Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Hogsten kan virke langt mer brutal enn den er»

Hogsten ved Skar i Maridalen i høst vakte reaksjoner. Bymiljøetaten svarer nå på et leserinnlegg i Nordre Aker Budstikke. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

MENINGER: Et fortsatt lavt hogstkvantum ville skadet Oslo kommunes skoger som økosystem og friluftsareal i svært lang tid.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Anne Kari Rom skriver at «store områder i Maridalen maskinhogges når i stort tempo». Det er riktig at mye av hogsten foregår på høsten, men den kan virke langt mer brutal enn den er.

Rammen for årlig hogstkvantum er politisk bestemt med bakgrunn i mål for skogen og skogens tilstand. Bymiljøetaten planlegger hogstene ut i fra hva som er målet for skogarealene og skogens tilstand. Målene og rammene for skogbehandlingen er en del av det politisk vedtatte styringsregime «Mål og retningslinjer for forvaltning og drift av Oslo kommunes skoger 2018-2027». Dette styringsregimet utarbeides som en demokratisk prosess hvor Bymiljøetaten i samråd med Markaorganisasjonene enes om et felles dokument som fremmes for politisk behandling. Konkrete hogstplaner vil i all hovedsak fremmes for Markaorganisasjonene, eller i noen tilfeller kun gjennomgås med Naturvernforbundet.

For noen tiår siden var hogstkvantumet nede i rundt halvparten av hva det er i dag, siden skogen over tid var drevet intensivt med flateskogbruk og det var ønskelig med mer «gammelskog». Men utfordringen med det reduserte hogstkvantumet førte til at monokulturer av plantet skog vokste til en tett og artsfattig skog, som uten tynning ville ført til en ny runde med flatehogst. Et fortsatt lavt hogstkvantum ville med andre ord skadet Oslo kommunes skoger som økosystem og friluftsareal i svært lang tid.

Nå har vi i det store og hele lagt om skogbruket til «lukkede hogster» (tynninger, plukkhogster, gjennomhogster og småflater) for å skape skoger med høyere opplevelsesverdi og rikere biologisk mangfold. Dette er i enighet med Markaorganisasjonene, og spesielt verneorganisasjoner som Naturvernforbundet og WWF om hvordan dette skal gjennomføres.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...