Historien om lille Frøyas dåpskjole startet vel egentlig «ved Mjøsas bredd», på 1860-tallet

Frøya pyntet til dåp, generalprøve før siste søndagen i januar, i Nordberg kirke - her med mamma Ida Jørstad Rasmussen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Frøya skal snart døpes i Nordberg kirke, i den skjøre, vakre dåpskjolen som har blitt brukt av mange, gjennom mange år.
Publisert: 19.01.2019 kl 07:42
Sist oppdatert: 19.01.2019 kl 21:23
NORDBERG: Lille Frøya er nok ikke klar over at det snart er «photoshoot», der hun trilles inn i Nordberg kirke. Det er heller ikke lenge til møte med presten i forbindelse med kommende dåp, og dåpskjolen skal prøves, og foreviges i lokalavisa. For dette er ikke noe vanlig dåpskjole, men en veldig gammel dåpskjole.
– Kjenn her, man kjenner nesten historie i stoffet! Jeg synes det er så utrolig hyggelig og fint å kunne få bruke denne familiekjolen til mine barn også. Det betyr mye, sier mamma Ida Jørstad Rasmussen, mens storesøster Vilma og journalisten står spente og venter på at hele den vakre og skjøre dåpskjolen er ute av esken, esken med falmet håndskrift: Dåpskjole 1870, skrevet på lokket.
Og kjolehistorien tas videre forsiktig ut av esken: Tilhørende dåpslue, underkjole, rosa silkebånd rundt det lille livet til Frøya, og ikke minst navnebåndet, hvor alle dåpbarnas navn er brodert inn, og det er mange navn, kjolen er godt brukt i familien:
– Det er tanten og onkelen til min mor som oppbevarer kjolen. og min mors tante broderer i tillegg på de nye navnene. Det har blitt noen gjennom årenes løp, legger mamma Ida til.
Ikke minst har både Vilma, og den tredje søsteren Tiril, selvfølgelig også blitt døpt i samme kjole. Frøya er nummer 38 i rekken dåpsbarn, i den flotte dåpskjolen.
Startet på Gjøvik
Og med en mormor, altså Idas mor Ragnhild Jørstad, som ifølge Ida er over gjennomsnittet interessert i slektsforskning, så er det ikke bare kjolen og dåpsbarna som er brodert ned, men også slekta er godt nedskrevet.
Historien om dåpskjolen som Frøya skal ha på seg i Nordberg kirke siste søndagen i januar, startet for over 150 år siden - Ida forteller:
– Historien starter på Gjøvik på 1860-tallet, hvor Niels Olsen og Marthe Bye sørget over sine avdøde ektefeller. De vandret «sorgfulle ved Mjøsas bredd», som historien forteller, men møtte istedet hverandre. Det ble ekteskap, og etterhvert fire døtre.
Anna i 1870, Karen i 1872, Magnhild i 1877 og Louise i 1879. De bodde i Storgaten på Gjøvik, hvor Niels hadde etablert seg som garvermester. Her ble dåpskjolen først brukt til Anna i 1870, og deretter til de tre andre døtrene.
– Det var bare Anna av søstrene som giftet seg og fikk etterkommere. Hun møtte handelsbetjent Hans Jørstad fra Fåberg, og fikk en gutt og en jente med ham. Og dåpskjolen kunne brukes igjen. Nå gikk det mange år til sønnen Arne fikk barn, søsteren Margit fikk ingen etterkommere. Arnes tre sønner, Hans - min morfar, Otto og Arne, er nå de tre hovedfamilier som er så heldige å få bruke dåpskjolen, forteller Ida videre.
– Onkelen til min mor, som oppbevarer dåpskjolen, er også den yngste, gjenlevende sønnen til ordfører Arne Jørstad, og som selv heter Arne.

Ida viser frem alle navnene på de som har blitt døpt i den gamle dåpskjolen, til prest Ketil Rosnes. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Årlig familiesamling
Og etterkommerne etter Anna og Hans tar vare på livets gang og familiebånd:
– I rundt 40 år har har disse tre familiene hatt en årlig familiesamling, og får en oppsummering på hva som har skjedd og ønsket nye familiemedlemmer velkommen. Dette treffet en lørdag i juni har nok medført at familien er ganske sammensveiset og har god kontakt på tvers av generasjonene. Så siste søndag i januar blir Annas tipptippoldebarn døpt i Nordberg kirke.
Frøya ser ikke ut til å synes det er veldig artig å bli kledd på den lange kjolen med alt tilbehør, men det går seg til, og vips har hun nesten en liten generalprøve på den store dagen i slutten av januar.
– Jeg har tre barn nå, så det spørs vel om vi kommer til å bruke dåpskjolen flere ganger, ler Ida.
– Men den ligger jo der i esken og venter på neste ut, det kommer nok flere.
Hva betyr dåp, kjolen og luen?
På nettstedet kirken.no står det følgende om dåp:
«Ordet «døpe» betyr «å dyppe». Slik vann fornyer og gir ny kraft, slik gir også dåpsvannet liv til oss mennesker på dåpsdagen...Dåpskjolen er som oftest hvit. Hvit farge er i kirken festens og gledens farge. Den lange dåpskjolen symboliserer at barnet skal vokse i tro, håp og kjærlighet. Noen familier har dåpskjoler som går i arv gjennom generasjoner og andre starter nye tradisjoner...Luen kan være et symbol på at barnet er beskyttet av Gud. Fra gammelt av så man på dåpsluen som «troens hjelm.»
Her kan du lese mer om dåp på nettstedet.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!