Nordre Aker Budstikke

Historisk for historielaget

Historielagets nestleder Stein Øberg (til venstre) fikk for flere år siden av styret i oppgave å sørge for digitalisering av tidsskriftet «På jakt og vakt», som fra 1980 er utkommet med fire nummer i året. Blant annet gjennom samarbeid med Chris Nyborg ved Institutt for lokalhistorie, som fra 2017 er blitt innlemmet i Nasjonalbiblioteket. I Mo i Rana digitaliserer Nasjonalbiblioteket nå alt som er publisert gjennom historien i Norge. På bildet overrekker Øberg tidligere, ikke avleverte årganger av På Jakt og vakt og årskalendere, til seniorrådgiver Chris Nyborg og spesialbibliotekar Siri Iversen ved Institutt for lokalhistorie. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen går nå inn den digitale verden, med «På jakt og vakt».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.03.2019 kl 08:44

NORDRE AKER: Historielaget ble stiftet 26. november 1979 som det første av mange lokale historielag i Oslo.

«Opprinnelig navn var Historielaget i bydel 33. På grunn av endringer i bydelsinndelingen er også navnet blitt endret. Initiativtaker til – og mangeårig leder av Historielaget var Harry Lagert, som også var fødselshjelper til flere av de øvrige historielag i Oslo», står det på historielagets egen hjemmeside.

Videre står det at historielaget har siden oppstarten gitt ut kvartalstidsskriftet På Jakt og Vakt.

Historielaget har også gitt ut bøkene: Nord i Aker – gjennom 10 000 år (2004), Sør for Maridalsvannet (1991) og Under åsen, langs elva (1984), samt turguiden I og utenfor Asbjørnsens fotspor. Historielaget utgir også kalendere med historisk tema, og ikke minst er historielagets bildearkiv en viktig «skatt».

På nett

Og nå går historielaget digitalt:


– Alle utgaver av «På jakt og vakt» fra Historielaget Grefsen - Kjelsås - Nydalen er nå hentet ut fra historielagets eget papirarkiv og overlevert til til Nasjonalbiblioteket. Nå blir bladene gjort søkbare internasjonalt, forteller Stein Øberg i historielaget, og benytter samtidig anledningen til å sende en stor takk til Nasjonalbibliotekets institutt for lokalhistorie, og avdelingen i Mo i Rana for flott samarbeid.

Historielagets nestleder, Stein Øberg. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Via Nasjonalbiblioteket kan alle søke opp lokalhistorien, som ettervern blir gjort tilgjengelig i blader og årskalendere. De siste årgangene har styret besluttet først blir gjort søkbare etter noen år, så medlemskap i historielaget lønner seg absolutt. Da får en de siste bladene i postkassa og får delta på alle arrangementer, oppfordrer Øberg.

Det skal også nevnes at historielaget er på nett med egen Facebook-side.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...