt tur fyller alle bøssebærerne ut et evalueringsskjema. Hvert år er det noen som krysser av på at de kan tenke seg å bidra med mer, forteller aksjonsleder Helgerud. Neste år overlater hun ledervervet til 24 år gamle Agnes Andenæs.

- Det er et velsmurt maskineri, svarer hun på spørsmål om hun ikke er skeptisk til å ta over ansvaret.

Hun deltok for første gang i TV-aksjonen som seksåring. Neste år overtar Agnes Andenæs ledervervet i aksjonskomitéen på Nordberg. Foto: Christian Fredrik Borg

Hennes forhold til TV-aksjonen strekker seg tilbake da hun som seksåring gikk med bøsse med moren. I 2015 meldte hun seg inn i aksjonsutvalget, og overtar som nevnt lederrollen neste år. Aksjonsutvalgets oppgaver er i hovedsak å verve funksjonærer - som bidrar til utdelingen av bøsser, skaffe sponsorer og lokaler.

20 funksjonærer bidrar for at 125 bøssebærere skal kunne samle inn penger på Nordberg. Noen var opptatt da bildet ble tatt. Foto: Christian Fredrik Borg

Bydelsutvalgslederen

Før de første bøssebærerne var ferdige med turen, kom også bydelsutvalgsleder Per Henry Christiansen til kirkestua på Nordberg. Som frivillig er hans oppgave å kontrollere at alt går riktig for seg når bøssebærerne kommer tilbake fra turen og klargjøre bøssene til opptelling.

- Det er utrolig givende å delta som frivillig, og jeg møter folk jeg kjenner fra før og nye her. TV-aksjonen viser viktigheten av frivillige, som er en viktig del av vårt samfunn, forteller Christiansen, som etter fire år har under en uke igjen som bydelsutvalgsleder.

Bydelsutvalgsleder Per Henry Christiansen har i omkring ti år vært frivillig under TV-aksjonen. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...