Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hittil i år: Nesten 150 brannutrykninger på grunn av matlaging

Tallet økt veldig fra i fjor - ni utrykninger på bare to dager

Bare på to dager i forrige uke, var det hele ni brannutrykninger i forbindelse med matlaging. Såkalt "tørrkok" som brann- og redningsetaten selv kaller det.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2014 kl 12:18

OSLO: Folks dårlige matlagingsvaner gir Brann- og redningsetaten mye å gjøre. Dittoslo har også tidligere beskrevet problematikken. Brannvesenet advarte ifjor mot å lage mat i beruset tilstand, fjorårets første fire måneder hadde 85 tilfeller av "tørr-kok". Nå har imidlertid tallene økt. Bare hittil i år har det ifølge etaten vært rundt 140 utrykninger i forbindelse med det etaten selv omtaler som "tørr-kok".

I snitt altså rundt én brannutrykning daglig fordi Oslo-beboerne ikke har kontroll på matlagingen, og som ender opp som "tørr-kok".

Informasjonsrådgiver i Brann- og redningsetaten, Erik Jagmann, kan fortelle at "tørr-kok" særlig skjer natterstid, og ikke minst i forbindelse med fridag dagen etter.

Les også: Full brannutrykning til Kjelsås skole - tre netter på rad

Ni utrykninger på to dager

- Bare forrige onsdag og forrige lørdag var det tilsammen ni utrykninger i forbindelse med tørrkok. Ofte er det naboer som oppdager røyklukt, og varsler etaten. Flesteparten av "tørr-kokene" skjer der det bor unge folk som har inntatt alkohol, eller hos eldre som kanskje har begynt å glemme litt, sier Jagmann.

Men tallet på 140 "tørr-kok"-utrykninger, er noe høyere. Det fordi "tørr-kok hendelser, som fører til bygningsbrann, blir registrert som bygningsbrann, og ikke "tørr-kok".

- Men heldigvis er det sjelden at "tørr-kok- hendelsene ender opp i bygningsbrann, sier Jagmann.

Komfyrvakt

Han opplyser samtidig at eldre kan få hjelp hos Hjelpemiddelsentralen til å få installert såkalt "komfyrvakt", en løsning der komfyren kobler ut når varmen blir for høy.

- Klart at dette også betyr unødvendige utrykninger. På den annen side, så kan man jo tenke seg at mange av disse hendelsene kunne utviklet seg til å bli alvorlige, hvis vi ikke hadde rykket ut, sier Jagmann.

- Mer observante

- Vi må jo bare oppfordre folk generelt til å bli mer observante når de lager mat. Det er ressurskrevende for etaten å nesten daglig rykke ut, fordi folk glemmer at de har begynt å lage mat. Med flere og flere innbyggere i Oslo, så kan man jo tenke seg at problemet ikke vil minske fremover, sier Jagmann.

 

 

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...